Vista ar ābolu pildījumu
Sastāvdaļas:
1 vista (apmēram 1,5 kg), 2 āboli, 1 apelsīns, 1 bumbieris, skābena marmelāde (ābolu, apelsīnu, jāņogu) vistas pārziešanai, garšaugi pēc izvēles – svaigs vai kaltēts timiāns, pētersīļi, raudene, lociņi, sāls, pipari pēc garšas, 2 ēd. k. olīveļļas, dārzeņi piedevām – kartupeļi, kāļi, burkāni u. c.
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220–250 grādiem.
2. Izvēlētās garšvielas sajauc. Vistu noskalo ar aukstu ūdeni un ierīvē gan tās ādu, gan dobumu ar izvēlētajām garšvielām.
3. Piepilda vistas dobumu ar gabaliņos sagrieztiem āboliem un bumbieriem (serdes izņemtas) un apelsīnu šķēlītēm, iekaisa nedaudz sāls.
4. Cepamtraukā ievieto pildīto vistu. Traukā ielej ūdeni – tā, lai būtu piepildīti 3–4 cm no trauka apakšas.
5. Apklāj vistu ar foliju un liek cepties 220 grādos apmēram pusotru stundu.
6. Pēc pusotras stundas noņem foliju, liek traukā kartupeļus un burkānus. Pārkaisa ar sāli, pipariem un citām garšvielām, ja vēlas. Ja ūdens iztvaikojis, pielej vēl ūdeni, lai dārzeņi peldētu ūdens un tauku maisījumā.
7. Liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep visu vēl 40 minūtes, ik pa laikam vistu pārlaistot ar iztecējušo tauku un ūdens maisījumu.
8. Pašās beigās vistu pārziež ar marmelādi un vēlreiz liek cepeškrāsnī uz kādām 20 minūtēm.
Sautēts trusis
Sastāvdaļas:
1 trusis (1,5 kg), sadalīts gabalos, 3 ēd. k. miltu, 2 sīpoli, 4 ķiploka daiviņas, sāls pēc garšas, 2 tējk. kaltētu garšvielu (salvija, raudene, baziliks, Vidusjūras garšvielu maisījums), 4 smaržīgie pipari, 300–400 ml ūdens, 1 tomāts, 1 ēd. k. medus vai brūnā cukura, 1 lauru lapa
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
2. Sīpolus nomizo un sagriež palielos gabalos. Ķiploku nomizo un sasmalcina.
3. Pannā uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns, ik pa laikam apmaisot, cep sīpolus, līdz tie kļūst galos caurspīdīgi, pievieno sāli, ķiplokus, salviju, smaržīgos piparus, sakapā un pievieno tomātu un turpina cep vēl minūti. Visu pannas saturu pārliek lielā katlā, kuram ir biezs dibens un karstumizturīgs vāks (var izmantot arī sautējamo trauku, kuram ir vāks). Pielej ūdeni, pievieno medu un pieliek lauru lapu, visu apmaisa.
4. Ja vēlas tumīgāku mērci, trusi pirms likšanas uz pannas apvārta miltos. Uz pannas uzlej vēl nedaudz eļļas un uz vidēji augstas uguns tajā apcep truša gabalus zeltaini brūnus no abām pusēm. Trusi pārliek katlā pie sīpolu masas. Katlam liek virsū vāku un liek cepeškrāsnī.
5. Trusi krāsnī sautē 50 minūtes. Tad nogriež temperatūru uz nulli un katlu atstāj iekšā krāsnī uz vienu stundu, durvis vaļā never. Pēc tam katlu izņem no krāsns.
6. Trusi pasniedz ar kartupeļiem, rīsiem, burkāniem vai citiem dārzeņiem pēc izvēles.
Ar spinātiem un rikotu pildīti makaroni
Sastāvdaļas:
250 g makaronu, kurus var pildīt (gliemežvāki vai kaneloni caurulītes), 350 g spinātu, 270 g rikotas siera, 1 ola; mērcei: 400 g konservētu sasmalcinātu tomātu, 2 ēd. k. tomātu pastas, 400 g kabača, 2 daiviņas ķiploka, 1 tējk. bazilika, pārkaisīšanai – 90 g rīvēta cietā siera
Pagatavošana:
1. Spinātus noskalo, nedaudz sasmalcina un liek pannā sautēties, nepievienojot taukvielas. Uz mazas uguns sautē tik ilgi, līdz tie saplok un beidz suloties. Tas būs ātri.
2. Pievieno rikotas sieru un olu, samaisa un vēl pakarsē.
3. Citā katliņā ieber sasmalcinātus konservētos tomātus, uz rupjās rīves sarīvētu kabaci, pievieno ķiploku, baziliku, tomātu pastu un uz mazas uguns nedaudz pakarsē.
4. Novāra makaronus atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
5. Kad spinātu un siera maisījums kļuvis viendabīgs, to ņem nost no uguns un ar mazu karotīti sapilda makaronos.
6. Kad visi makaroni piepildīti, tos liek cepamajā traukā, pārlej ar pagatavoto mērci un liek cepeškrāsnī 180 grādos cepties vidēji 25 minūtes.
7. Pēc 25 minūtēm sacepumam pārkaisa papildu sieru un atstāj cepeškrāsnī vēl uz kādām 5–10 minūtēm. Sacepumu pasniedz siltu.
Seska Smaka