Neparastākā šajā trijotnē ir alū sautētā liellopa recepte. Oriģinālā šo ēdienu sauc Carbonade flamande – tas ir tradicionāls flāmu un beļģu ziemas sautējums. Ideja līdzīga kā franču slavenajam burginjonam, tikai Burgundijas sautējumā gaļu sautē Burgundijas sarkanvīnā, flāmu gadījumā – vietējā specialitātē alū. To var gatavot arī ar cūkgaļu, var pievienot arī timiānu, sinepes, lauru lapas.
Mēs to gatavojām no liellopa un, uzskatot, ka liellopa gaļai pašai ir tik daudz spēcīgas garšas, ka papildu garšvielas nav nepieciešamas, pievienojām tikai sāli, piparus un sīpolus. Turklāt ziemas garšu – ingvera, kanēļa, krustnagliņu aromātu – un tumīgumu sautējumam piešķir pievienotā ingvermaize (pirkām Stockmann).
Šis sautējums ir lielisks arī tajā ziņā, ka, lai gan gatavošana ir ilga (sākām iepriekšējā vakarā), tā ir vienkārša. Sākumā apcep gaļu, tad samet lielajā katlā, un pārējo darbu padara lēna uguns vairāku stundu garumā. Sautējums ir gatavs, kad liellops burtiski izšķīst pa šķiedrām.
Liellops alus mērcē
Sastāvdaļas: 3 kg liellopa mīkstuma, 1,5 l alus, 4 sīpoli, sāls, pipari, 200 g ingvermaizes, sāls, pipari, eļļa apcepšanai
Gatavošana:
1. Liellopa gaļu noskalo aukstā ūdenī un sagriež vidēji lielos gabaliņos.
2. Pannā sakarsē eļļu un apcep gaļu. Pēc tam gaļu liek lielā katlā.
3. Sīpolu notīra, sagriež plānās ripās, apcep. Pievieno gaļai.
4. Gaļu pārlej ar alu (pakāpeniski – vispirms divas pudeles jeb vienu litru) un uz lēnas uguns sautē 2–3 stundas, līdz gaļa gandrīz gatava. Uz beigām pielej atlikušo alu.
5. Apmēram 40 minūtes pirms gatavošanas beigām sagriež ingvermaizi (kēksam līdzīga, bagātināta ar piparkūku garšvielām, var nopirkt pārtikas lielveikalos) un pārliek ar to katlā virsmu virs gaļas. 40 minūšu laikā maize sajauksies ar mērci un piedos tai savas garšvielas, kā arī miltu tumīgumu.
6. Ēdiens ir gatavs, kad gaļa tik mīksta, ka dalās pa šķiedrām, bet mērce tumīga – liekais šķidrums iztvaikojus, maizē esošie milti mērci iebiezinājuši.
7. Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem.
Mandeļu cepumi
Sastāvdaļas: 250 g miltu, 1/4 tējk. cepamā pulvera, 125 g cukura, 2 paciņas vaniļas cukura, 200 g sviesta, 3 olu dzeltenumi, 125 g mandeļu vai mandeļu miltu
Gatavošana:
1. Uz tīra galda izber miltus. Vidū izveido nelielu iedobīti.
2. Virsū uzkaisa cepamo pulveri, cukuru un vaniļas cukuru.
3. Mīkstu sviestu sagriež nelielos kubiņos un uzber miltiem (sviesta papīru neizmet).
4. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Receptē izmanto tikai dzeltenumus.
5. Atdalītos dzeltenumus ieliek miltos izveidotajā iedobītē.
6. Ja izmanto mandeles, nevis jau gatavus mandeļu miltus, tad tās virtuves kombainā smalki sasmalcina un uzkaisa miltiem.
7. Mīklu ar rokām mīca tik ilgi, līdz izveidojas viendabīga masa.
8. Mīklu uzliek uz šķīvja un uz brītiņu ieliek ledusskapī. Pastāvot milti uzbriedīs, un mīkla pēc tam vairs nelips pie rokām.
9. Pannu ietauko ar sviesta papīru.
10. Izrullē mīklu un izspiež cepumus.
11. Cepumus cep 175 grādos aptuveni 10 minūtes.
12. Gatavos cepumus izņem no krāsns. Ļauj nedaudz padzist, tad noņem no pannas.
Pasta ar čili
Sastāvdaļas: 400 g pastas, 1 paliels sīpols, 3 daiviņas ķiploka, 30 g olīveļļas, 1 čili, šķipsna oregano (raudene)
Gatavošana:
1. Izvāra makaronus atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
2. Smalki sagriež sīpolus, ķiplokus.
3. Uzkarsē katlu, ielej olīveļļu un pakarsē 2–3 sek.
4. Katlā iemet ķiplokus, sīpolus un apcep 10–15 sekundes.
5. Pievieno čili, sāli, piparus, raudeni, samaisa un vēl dažas sekundes pacep.
6. Pievieno makaronus un visu samaisa. Pasniedz nekavējoties.