Skābeņu zupa
Sastāvdaļas: 1,5 l mājās vārīta buljona, 300 g skābeņu, 150 g grūbu vai miežu putraimu, 2–3 kartupeļi, 3 olas, sāls, svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
1. Grūbas iepriekšējā vakarā liek mērcēties.
2. Kartupeļus sagriež smalkos gabaliņos. Skābenes sagriež sloksnēs.
3. Olas novāra cietas.
4. Iepriekš pagatavotajā buljonā ber izmērcētās grūbas un vāra uz lēnas uguns. Kad grūbas pamazām kļūst mīkstas, zupai pievieno kartupeļus un vāra, līdz tie gandrīz mīksti.
5. Tad pievieno skābenes. Kad tās applaucējušās un noplakušas, zupai pievieno sāli un piparus pēc garšas. Iegriež olas.
6. Pasniedzot pēc vēlēšanās pievieno skābo krējumu.
Pavasara salāti
Sastāvdaļas: 3 sulīgi tomāti, 1 kraukšķīgs gurķis, 3 redīsi, 1 neliels sarkanais sīpols, krietna sauja zaļo salātu, 100 g fetas siera, dāsna šķipna kaltētas raudenes, dāsna šļuka Extra Virgin olīveļļas
Pagatavošana:
1. Tomātus, gurķi, redīsus nomazgā.
2. Tomātus un gurķi sagriež gabaliņos, redīsus – ripiņās.
3. Sīpolu sagriež plānās ripās.
4. Traukā liek dārzeņus, salātus, virsū kārto šķēlēs sagrieztu fetas sieru. Visu pārslaka ar olīveļļu un pārkaisa ar raudeni. Pasniedz nekavējoties.
Rauga mīklas bulciņas ar kanēli vai rozmarīnu
Sastāvdaļas: 500 g rauga mīklas, kanēlis vai rozmarīns, cukurs, 1 ola pārsmērēšanai
Pagatavošana:
1. Rauga mīklu izrullē un pārkaisa ar kanēli, kas sajaukts ar cukuru, vai arī ar rozmarīnu, kas sajaukts ar cukuru.
2. Mīklu sarullē, sagriež gabaliņos un izveido nelielas bulciņas (katru apmēram 30 g). Liek uz ietaukotas cepamplāts, pārsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā, lai uzrūgst.
3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
4. Sakuļ olu.
5. Uzrūgušās bulciņas pārsmērē ar olu un cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 10–12 minūtes.
6. Ēd siltas brokastīs vai launagā.
Labu apetīti!