Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vasaras maltītei

Vienkārši un ātri pagatavojami vasaras ēdieni.

Šoreiz izvēlējos gatavot jauno kartupeļu sacepumu, jo, kamēr kartupelīši vēl ir pavisam svaigi, tikko izrakti no dobes, tie ir visgaršīgākie. Sacepumam vēlams izmantot to šķirņu kartupeļus, kas nešķīst, piemēram, Laura. Tad sacepumu būs vieglāk pagatavot un arī gatavā veidā kartupeļi saglabās šķēlītes formu.

Par picām uz grila – šis ir tikai viens no neskaitāmiem variantiem, ko var likt picas virskārtā. Galvenais ir ideja, ka picu var uzcept arī dārzā uz grila. Karstā dienā nav jāieslēdz cepeškrāsns.

Toties cepeškrāsns noteikti būs jāieslēdz, cepot melleņu plātsmaizi. To var cept tartes formā vai parastā pannā. Melleņu vietā var izmantot citas ogas, kas dārzā patlaban gatavas.

 

Jauno kartupeļu sacepums ar šķiņķi

Sastāvdaļas: 400 g jauno kartupeļu, 1 sīpols, 2 daiviņas ķiploka, 100 g kūpināta šķiņķa, sagriezta gabaliņos, 125 g mocarellas, 2 ēd. k. olīveļļas, 1 ola, sāls, pipari pēc garšas, Kajennas pipari asumam

1. Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu vāra gandrīz mīkstus. 2. Nokāš, atdzesē, nomizo un sagriež šķēlītēs. 3. Sīpolu, ķiploku smalki sakapā. Šķiņķi sagriež gabaliņos, mocarellu – kubiņos. 5. Pannā sakarsē olīveļļu. Vispirms tajā apcep sīpolu, ķiploku – apmēram piecas minūtes. 6. Pievieno kartupeļus un šķiņķi un turpina cept vēl piecas minūtes. Pievieno sāli, piparus un mazu šķipsnu Kajennas piparu, ja vēlas asumiņu. 7. Olu sakuļ, pievieno sagriezto mocarellu. Pārlej kartupeļiem. 8. Pannai uzliek vāku un uz mērenas uguns turpina karsēt apmēram astoņas minūtes, līdz siers izkusis starp kartupeļiem un šķiņķis apcepies. 9. Uzliek pannu uz karstumizturīga dēlīša vai restēm un ceļ galdā.

 

Pica uz grila

Sastāvdaļas: picas mīkla pamatnei; virsiņai – 0,5 mazās kārbiņas (400 ml) sasmalcinātu tomātu savā sulā, 1,5 paciņas mocarellas siera, šķipsna kaltēta oregano (raudenes), 1 ēd. k. olīveļļas, neliela sauja svaigu bazilika lapiņu

1. Picas mīklu izrullē vai arī ar pirkstiem izstaipa plānā apļa formā. Staipot, nevis rullējot, picā saglabāsies gaisa burbulīši, kas izceptu picu padarīs kraukšķīgāku, viegli plīstošu. 2. Picas pamatni uzmanīgi liek uz folijas, foliju ar pirkstiem viegli aploka picas pamatnei apkārt, veidojot tādu kā seklu panniņu. 3. Uz pamatnes plānā kārtā klāj kapātos tomātus. Ja tomātus uzliksiet par daudz, pica būs par slapju. 4. Uzmanīgi ar koka dēlīti, kādu metāla plāti vai citu platu «lizi», kas neapdeg, picas pamatni pārceļ uz grila restēm. 5. Grilam uzliek vāku, ventilācijas atverē atstājot nelielu spraudziņu, un cep apmēram 5–7 minūtes. Vāku nevirina. Uzņemiet laiku, jo cepšanas ilgums tomēr atkarīgs no konkrētā grila un ogļu karstuma. To pēc pirmās picas sapratīsit. 6. Tad ar to pašu lāpstiņu pamatni no grila pārceļ uz galdu un liek virsū pildījumu. 7. Sieru sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar olīveļļu un raudeni. Pārber pāri apceptajai picas pamatnei, pārliek bazilika lapiņas un vēlreiz liek uz grila. Cep, līdz siers izkusis.

 

Melleņu plātsmaize

Sastāvdaļas: 250 g melleņu, 50 ml saldā krējuma, 100 g sviesta, 100 g cukura, 2 olas, 100 g miltu, 60 g kartupeļu cietes, 2 tējk. (strīķētas) cepamā pulvera, 80 ml paniņu; virsiņai – 50 g sviesta, 75 g mandeļu skaidiņu, 25 g cukura

1. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru. 2. Sviesta un cukura masā pa vienai ieputo olas. 3. Atsevišķā traukā sajauc miltus, cieti, cepamo pulveri. 4. Tad miltu maisījumu pamīšus ar paniņām pievieno sviesta un olu maisījumam – vispirms ieber mazliet miltu, izmaisa, tad pielej paniņas un izmaisa. Tā turpina, līdz visu sajauc viendabīgā mīklā. 5. Gatavo mīklu lej ar sviestu ietaukotā formā un ber virsū mellenes. Tās nedaudz iegrims masā. 6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 7. Pagatavo virsiņu – sviestu izkausē kopā ar mandeļu skaidiņām un cukuru. Visu laiku maisa. 8. Pagatavoto mandeļu maisījumu vienmērīgi pārklāj pāri mellenēm. 9. Cepamformu liek cepeškrāsnī un cep apmēram pusstundu. Kad virsiņa zeltaini brūna, plātsmaize gatava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko