Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Pusdienas no vistas gaļas

Trīs receptes garšīgai vistas pagatavošanai.

Ja gribat viegli pagatavojamu un demokrātisku maltīti, izvēlieties receptes ar vistas gaļu un subproduktiem. Ēdiens būs garšīgs, nebūs trekns, turklāt varēsit to pagatavot pusstundas laikā, nevis stāvēt pie plīts pusi dienas. Tāda vismaz ir mana pieredze, tāpēc vistas gaļa ir visbiežāk gatavotā gaļa mūsu mājās.

Man pašai arī ļoti garšo vistu akniņas – tās parasti gatavoju pēc vistradicionālākās vecmāmiņu receptes – ar pamatīgu apceptu sīpolu piedevu un pāris karotēm netrekna krējuma vai jogurta (tas gan pretēji vecmāmiņu modei, kuras izmantoja vistreknāko krējumu), piedevās – vārīti kartupeļi. Taču šoreiz piedāvāju akniņu recepti itāļu stilā – ar sarkanvīnu un pastu (makaroniem).

Vistas šķiņķīši ar rīsiem ir ātra un pagalam vienkārša recepte – turklāt cepeškrāsns ar vairumu ēdienu dara brīnumus. Labā nozīmē.

 

Krēmīgā vistu akniņu mērce ar makaroniem

Sastāvdaļas:

  • 500 g vistu akniņu,
  • 250 g šampinjonu vai citu sēņu,
  • 2 ēd. k. sviesta,
  • milti apvārtīšanai,
  • šķipsna Kajennas piparu,
  • 2 sīpoli,
  • 100 ml sausa sarkanvīna,
  • 2‒3 krūzes vistas vai sēņu buljona,
  • 200 ml saldā vai skābā krējuma,
  • 4 olu dzeltenumi,
  • 500 g makaronu,
  • 3 ēd. k. citrona sulas,
  • ½ tējk. citrona miziņas,
  • zaļumi pārkaisīšanai (pētersīļi, maurlociņi, timiāns, estragons),
  • eļļa apcepšanai

Pagatavošana:

1. Notīra un sagriež sēnes. Notīra un gabaliņos sagriež vistu akniņas. Sīpolus smalki sagriež.

2. Lēzenā šķīvī ieber miltus un sajauc ar šķipsnu sāls, Kajennas pipariem un melnajiem pipariem. Apvārta miltos akniņas.

3. Lēzenā pannā uzkarsē olīveļļu un apcep no visām pusēm miltos apvārtītās akniņas, līdz tās zeltainas. Izņem no pannas, nosusina uz papīra dvieļa, noliek malā.

4. Tajā pašā pannā pievieno sviestu, sagrieztos sīpolus un uz vidējas uguns, ik pa laikam apmaisot, apcep sīpolus apmēram divas minūtes, līdz tie zeltaini.

5. Pievieno sēnes, pārkaisa ar sāli, pipariem. Visu maisot turpina sautēt vēl apmēram piecas minūtes, līdz sīpoli un sēnes gandrīz mīksti.

6. Pievieno vīnu un sautē vienu minūti. Tad pannā pievieno iepriekš apceptās akniņas un divas krūzes buljona. Uz lēnas uguns visu karsē apmēram piecas minūtes. Pievieno vēl buljonu, ja šķiet, ka tas iztvaikojis un mērces nepietiks. Iemaisa skābo vai saldo krējumu un noliek malā.

7. Katliņā novāra makaronus atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.

8. Kamēr makaroni vārās, bļodiņā sakuļ kopā olu dzeltenumus, citrona sulu, miziņu.

9. Olu maisījumu lēnām iemaisa akniņu mērcē, liek atpakaļ uz plīts un uz lēnas uguns karsē, līdz mērce sabiezē. Dara to uzmanīgi, neuzvāra, citādi ola saies kultenī.

10. Pasniedz, pārlejot makaroniem akniņu mērci un pārkaisot ar zaļumiem.

 

Vistas un jauno kartupeļu salāti

Sastāvdaļas:

  • 8 jaunie kartupeļi,
  • 500 g vārītas vistas gaļas bez ādas,
  • 2 gurķi,
  • 1 tējk. sakapāta svaiga timiāna,
  • 1 sarkanā paprika,
  • 1 ēd. k. sīki sakapāta svaiga koriandra vai pētersīļu,
  • 4 cieti vārītas olas;
  • mērcei ‒ 90 ml olīveļļas,
  • 2 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas,
  • 2 ēd. k. majonēzes vai grieķu jogurta,
  • sāls,
  • melnie pipari,
  • sauja olīvu dekorēšanai

Pagatavošana:

1. Vistas gaļu sagriež gabaliņos. Gurķus nomazgā un sarīvē uz rupjās rīves. Izveidojušos šķidrumu notecina. Plāni sagriež papriku. Olas pārgriež uz pusēm vai četrās daļās.

2. Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu liek verdošā sālsūdenī. Vāra 15‒20 minūtes, līdz tie mīksti. Nokāš, atdzesē, sagriež gabaliņos.

3. Visas salātu sastāvdaļas liek salātu traukā un viegli samaisa.

4. Pagatavo mērci. Bļodiņā sakuļ eļļu ar citronu sulu, majonēzi vai jogurtu, sāli, pipariem.

5. Mērci pārlej salātiem un pasniedz.

 

Vistas šķiņķīši ar ceptiem rīsiem

Sastāvdaļas:

  • 6 vistas šķiņķīši,
  • 2 vidēji burkāni,
  • sauja saldētu zaļo zirnīšu,
  • 400 g vārītu rīsu,
  • 3 nelieli sīpoli,
  • 3 ķiploku daivas,
  • 1/2 maza čili pipara,
  • īkšķa gala lieluma ingvera gabals,
  • 3 ēd. k. gaišās sojas mērces,
  • 1 ēd. k. medus vai šķipsna brūnā cukura,
  • 2 ēd. k. laima sulas,
  • 2 ēd. k. olīveļļas,
  • eļļa apcepšanai

Pagatavošana:

1. Burkānus sagriež mazos kubiņos vai stienīšos, zaļos zirnīšus atlaidina. Sīpolus, ķiplokus, čili piparu un ingveru sablenderē viendabīgā pastā, pievienojot pāris ēdamkarotes eļļas, lai vieglāk būtu sablendēt.

2. Atsevišķā bļodiņā samaisa sojas mērci un laima sulu. Pievieno medu vai brūno cukuru.

3. Burkānus piecas minūtes apvāra. Pēc tam nokāš un noskalo zem ļoti auksta ūdens. Lielā sautējamā pannā uzkarsē eļļu un vispirms apcep vistas šķiņķīšus no visām pusēm, līdz tie zeltaini. Pievieno sablendēto sīpolu un čili pastu. Maisot karsē, kamēr pasta kļūst smaržīga.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

5. Apvārītos burkānus un zirnīšus maisot cep, kamēr zirnīši mīksti (ja vajag, ielej pavisam nedaudz ūdens). Pievieno rīsus un visu izmaisa.

6. Cepampannu izklāj ar cepamo papīru.

7. Uz tās liek sagatavotos rīsus un pa virsu apceptos šķiņķīšus.

8. Liek cepeškrāsnī uz 30-40 minūtēm, līdz šķiņķīši gatavi un rīsi zeltaini brūni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko