Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Aprīlī norisināsies 27. starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas, šī gada tēma - Ķermenis un miesa

Kinoteātros Kino Bize, K. Suns un kultūras centrā M/Darbnīca no 7. līdz 13. aprīlim norisināsies starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas, kas ir viens no svarīgākajiem šāda veida notikumiem Baltijā. Šogad festivāls notiks jau 27. reizi, un tā galvenā tēma būs Ķermenis un miesa, aplūkojot cilvēka ķermeniskās robežas un maņas. Kopumā festivāla ietvaros šogad tiks izrādītas vairāk nekā 100 īsfilmas no 25 valstīm.

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas savu daudzo pastāvēšanas gadu gaitā atspoguļo ne vien neatkarīgās Latvijas un īsmetrāžas kino vēsturi, bet arī ik gadu filmu režisoriem nodrošina iespēju tikties ar industrijas pārstāvjiem, kļūstot par nozīmīgu notikumu kā vietējā, tā starptautiskā mērogā. Ik gadu 2Annas īsfilmu konkursā tiek iesniegti aptuveni 3000 filmu pieteikumi no 90 valstīm, no kurām konkursa skatēs tiek demonstrētas aptuveni 60 filmas.

"Esam patiesi gandarīti, ka katru gadu festivāls gūst arvien lielāku atpazīstamību ārvalstu īsfilmu režisoru un audiovizuālās mākslas profesionāļu vidū. Tāpat īpaša ir arī ārpuskonkursa programma, kurā ietilpst koncerti, diskusijas, performances, foto izstādes u. c. un kas izceļas ar augstu kvalitāti un oriģinalitāti. Jau kopš pirmsākumiem Rīgas Starptautiskā filmu festivāla 2Annas uzdevums ir bijis veicināt īsfilmas žanra attīstību kā pilnīgu un neaizvietojamu kinematogrāfa sastāvdaļu, parādot, ka tās saturs var būt gan izklaidējošs un radošs, gan likt aizdomāties par sociālpolitiski aktuāliem jautājumiem un arī kalpot kā ērts kino kultūras produkts mūsdienīgā un dinamiskā vidē," atklāj festivāla 2Annas programmu direktore Laima Graždanoviča. 

Festivāla fokusa programmas, filmu skates un konkursu programma tiek aizvadīta kinoteātros Kino Bize un K. Suns, vienlaikus piedāvājot festivāla apmeklētājiem iespēju doties arī ārpus ierastās telpas un satura robežām, ārpuskonkursa programmām izvēloties netipiskas norises vietas, piemēram, RSU Anatomijas muzeju, koncertu kultūrvietu-bāru Aleponija, Latvijas Mākslas akadēmiju, kultūras centru M/Darbnīca u. c. 

"Vienlaikus jāpiemin, ka, sākot ar 2020. gada vasaru un turpmāk, pievēršamies apzināta un ekoloģiski draudzīga festivāla veidošanas filozofijai. Esam ierobežojuši drukas materiālu apjomu vai vajadzības gadījumā izmantojam ekoloģisku papīru, kā arī veicinām starptautisko viesu ierašanos ar sauszemes transportu (ja tas ir iespējams), veidojam sociāli aktīvas kampaņas, ierobežojam plastmasas patēriņu un rādām piemēru kā zaļākais īsfilmu festivāls Latvijā!" atklāj festivāla dibinātājs un direktors Viesturs Graždanovičs.

"Šī gada fokusa programmās vēlamies parādīt, cik daudz un dažādas izpratnes var būt par šķietami tik saprotamu tēmu kā ķermenis un miesa. Cilvēka ķermenis vēsturiski ir bijis refleksijas objekts dažādu filozofisko tradīciju ietvaros, kā arī vizuālajā mākslā. Šogad festivālā pievērsīsimies fenomenoloģiskās tradīcijas pieejā minētajam ķermenim, kur iedibinātais nošķīrums starp ķermeni un miesu paskaidro un ļauj apvienot gan izpratni par ķermeni kā ārēji novērojamu lietu, gan izpratni par miesu kā subjektīvi pieredzēto ķermeni. Šo nošķīrumu festivāla fokusa tēmā esam izvēlējušies arī tādēļ, lai aicinātu skatītāju meklēt pēc iespējams dažādākus veidus, kā lūkoties pašam uz savu ķermeni. Ļoti svarīgi uzsvērt arī mūsdienās tik ļoti būtiskās politikas un ķermeņa attiecības!" stāsta programmu direktore. 

Īpaši atlasītā konkursa programmā skatītāji varēs iepazīt aktuālo pasaules un Baltijas valstu kino, bet festivāla fokusa programmas tiks veltītas tādām tēmām kā, piemēram, sieviešu skatiens, kur tiks apspēlēta slavenās kinoteorētiķes un režisores Lauras Mulvejas "vīrieša skatiena" teorija; Anima, priekšplānā izvirzot tieši animācijas kino izmantotās robežas; Ķermeņa daba, kas stāstīs par cilvēku maņu pieredzi, to dažādību un jutekliskumu; Karš (un) pārvarēšanas mehānismi, kas tapusi sadarbībā ar Kijivas Starptautisko īsfilmu festivālu (Ukraina) un rāda Krievijas karu Ukrainā no pašu karavīru un karā iesaistīto skatupunkta. Vienlaikus festivāla apmeklētājiem būs iespēja izzināt cilvēka ķermeņa novecošanas fenomenu īsfilmu programmā Nāc tuvāk, lūdzu, kā arī apmeklēt Latvijā un pasaulē atzītās latviešu animācijas filmu režisores Signes Baumanes veidotu animācijas filmu programmu Ķermenis un miesa.

"Neformālo vakaru programmā šogad festivāla apmeklētājus iepazīstināsim ar erotikas un ķermeņa reprezentācijas piemēriem latviešu kino vēsturē, kā arī uzdosim jautājumus ne vien par ķermeņa atspoguļojumu kino, bet arī par ķermeņa un varas attiecībām mūsdienās," stāsta L. Graždanoviča. 

Lai arī festivāla 2Annas programma ir pieejama un aktuāla visām sabiedrības grupām, īpaši tiek domāts par aktuālu programmu veidošanu bērniem un jauniešiem. Mazākie festivāla apmeklētāji varēs vērot bērnu īsfilmu konkursa programmu Ļauj man tuvoties, savukārt jauniešiem un studentiem aktuāla būs īsfilmu konkursa programma Domā par mani. 

"Interesanti, ka mēs kā skatītāji uztveram animācijas filmās rādīto ķermeni citādi, vieglāk un ar mazāk aizspriedumiem, sevišķi, ja runājam par kailumu un seksualitāti. Tāpēc Industrijas dienas šogad tiks veltītas visķermeniskākajam filmu žanram – animācijai. No leļļu animācijas, kur katru kadru pavada ķermeņa kustība, līdz eksperimentālajām īsfilmām, kur filmas autors, pateicoties animācijai, spēj iemiesot abstraktas idejas un sapņus, – animācija ne vien atklāj, kas slēpjas ķermenī, bet arī piešķir miesiskumu fenomeniem, ietērpj nozīmes formās un domas – tēlos," atklāj programmu direktore.

Industriju dienu ietvaros festivāla apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt diskusijas Animācija un izplatīšana un Animācija un ķermeniskums, kā arī piedalīties rīta nodarbībā ar fizioterapeitu un darboties animācijas darbnīcā ar igauņu režisoru Īlo Pikovu.

Kā jau ierasts, festivālu 2Annas būs iespējams apmeklēt gan klātienē, gan atsevišķas programmas skatīt arī tiešsaistē. 

Plašāka informācija: 2annas.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja