Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Receptes garšīgam gada sākumam

Trīs receptes, ko gatavot pēc piparkūku un cepešu kalniem.

Nezinu, kā jums, bet man piparkūkas vairs nekārojas. Arī vēlme pēc štovētiem kāpostiem strauji iet mazumā. Tāpēc jāmeklē citi ēdieni. Piemēram, aromātiska dārzeņu un garneļu krēmzupa. Iesaku izvēlēties garneles ar visām čaulām un tīrīt pašam – zupa sanāks aromātiskāka. 

Par liellopa gaļas burgeru varu teikt – sanāk bezgala garšīgs, arī cepot uz parastas, nevis grila pannas. Lai gan grilpannas atstātās rieviņas gaļā izskatās apetītlīgi, atzīšos – man ļoti nepatīk šo smago un neērto pannu pēc cepšanas tīrīt. Piņķerīgi un grūti. Tāpēc tā visbiežāk paliek neaiztikta.

Visbeidzot cepumi. Tiem ir tikai trīs sastāvdaļas – banāni, auzu pārslas, šokolāde (vai žāvēti augļi).

Turklāt receptē nav miltu, olu, sviesta vai cukura. Ideāli tiem, kas Jauno gadu sāk ar apņemšanos ēst veselīgāk, taču nespēj pilnībā atteikties no saldumiem. 


Ziemas sakņu krēmzupa ar garnelēm

Sastāvdaļas: 1 paciņa garneļu, 1 sīpols, 3 burkāni, 3 kartupeļi, 300 g ķirbja, 1/2 selerijas saknes, 1 ķiploks, 2 l ūdens, 1 citrons, 2 ēd.k. sviesta, 1 ēd.k. olīveļļas, 120 ml saldā krējuma

1. Atlaidina garneles un notīra, vienā traukā liekot galvas un čaulas, otrā garneļu gaļu.
2. Notīra burkānus, ķirbi, selerijas sakni, kartupeļus un sīpolu.
3. Garneļu čaulas un galvas apcep 1 ēd.k. sviesta un olīveļļā, pievieno lielos gabalos grieztus divus burkānus, sīpolu, 1/2 selerijas saknes, čili, ķiploku. Visu apcep kārtīgi, lai tie kļūst brūni.
4. Pārlej ūdeni un vāra vismaz 30 minūtes.
5. Tad buljonu izkāš caur sietu.
6. Atlikušos dārzeņus viegli apcep sviestā un pievieno iepriekš vārīto garneļu buljonu.
7. Vāra zupu, līdz dārzeņi kļūst mīksti. Samaļ viendabīgā konsistencē. Ja vēlas, var izkāst caur sietu, bet tas nav obligāti.
8. Zupu lej atpakaļ katlā sildīties, iemaisot saldo krējumu. 
9. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, kā arī citrona sulu.
10. Pasniedz, pievienojot garneles. Dekorē ar pētersīļa lapiņu.


Liellopa burgers

Sastāvdaļas 4 personām: 1 kg liellopa mīkstuma, 4 lielas burgermaizītes, 4 šķēles labi kūstoša siera, 1 sarkanais sīpols, sauja salātu, 2 tomāti, marinēti gurķīši, tomātu mērce vai kečups, vieglas (Krievu nederēs) sinepes vai majonēze, sāls, pipari pēc garšas, eļļa apcepšanai; sīpolu marinādei – ābolu vai baltvīna etiķis, šķipsna sāls un 1 tējk. cukura

1. Liellopa mīkstumu sagriež gabaliņos un ar nazi sakapā, cik smalki vien iespējams. Gaļu var samalt arī gaļas mašīnā, taču kapātai gaļai būs pareizāka burgera konsistence.
2. Gaļai pievieno sāli, piparus, izmīca. Sadala četrās daļās, un no katras daļas ar rokām vispirms izveido viendabīgu bumbu, ko saplacina biezā kotletē – tā iznāks diezgan liela, bet cepoties sarausies. Kotleti nedrīkst saplacināt pavisam plānu, tad burgers nebūs sulīgs.
3. Sagatavo pārējās sastāvdaļas. Sīpolus sagriež plānās ripās un iemarinē etiķī, kuram pievieno šķipsnu sāls un cukuru. Etiķi vajag tik daudz, lai tas pārklātu sīpolus.
4. Tomātus sagriež ripās, gurķīšus vai nu gareniski uz pusēm, vai arī ripās. Burgermaizītes pārgriež uz pusēm.
5. Burgeri jāpasniedz uzreiz karsti, tāpēc, lai visus pasniegtu daudzmaz vienlaicīgi, ņem četras pannas (katram ēdājām un plīts riņķim savu, uzkarsē tajās eļļu un liek cepties gaļas kotletes. Pannai uzliek vāku un no katras puses cep apmēram četras minūtes. Tad burgeriem pārliek siera šķēles un vēl dažas minūtes (2–3) pacep, kamēr siers izkūst.
6. Paralēli tosterā apgrauzdē burgermaizītes.
7. Kārto burgerus – katrā maizītē ieklāj salātlapas, iesmērē sinepes, tomātu mērci vai kečupu, liek apcepto kotleti, tomāta ripu, sīpolus, marinētos gurķīšus un vēlreiz nedaudz sinepju un tomātu mērces. Uzliek otru pusi maizītes. Pasniedz nekavējoties.


Auzu pārslu, banānu un šokolādes cepumi

Sastāvdaļas: 2 gatavi banāni, 1 glāze auzu pārslu, šokolādes gabaliņi (vai arī sasmalcināti žāvēti augļi – pēc izvēles) 

1. Nomizo banānus un ar dakšiņu saspaida putrā.
2. Pievieno auzu pārslas un rūpīgi samaisa, lai auzu pārslas nekur nepaliek sausas.
3. Ja visus cepumus grib ar vienādu garšu, ber klāt izvēlētās piedevas (šokolādes gabaliņus vai žāvētus augļus). Ja vēlas cepumus ar dažādām garšām, masu pirms piedevu pievienošanas sadala mazākās porcijās un katrai porcijai pievieno citas piedevas.
4. Ar karoti uz cepamā papīra veido mazas mīklas kaudzītes.
5. Cepumus cep 180 grādos aptuveni 15–25 minūtes (atkarībā no cepumu lieluma un krāsns īpatnībām). Hermētiskā traukā cepumus var uzglabāt aptuveni nedēļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko