Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Leģendārā Vija Vētra ieradīsies Rīgā un svinēs savu 100 gadu jubileju

Sestdien, 3. jūnijā, Vija Vētra ieradīsies Rīgā, lai apciemotu dzimteni, tiktos ar dejas mākslas un sava talanta cienītājiem un klātienē svinētu 100 gadu dzīves un 80 gadu skatuves darbības jubileju, informēja Vijas Vētras fonda pārstāvji.

Rīgas Latviešu biedrības namā norisināsies mākslinieces meistarklase un godināšanas koncerts, kurā dejos gan pati Vija Vētra, gan deju grupas Dzirnas, Rituāls u.c. Tajā pirmatskaņojumu piedzīvos Artūra Maskata komponēts veltījums jubilārei pianista Vestarda Šimkus izpildījumā.

Ceriņu, kastaņu un akāciju kupenās slīgst Rīgas pagalmi, un šajā laikā tradicionāli Rīgā ierodas Vija Vētra. Kopš tālā 1990. gada, kad dzejnieks Imants Ziedonis uzaicināja trimdā dzīvojošo dejotāju, horeogrāfi, pedagoģi un mākslinieci apciemot Latviju, Vija Vētra ik pavasari dodas šurp, koncertē, iestudē dejas un sniedz meistarklases. Šoreiz tālo ceļu no Ņujorkas Vija Vētra veiks ar īpašu satraukumu, jo simts gadu piedzīvojusī dejotāja sniegs deju priekšnesumu, un tas Latvijas kultūras vēsturē būs nebijis notikums.

Tikšanās ar skatītājiem, izdzīvojot likteni dejā, ir Vijas Vētras dzīvības eliksīrs. Domājot par tikšanos ar skatītājiem, māksliniece rod spēku dzīvot un mērot tālo ceļu uz dzimteni. Viju Vētru uz skatuves šovasar varēs redzēt divos nozīmīgos sarīkojumos: Iedvesmas lekcijā – meistarklasē 15. jūnijā plkst. 18.00 Rīgas Latviešu Biedrības nama Līgo zālē un godināšanas koncertā Vijai Vētrai – 100 20. jūnijā plkst. 19.00 Zelta zālē.

Iedvesmas lekcija – meistarklase būs tikšanās, saruna par deju, dzīvi un mākslu. Mākslinieces bagātā dzīves un skatuves pieredze, dzīve emigrācijā un starptautiskā atpazīstamība ļauj ieraudzīt harizmātisku, dzīves gudru un humora pilnu personību, kas iedvesmo un mudina būt kustībā, arvien mācīties ko jaunu, neskatoties uz vecumu.

Un, tuvojoties saules gaitas augstākajam punktam vasaras saulgriežos, 20. jūnijā ikviens aicināts uz Vijas Vētras dzīves svētkiem dejā un mūzikā, lai sveiktu mūsu tautas leģendu jubilejā. Godināšanas koncertā iecerēta mākslinieces unikālā uzstāšanās, ko pavadīs Vijas Vētras savulaik izveidotās deju grupa Rituāls un deju grupas Dzirnas priekšnesums Agra Daņiļēviča vadībā. Koncertā uzstāsies viesi un sveicēji, kas demonstrēs priekšnesumus, kuru saturam iedvesma gūta Vijas Vētras horeogrāfijās. Koncerta kulminācijā sagaidāms Artūra Maskata komponētā skaņdarba, kas radīts īpaši Vijai Vētrai, pirmatskaņojums Vestarda Šimkus izpildījumā, ko izdejos pati Vija Vētra.

Profesionalitāte, apvienojumā ar radošumu, vainagojusies neaizmirstamos uzvedumos. Šeit pieminēsim vien dažus: Pasaules izstādē Ņujorkā 1964. gadā Baltijas valstu programmā dejota latviešu deju svīta, Talsu baznīcā 2012. gadā izdejota Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas tautas lūgšana Dievs, Tava zeme deg!, sadarbībā ar komponistu Arturu Maskatu un pianistu Vestardu Šimkus tapuši emocionāli piesātināti un radoši priekšnesumi .

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā, mākslinieku namā Manhetenā. Koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā.

Vijas Vētras mākslas un personības cienītāji un katrs, kuru aizrauj kustību un mūzikas daile, tiek aicināti ziedot līdzekļus un atbalstīt Vijas Vētras vizīti Latvijā un simtgades pasākumu norisi.

Biļešu pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja