Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ronas ielejas vīni

Kad runa ir par franču vīniem, Latvijā vairāk zinām Bordo un Burgundijas vīnus, Elzasas baltvīnus – arī vīna plauktos tie pārstāvēti vairāk.

Tomēr turpat vien netālu parasti ir arī Ronas ielejas vīnu pudeles – mazliet slaidākas, ar mazliet garāku kakliņu nekā, piemēram, burgundiešiem. Kas ir Ronas vīni un ko no tiem sagaidīt garšas un aromātu ziņā?

Ziemeļi un dienvidi atšķiras

Ronas ielejas vīna reģions ir slavens ar savu daudzveidīgo vīnu klāstu – no pilnmiesīgiem sarkanajiem līdz aromātiskiem baltvīniem.

Ronas ielejas vīna dārzi iedalās divos apakšreģionos. Ziemeļronas apgabalā ražo galvenokārt sarkanvīnus, kuros dominē Syrah vīnoga, piedāvājot intensīvu melno piparu, garšaugu un sarkano augļu nianses. Šajā reģionā audzētie un darītie baltvīni izgatavoti galvenokārt no Viognier vīnogu šķirnes. Tos raksturo ziedu aromāti, kauleņaugļi – persiki, aprikozes, ķirši un bagātīga tekstūra.

Savukārt Dienvidronas vīni pazīstami ar saviem maisījumiem jeb blendiem. Tradicionāls Dienvidronas vīns ietver sevī trīs ogu maisījumu Grenache, Syrah, Mourvèdre, īpaši prestižajā Châteauneuf-du-Pape apelācijā. Reizēm to mēdz apzīmēt vienkārši ar trīs burtiem GSM. Vīni ir trekni, ar gatavu augļu garšu, garšvielu notīm un izteiktu vietējā terroir sajūtu (vīna dārzu vietas atšķirības).

Daudzi Ronas vīni tiek izgatavoti, izmantojot tradicionālās vīna darīšanas metodes, tostarp fermentāciju nerūsējošā tērauda tvertnēs, kam seko izturēšana ozolkoka mucās. Daži ražotāji fermentācijai un izturēšanai izmanto arī lielas koka tvertnes, lai saglabātu augļu garšu un svaigumu.

Sarkanie un baltie

Ronas sarkanvīnus raksturo to piesātinātā garša, kurā dominē tumšie augļi, melnie pipari, garšaugi un zemes notis. Tie var būt no vidēji piesātinātiem līdz pilnīgi piesātinātiem full- bodied, ar strukturētiem tanīniem un izteiktu skābumu.

Reģionā izmantotās sarkano vīnogu šķirnes – Syrah (dominējošā sarkanā vīnoga Ziemeļronā), Grenache, Syrah, Mourvèdre – ir izplatītas Dienvidronā. Citas sarkanās šķirnes ir Cinsault, Carignan un Counoise.

Savukārt Ronas baltvīni ir aromātiski un bagātīgi, ar kauleņu, citrusaugļu, ziedu notīm un dažkārt arī medus garšu. Tie var variēties no kraukšķīgiem un atsvaidzinošiem līdz sulīgiem un sātīgiem.

Reģionā izmantotajai balto vīnogu šķirnei Viognier ir ievērojama nozīme Ronas ziemeļos, īpaši Kondrijā. Roussanne, Marsanne, Grenache Blanc un Clairette parasti izmanto maisījumos gan ziemeļu, gan dienvidu Ronas reģionā.

Kā izskatās pudele?

Tradicionālā Ronas vīna pudele ir raksturīga tieši šim reģionam. Lai gan tā ir līdzīga Burgundijas vīna pudelei, tomēr Ronas pudeles mēdz būt nedaudz garākas, ar garāku kaklu. Tradicionālajiem Ronas ielejas vīniem no Francijas bieži ir arī reljefa emblēma vai vairogs. To izmērs var būt dažāds, taču to parasti ietilpība ir 750 ml.

Svarīgi tomēr ņemt vērā, ka atsevišķi ražotāji var izvēlēties un izmantot unikālas vai patentētas pudeļu formas, lai atšķirtu savus vīnus tirgū. Turklāt dažus vīnus, jo īpaši augstākas kvalitātes vai prestižos, var pildīt cita tilpuma pudelēs, piemēram, Magnum (1,5 litri).

Bordo, Burgundija, Rona

Dažreiz cilvēki jautā: kāpēc Bordo un Burgundijas vīni ir populārāki nekā Ronas vīni? Bordo vīni, jo īpaši tie, kas iegūti no augstākās klasifikācijas vīna dārziem, visā pasaulē tiek augstu novērtēti to sarežģītības, novecošanas potenciāla un strukturētā stila dēļ. Bordo ir sen iedibināta reputācija, kas slavena izsmalcinātu vīnu tirgū.

Burgundijas vīni ir slaveni ar savu terroir radīto izteiksmi, augļainumu un eleganci. Reģions specializējas vienas šķirnes vīnos, galvenokārt Pinot Noir sarkanajiem vīniem un Chardonnay baltajiem vīniem, liekot uzsvaru uz terroir.

Lai gan Bordo un Burgundijas vīniem pasaules tirgū bieži ir augstākas cenas un prestižs, Ronas vīni, jo īpaši tādi kā Châteauneuf-duPape, ir guvuši atzinību bagātīgās garšas un sarežģītības dēļ. Ronas vīni patīk vīna entuziastiem, kuri meklē drosmīgus un izteiksmīgus vīnus. Tos arvien vairāk novērtē gan restorānos, gan vīna tirgos visā pasaulē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko