Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vīnziņa ceļvedis - pieci vīna stila apzīmējumi vieglākai izvēlei

Pasaulē ir ap desmit tūkstošiem vīnogu šķirņu, pašas populārākās – ap divsimt. Taču no vienas un tās pašas vīnogu šķirnes iespējams radīt ļoti atšķirīgus vīnus. Lai veikalā, stāvot pie vīna plaukta, būtu vieglāk orientēties, vērts izpētīt arī papildu informāciju cenas zīmē, kāds tieši ir jūsu noskatītā vīna stils – svaigs, maigs, augļains, intensīvs un aromātisks. Izpētiet arī, kāda ir vēlamā vīna pasniegšanas temperatūra, un ēdienu piktogrammas, lai atvieglotu vīna izvēli konkrētai maltītei. Vīnziņu pasaulē ir daudz dažādu kritēriju vīna raksturošanai. Protams, pircējam tie visi nav zināmi, tāpēc esam izveidojuši piecus stila apzīmējumus vieglākai izvēlei.

Svaigs

Tikai par ļoti nelielu daļu vīnu var teikt – jo vecāks, jo labāks. Absolūti lielākā daļa vīnu, it īpaši baltvīni, vislabākie ir jauni un svaigi. Baltvīni – ne vecāki par trim gadiem, sarkanvīni – ne vecāki par četriem gadiem. 

Vairākums svaigo sarkanvīnu aromātu atgādina dažādas sarkanās ogas un sulīgus augļus, bet baltvīnos izcelsies citrusaugļi, tropu augļi un viss, kas ir zaļš, – ogas, sevišķi ērkšķogas, zaļie āboli, dārzeņi, garšvielas, zāle, lapas un pat krūmi un koksne. 

Svaigos, jauneklīgos sarkanvīnus lielākoties esam nodēvējuši par augļainiem, savukārt jaunos, svaigos baltvīnus ar neuzkrītošu aromātu, kurus ieteicams baudīt jo jaunākus, jo labāk, – par svaigiem. 

Tie jaunie vīni, kuriem ir stiprs un izteikts, jau pa gabalu no glāzes sajūtams aromāts, būs atrodami sadaļā "aromātisks" vai "intensīvs". Iesaku svaigos vīnus izmēģināt kā aperitīvu vai kopā ar svaigiem salātiem, suši, jūras veltēm un Āzijas ēdieniem.
 

Maigs

Definēt šo vīna stilu ir vissarežģītāk. Ar šo apzīmējumu saprotu tādu vīnu, kurā ir no visa pa druskai un nepārspīlēti – neuzbāzīgi aromāti, ne pārāk augsts skābums, ne pārāk liels alkohola stiprums, sarkanvīniem neuzbāzīgs un samtains ziedu tējas tanīnu sīvumiņš, sabalansēts salduma un skābuma līmenis, mierīga, noapaļota garša bez kādas noteiktas īpašības. Tie ir tīkami, liegi, gludi un kautrīgi vīni, kurus gribas salīdzināt ar zīdu. Tie labi sader ar tradicionālajiem pastas un rīsu ēdieniem, salātiem, jūras veltēm, baltajās mērcēs gatavotām zivīm, augļiem un desertiem.
 

Augļains

"Augļains" attiecībā uz vīnu nenozīmē noteiktu augļu saldumu vai ogu skābumu, lai gan šādi augļus un ogas atgādinoši vīni var šķist mazliet saldeni. To aromātā un garšā jūtami sulīgi augļi un ogas. Tajos var viegli atpazīt gatavu bumbieru vai ķiršu smaržu un saldumu, izteiktu jāņogu un upeņu aromātu ar patīkami veldzējošu skābumu. Taču jāsaprot – tas vīna baudītāja iztēlē – just saldumu vai skābumu kā aromātu nav iespējams. 

Šādiem vīniem piestāv vistas ēdieni, pastas, nogatavināti sieri, pica un grilēti ēdieni.
 

Intensīvs

Pie šī stila pieder vīni ar augstu alkohola saturu – tātad stiprie un stiprinātie vīni; vīni, kuri pirms nonākšanas veikalu plauktos ilgstoši izturēti un nobriestot ieguvuši, piemēram, mucas notis; vīni, kuri darināti specifiskos smaržas un garšas koncentrēšanas apstākļos, piemēram, no karsētas vīnogu sulas, žāvētām vīnogām vai ekstremāli ilgi izturot vīnogu miziņas kontaktā ar šķidrumu; vīni, kuri darināti no vairāku vīnogu šķirņu sajaukuma, iegūstot daudzšķautņainu smaržu buķeti ar piesātinātu, pilnmiesīgu garšas struktūru. Šādi vīni lieliski sader ar jēra gaļu, sarkano gaļu, grilētiem ēdieniem, cepeti, salami, medījumiem, pastētēm un spēcīgiem sieriem.
 

Aromātisks

Protams, jebkuram vīnam ir savs aromāts. Tomēr "aromātisks vīns" ir visā vīna pasaulē zināms termins, ar kuru apzīmē no ārkārtīgi izteiktas smaržas vīnogām darinātu vīnu. Tomēr to garšas struktūra ir daudz vieglāka nekā intensīvajiem vīniem. Lūk, vīnziņu knifs, kā noteikt, vai konkrētais vīns pieskaitāms pie aromātiskajiem: ja aromātu buķete burtiski ielaužas nāsīs no glāzes, kas nolikta uz galda, nemaz tai nepietuvinot degunu, ja tā smaržo kā vasaras ziedu pušķis, tas noteikti ir aromātisks vīns. Papildus izteiktajiem ziedu aromātiem ļoti bieži aromātiska vīna smarža atgādina svaigas vīnogas, piemēram, no muskatvīnogām darināto vīnu smarža. 

Ēdienu saderībā iesaku pievērst uzmanību līdzīgai ēdiena un dzēriena smaržu intensitātei – ideālā gadījumā tām jābūt vienādi stiprām, citādi maltītes sastāvdaļas jūs vienkārši nesajutīsiet. Ar intensīvu aromātu vīniem sader intensīva aromāta sieri, Āzijas ēdieni ar eksotisku garšvielu smaržām, kā arī zivis ar izteikti spēcīgu aromātu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko