Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Klajā nāk bilžu grāmata bērniem Kas Zoodārzā notiek naktī

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs izdevusi Egīla Zirņa bilžu grāmatu bērniem Kas Zoodārzā notiek naktī, ko ilustrējis mākslinieks Svens Neilands. Grāmata adresēta pirmskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm, informēja izdevniecībā.

Bilžu grāmatas tekstu veido viens dzejolis, kurā drastiskās divrindēs tēlota zoodārza naktsdzīve. Priekšstats par “dzīvnieku karnevālu”, kurā cilvēki pārģērbušies par dzīvniekiem un mēģina tos atdarināt, te ir apvērsts pat ne otrādi, bet pavisam citādi – dzīvnieki paši pārģērbjas par citiem dzīvniekiem. Tēlot cilvēkus viņiem nemaz neinteresē, ja nu vienīgi tādus cilvēku pasaules tehniskos milžus kā ceļamkrāns un tramvajs. Vienīgais cilvēks šajā dzejolī ir aizmigušais sargs, kas no rīta, kad Zoodārzā iestājies miers un visi dzīvnieki atgriezušies savās ierastajās ādās un būros, turpina krākt – bet lauvas vēderā.

Bilžu grāmatas nodoms ir spēlēties ar zvēriem, bērniem un valodu, lai bērni iztēlotos paši sevi kā zvērus, izdomātu sev zvērus paši, un lai visiem būtu jautri. Tomēr šai huligāniskajai lomu spēlei fonā ir arī zināšanas par dzīvnieku dabu.

Egīls Zirnis (1956), žurnālists, dzejnieks un preses asprātis, pats vēl būdams bērns, pirmoreiz pievērsās "zvēru tēmai" ne pantos, bet plastilīnā, mēģinādams izveidot pasaules zvēru kolekciju, kas izdevās tīri paliela, taču ņēma savu galu putekļos un aizmirstībā. Tālāk sekoja bioloģijas studijas, kur viņa specializācija bija zooloģija un diplomdarba tēma – rāpuļi un abinieki, tad – diezgan ilgi gadi Dabas muzeja ekskursiju vadītāja amatā, kur vairums publikas, protams, bija bērni, ar kuriem atrast kopīgu valodu palīdzēja humors un iztēle.

Svens Neilands ir LMA Grafikas katedras absolvents, kurš savu ceļu grafikā atradis, nākdams no grafiti pasaules. Jaunais un talantīgais mākslinieks piedalījies dzejas bilžu grāmatu sērijā Bikibuks un veidojis vairākus neatkarīgus grāmatu projektus. Svens ir asprātīgs domātājs ar bagātīgu iztēli, kas atdzīvojas krāsainos postmoderniskos zīmējumos.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājaslapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja