Laiku pa laikam, kad sakārojas kaut ko no aizgājušajiem laikiem, mūsu vecāmamma pagatavo ēdienus no Ņinas Masiļūnes un pati savas jaunības dienu recepšu klades. No turienes arī šīs trīs receptes. Pupiņu zupu bieži vāram arī mūsdienu versijā (vienmēr liekam klāt grūbas tumīgumam). Īpašais padomju virtuves piesitiens ir pievienotie skābētie vai sālītie gurķi. Arī trauslos smilšu cepumus cepam šad un tad, bet šoreiz kā vecmāmiņas jaunībā – izmaltus caur gaļas mašīnas trafaretiem.
Muzikantu gaļa (saukta arī par galertu, ķopķēzi, auksto gaļu) visvairāk garšo ģimenes vīriešiem. Tai ir daudz dažādu nosaukumu undivi dažādi pagatavošanas varianti – izmaļot caur gaļas mašīnu vai sagriežot gaļu gabaliņos un tad sastindzinot. Jebkurā gadījumā šī recepte ir gadu desmitos pārbaudīta vērtība. To parasti pasniedz ar mārrutkiem, sinepēm, etiķi.
Muzikantu gaļa
Sastāvdaļas: puse cūkas galvas, 2 cūkas kājas, 2 ausis, 1 sīpols, 2 burkāni, sāls, no katra pa divi – selerijas zariņi, pētersīļa zariņi, piparu graudi, lauru lapas; garnēšanai – vārīti burkāni, olas, svaigi pētersīļi
1. Gaļu noskalo, sadala sīkāk un liek aukstā ūdenī lielā katlā tā, lai gaļa tik tikko apsegta ar ūdeni.
2. Uzvāra, noputo un pēc tam pievieno sīpolus, burkānus, pētersīļus, sāli, piparus, lauru lapas.
3. Vāra uz mazas liesmas, uzliekot katlam vāku, apmēram divas stundas, līdz gaļa gatava – tā atdalās no kauliem. Tas ir svarīgi, ka uguns ir ļoti maza – tādējādi gaļa pēc tam labāk saželēs.
4. Vārīšanās laikā radušās putas laiku pa laikam nosmeļ.
5. Kad gaļa gatava, to izņem no buljona, mazliet atdzesē.
6. Vai nu sadala mazākos gabaliņos, vai samaļ gaļas mašīnā.
7. Bļodiņas izskalo ar aukstu ūdeni, tajās apakšā liek vārīta burkāna šķēlītes, olas šķēlīti, pētersīļa lapiņu.
8. Virsū liek gabaliņos sagriezto vai samalto gaļu.
9. Izkāš pārpalikušo buljonu un pārlej gaļai.
10. Trauciņus liek vēsā vietā un atstāj, lai galerts sarec.
11. Pasniedz ar etiķi, sinepēm, mārrutkiem.
Smilšu cepumi
Sastāvdaļas: 250 g miltu, 150 g sviesta vai margarīna, 100 g cukura, 1 ola, 1 ēd.k. vaniļas cukura, 1 tējk. smalki sakapātas, cukurotas apelsīna miziņas
1. Miltus sajauc ar cukuru un vaniļas cukuru.
2. Sakapātu sviestu sajauc ar sāli, olu un sacukuroto apelsīna miziņu.
3. Miltus sajauc ar sviesta un olu maisījumu un samīca viendabīgu mīklu.
4. Ietin pārtikas plēvē un noliek vēsā vietā uz stundu atdzesēties.
5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
6. Mīklu vai nu izrullē un ar veidni izspiež cepumus, vai arī izmaļ caur gaļas mašīnu, ja mājās saglabājušies cepumu trafareti no veciem laikiem (tādus var nopirkt arī mūsdienās).
7. Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru un liek uz tās cepumus.
8. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram desmit minūtes, līdz cepumi kļūst gaiši zeltaini.
Pupiņu zupa ar kūpinātu gaļu un skābētiem gurķiem
Sastāvdaļas: 700 g kūpinātu cūkgaļas ribiņu, 2 kartupeļi, 2 saujas kaltētu pupiņu, 1 sauja nevārītu grūbu, 1 burkāns, 1 puravs, 1 sīpols, gabaliņš selerijas saknes, 3 daiviņas ķiploka, 2–3 skābēti gurķi, sāls, pipari pēc garšas, skābais krējums pasniegšanai (pēc izvēles)
1. Pupiņas iepriekšējā vakarā iemērc ūdenī un pa nakti uzbriedina. Arī grūbas pāris stundu iepriekš uzbriedina.
2. Katlā lej ūdeni, ieliek kūpinātās ribiņas un vāra apmēram stundu. Tad pievieno gabalos sagrieztu selerijas sakni, puravu, sīpolu, burkānu un ķipoka daiviņas un vāra vēl 15 minūtes, kamēr dārzeņi kļūst mazliet apvārījušies, bet vēl nav gatavi.
3. Tad katlā liek uzbriedinātās grūbas un pupiņas. Iepriekš noskalo pirms likšanas katlā.
4. Kad zupa uzmet pirmo burbuli, visbeidzot pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pēc garšas pievieno sāli.
6. Vāra uz mazas uguns, līdz visi dārzeņi mīksti.
7. Pasniedzot iemaisa sīki sagrieztu gurķi un, ja vēlas, pievieno skābo krējumu.