Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valodu un galda spēles, attīstošas rotaļas, tikšanās ar autoriem - mazos lasītājus gaida Latvijas Grāmatu izstādē

Ķīpsalā No 3. līdz 5. martam notiks Latvijas Grāmatu izstāde 2023, kurā gaidīti būs arī dažāda vecuma bērni. Līdzās plašajam grāmatu klāstam – ģimenēm ar bērniem dažādas valodu un galda spēles, attīstošas rotaļas, tikšanās ar autoriem, māksliniekiem un pat leļļu teātra izrāde, informēja izstādes rīkotāji.

Gandrīz visi Latvijas grāmatizdevēji izstādē piedāvās iepazīt jaunākās bērnu grāmatas. Jānis Roze prezentēs Kadri Hinrikusas sirsnīgo grāmatu Zilonis, kurā Igaunijā dzīvojoša meitene atklāj, kas ir patiesas draudzības pamatā. Latvijas mediji mazajiem lasītājiem ir sagatavojuši divus jaunumus: Lilijas Berzinskas grāmatu Ronēns Mākonītis, kas iepazīstina ar Latvijas piekrastes iemītnieku dzīvi, un Tero Mielonena, Mari Ahokoivu grāmatu Pasaules pētnieki, kas vēsta par mūsu planētu un cilvēkiem uz tās. Plašu grāmatu klāstu bērniem piedāvās apgāds Madris: Zeltmatīte un trīs lāči, Zaķa lielā darbošanās stāstu un aktivitāšu mape, Dinozauru modeļi. Skrāpē un radi. Bērnu iemīļotās grāmatiņas par lācēnu Ričiju Rū – Ričijs Rū rīko koncertu un Ričijs Rū un draugi. Mīļi stāstiņi mazākajiem – piedāvās izdevniecība MicRec. Savukārt nesen iznākušo Laura Gundara un Mariannas Lapiņas grāmatu pusaudžiem Dzimtas asinis prezentēs Aminori.

Visās trīs izstādes dienās Barboleta stendā varēs izmēģināt jaunumu – līdzsvara platformu DIGIBarboleta ar mobilo aplikāciju. Tā apvieno bērniem tik saistošās mobilās tehnoloģijas un spēles ar mācīšanos kustībā. DIGIBarboleta veicina smadzeņu darbību, kustības, līdzsvara un koordinācijas attīstību, trenē uzmanību un atmiņu. Aplikācijā ir ietverti dažādi skaitīšanas, reizināšanas, dalīšanas, latviešu un angļu valodas uzdevumi. Attīstošas un loģisko domāšanu trenējošas puzles-konstruktorus, galda spēles un prāta mežģus piedāvās arī Solid Wood Gifts. Turklāt šīs uzņēmuma spēles ir izgatavotas no Latvijā augušiem kokiem. Kā ierasts, iepazīt aizraujošo galda spēļu pasauli un sacensties galda spēļu turnīros aicinās arī Brain Games

Kas ir aizgore? Cik burtu ir garākajā latviešu valodas vārdā?... Latviešu valodas aģentūra 4. martā plkst. 10.00 uz Galvenās skatuves aicinās pievienoties valodas izziņas viktorīnā Protu, protu!, kurā gan bērni, gan vecāki varēs pārbaudīt savas latviešu valodas prasmes un uzzināt daudz jauna. Šoreiz noderēs arī mobilie telefoni! Veiksmīgākajiem – balvas. Savukārt 5. martā plkst. 10.00 uz skatuves būs latviešu valodas spēļu un rotaļu rīts Vārdiņš, vārdiņš, teikumiņš, kur bērni dosies rotaļās kopā ar Valodas spēļu klubiņa talismanu Vardulēnu Brašuli un aktrisi Žannu Evarti. Savukārt pieaugušie varēs iemācīties jaunas spēles un rotaļas, lai radītu draudzīgu vidi valodas pilnveidošanai arī mājās.

Sestdien, 2. martā, plkst. 12.00 konferenču zālē Nr. 3 mazie izstādes apmeklētāji īpaši aicināti uz izrādi Tuntuļu Jurītis. Tas ir pasakains un aizraujošs stāsts par apķērīgo lauku zēnu Jurīti, kurš iekļūst gan neticamos piedzīvojumos, gan nepatikšanās, no kurām vienmēr izkuļas ar veselu ādu. Asprātīgie pantiņi, kuros dzirkstī dzejniekam Albertam Kronenbergam tik raksturīgais vieglums un ironija, ir latviešu literatūras bagātība, kuru aicināts iepazīt katrs bērns. Ieeja ar izstādes biļeti!

Svētdien, 5. martā, izstādē varēs satikt komponistu, dziesmu un tagad arī bērnu grāmatu autoru Arturu Gruzdiņu. Plkst. 11.00 uz Galvenās skatuves notiks pasākums Dungo līdzi un esi drošs!, kurā Arturs Gruzdiņš iepazīstinās ar savu grāmatu. Tā ir par drošību, kas nekad nezaudē savu aktualitāti.

Ja tavs mazais gudrinieks jau pazīst burtus un var tos salikt kopā vārdos, tad kopā apmeklējiet Kokmaizītes ekspozīciju un piedalieties Burtošanas čempionātā. Varēsiet ne tikai izmēģināt spēkus vārdu veidošanā no zilbēm, bet arī iemācīties spēlēt jauno galda spēli Alfa Bēta Ducis ar 12 metamajiem kauliņiem, kurā veiksmīga 72 burtu kombinācija ļauj izspēlēt vairāk nekā 500 000 vārdu. Spēļu noteikumus izstāstīs uz vietas izstādē, turklāt veiklākie tiks pie balviņām, arī spēlēm.

Siļķe kažokā, viltotais zaķis vai gaiļbiksītes… – vai kādreiz esi aizdomājies par šādu vārdu dīvainībām? Un ja tos izprastu burtiski? Ja apmeklēsi Latvijas Grāmatu izstādi 2023 svētdien, tad plkst. 12.00 noteikti piestāj pie Galvenās skatuves! Tur notiks Harija Petrocka bērnu grāmatai Otto brīnās veltīts pasākums Par ko brīnās Otto? Pats autors Harijs Petrockis, aktieri Aldis Krastiņš un Ivars Brakovskis, bērnu vokālā grupa Podziņas un tās vadītāja Skaidrīte Daugule aicinās spēlēt vārdu spēles par vārdiem, kuri mulsina ar savu dažādo dabu. Piemēram, piens pakā – pakāpiens, autoosta – auto kaut ko osta.

Pirms dodies uz Latvijas Grāmatu izstādi 2023, pārskati savu grāmatplauktu, jo noteikti arī tev atradīsies kāda grāmata, kas jau vairākkārt ir pārlasīta un ir gatava doties pie cita mazā lasītāja. Šogad Rīgas Centrālā bibliotēka maiņas punktam ir sagatavojusi sākumkapitālu – 4500 grāmatas, no kurām vismaz 1000 ir bērnu un jaunatnes literatūra.

Ar ko vēl Latvijas Grāmatu izstāde 2023 iepriecinās mazos lasītājus? Seko līdzi jaunumiem mājaslapā: www.bt1.lv/lbf un Facebook lapā: www.facebook.com/gramatuizstade

 

No 3. līdz 5. martam Ķīpsalā lasītājus pulcēs iemīļotie grāmatu svētki – Latvijas Grāmatu izstāde 2023, kur tikties ar rakstniekiem un piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos aicina nozīmīgākie Latvijas grāmatizdevēji: Jānis Roze, Jumava, Pētergailis, Latvijas mediji, Madris, Avots, MicRec, Zinātne, Aminori, Dienas grāmata, Liels un mazs, Kontinents, Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds, SolVita u. c.

Latvijas Grāmatu izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Vienlaikus Ķīpsalā notiks arī izglītības izstāde Skola 2023, kas piedāvā visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēs. Vairāk: www.bt1.lv/skola

 

Biļetes iepriekšpārdošanā: www.bt1.lv/lbf/buytickets.php
Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja