Nu jau gana ēsti sātīgie ziemas ēdieni ar trekno gaļu un sildošajām pikantajām garšvielām. Tuvojoties pavasarim un sākoties martam, atslodzei gribas ko vieglāku. Tāpēc piedāvājam divas receptes zivju ēdieniem, kas vienlīdz labi der gan kā uzkoda, gan kā viegls pamatēdiens.
Trešā recepte noderēs tiem, kam garšo marinētas siļķes, bet apnicis iztikt ar lielveikalu piedāvājumu. Iegādājieties bundžu Atlantijas siļķu un marinādi pagatavojiet paši! Uzzināsit, ka ierastā siļķe var garšot pavisam citādi.
Ceptas reņģes marinādē
Sastāvdaļas 4–6 porcijām: 500 g reņģīšu, 1 l ūdens, 3–4 ēd. k. 9% etiķa, 3–4 lauru lapas, 3–4 smaržīgie pipari, 3–4 ķiploka daiviņas, 1/2 sīpola, 1 burkāns, eļļa cepšanai, milti, olas panēšanai, sāls pēc garšas
1. Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno sāli, etiķi, lauru lapas. Lauru lapas pirms tam pieliek pie karstas plīts – siltas tās labāk atdod aromātus.
2. Piparus nedaudz sadrupina un pievieno marinādei.
3. Ķiploka daiviņas nomizo, ar naža galu plakani saspiež un pievieno marinādei.
4. Pannā uzkarsē eļļu un liek apcepties palielos gabalos sagrieztu sīpolu un burkānu. Kad dārzeņi mazliet apcepušies, tos pievieno marinādei.
5. Reņģes iztīra, noskalo aukstā ūdenī un liek uz astoņām stundām marinādē.
6. Izņem zivis no marinādes, vispirms apviļā miltos, tad sakultā olā. Apcep pannā iepriekš sakarsētā eļļā.
7. Pasniedz ar svaigu maizi, pavasara zaļumiem pēc izvēles.
Cepts asaris ar dārzeņiem
Sastāvdaļas 2 personām: 4 asara filejas, 1 citrons, 1 kālis, 2 burkāni, 4–6 brokoļa ziedkopas, 1 cukīnī, 4–6 puķkāposta ziedkopas (var izvēlēties arī sparģeļus), 1 rozmarīna zariņš, sāls, pipari pēc garšas, eļļa apcepšanai
1. Asara filejām uzspiež citrona sulu, pārkaisa ar sāli un pipariem un atstāj uz pusstundu, lai zivs iemarinējas.
2. Pa to laiku sagatavo piedevas, ar kurām zivs tiks pasniegta. Katliņā ielej ūdeni, ieliek rozmarīna zariņu un liek vārīties.
3. Kad ūdens uzvārījies, katliņā ieber palielos gabalos sagrieztus burkānus un kāļus un dažas minūtes pavāra.
4. Pievieno brokoļa un ziedkāposta ziedkopas un pavāra vēl dažas minūtes. Dārzeņus svarīgi nepārvārīt, tiem jābūt stingriem, pacietiem.
5. Pannā ielej nedaudz eļļas, uzkarsē un apcep ripās sagrieztu cukīnī. Pievieno novārītos dārzeņus un apcep.
6. Citā pannā ielej nedaudz eļļas, ieliek cepampapīru un liek apcepties asara filejas.
7. Pasniedz ar vārītajiem un apceptajiem dārzeņiem.
Greipfrūtā un ingverā marinēta siļķe
Sastāvdaļas: 2 sālītas siļķes, 1 greipfrūts, 2 zariņi svaiga pētersīļa, īkšķa lieluma gabaliņš ingvera, olīveļļa, 1/2 sarkanās galda bietes (skaistākai marinādes krāsai), 1/4 čili
1. Greipfrūtu notīra un ar dakšiņu saspaida putrā.
2. Ingveru sarīvē, čili sakapā, pētersīlim atdala lapiņas.
3. Bieti sagriež šķēlēs.
4. Greipfrūtu sajauc kopā ar garšvielām.
5. Traukā kārto notīrītu siļķi, greipfrūta un garšvielu maisījumu un galda bietes šķēles.
6. Marinē vismaz divas stundas, tad pasniedz.