Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Piedegums, dūmi, pelni un ogles - jaunākās aromātu tendences ēdienos

Virsrakstā minētās ir jaunākās aromātu un garšu tendences ēdienos un dzērienos. Ne gluži jebkurš piededzis ēdiens, kas pārvērties oglē, līdz to vairs nav iespējams atkasīt no cepamtrauka dibena, būtu galdā ceļams. Taču ar nodomu apsvilinātas vai piededzinātas detaļas noteikti arvien biežāk parādīsies nevainojami servētos ēdienos. Līdz ar jaunām tehnikām mājas virtuvē ienāk arī jauni rīki – virtuves deglis un rokas pārtikas kūpinātājs, bet atgriežas gāzes degļi.

Dabīgi kūpināts jeb dūmu sāls rupju un smalku graudu vai pārslu formā ir šābrīža populārākais produkts. Gardēžu aprindās vairs nejautā, vai to lieto, bet gan – kuru un kā? Dedzīgi apspriež dūmu nianses, jo kūpināšanai izmanto, sākot ar ierastu koku –  ozola, alkšņa, kļavas, ābeles, skābā ķirša skaidām līdz eksotiskai gvajaves un riekstkoka malkai un pat vecām burbona un viskija mucām. Kūpināts asās un saldās paprikas pulveris, ko kaislīgi lieto divās Eiropas piparu lielvalstīs Spānijā un Ungārijā, iedzīvojies jaunās gaļas un zivju ēdienu receptēs tālu aiz to robežām. Kūpinātas tiek arī jūraszāles. Ābeles malkā kūpināta Mara Seaweed dulse (jūraszāļu veids – red.) no Skotijas krastiem lieliski izceļ visparastāko uz tomātu bāzes gatavoto mērci. Visas šīs garšvielas ēdienam piešķir dziļumu, gaistošas dūmu notis un viegli nojaušamu dūmakainu ugunskura klātbūtni. Visbeidzot grauzdēta kafija, kuru tagad pievieno garšvielu skrubjiem. Mājās grauzdētas zaļās vai samaltas espresso pupiņas iejauc garšvielu maisījumā, ar kuru pirms likšanas krāsnī ierīvē cāli vai cepeti.

Dārzeņu apdedzināšana ēdienam piešķir dūmakainu aromātu un garšas pilnīgumu. Britu šefa Jotama Otolengi iemīļotā tehnika tiek lietota paprikas un baklažānu cepšanai tieši uz plīts gāzes riņķa. Kad to miza apdegusi, bet mīkstums saplacis un mīksts, tie ir gatavi. Ogļu mizu noņem, bet mīkstumu ceļ galdā.

Palestīniešu zaļie kvieši (freekeh) ir pienesums senā mantojuma graudu klāstā. Kulināra tradīcija kviešus novākt pirms to gatavības, kad tie vēl nav pilnībā nobrieduši – stiebri ir zaļi, bet graudi ar mīkstu, pienainu struktūru. Tālāk tos neilgi kaltē saulē, tad kontrolēti apsvilina ar uguni un pēcāk berž, lai atbrīvotos no apsvilušajām pelavām. Šis process piešķir zaļajiem kviešiem unikālo un raksturīgo grauzdējuma, riekstu un dūmu garšas niansi. Virtuvē tos izmanto līdzīgi rīsiem – pievieno zupām, sautējumiem, pasniedz kā piedevu vai iejauc salātos.

Ēdienkartēs parādās jauni deserti – pelnu kazas siera kūka ar zemenēm un dedzināta rudzu iesala panna cotta. Stilīgā dzērienu kartē jāmeklē dūmu kokteiļi. Vecrīgas kafejnīcas Mākonis kokteiļmeistars Edgars Grišulis radījis Vieux Riga – uz viskija un ruma bāzes veidotu kokteili, bagātinātu ar safrāna dūmiem, kas, iesprostoti glāzē. Jaunumi skāruši arī glāžu maliņas, kas tiek apdarinātas ar kūpinātu cukuru vai ogli, bet kokteiļu sastāvā tiek iekļauta jauna sastāvdaļa – dūmu ūdens. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko