Relaksētais gulašs
Kāpēc tāds nosaukums? Paskatieties gatavošanas laiku! Jā, kopumā diezgan ilgi, bet, ticiet, – tas ir tā vērts. Pagatavojiet šo gulašu īpaši mīļiem cilvēkiem, lai viņi var izēsties no sirds! Un sāciet tūlīt, jo vislabāk tas garšo trešajā dienā!
Vajadzēs: 1 kg liesas liellopu gaļas mīkstuma – šķiņķa, antrekota, 2 tējk. sāls, 300 g sīpolu, 200 g burkānu, 150 g seleriju kātu, 100 g olīveļļas garšvielas (vislabāk ielikt marlē vai maisiņā un aizsiet): 2 lauru lapas, nelielu kanēļstandziņu, 7 kadiķogas, 10 melno piparu, 6 smaržīgos piparus, 2 rozmarīna zariņus un 3 krustnagliņas, 2 ēdamk. tomātu pastas, 1 tējk. pūdercukura, 50 g konjaka, 300 g sarkanvīna, 400 g laba gaļas buljona.
Gatavošana
1. Gaļu noskalo, nosusina un sagriež pēc patikas lielos gabalos. Pārber sāli, apmaisa un atliek mazliet malā.
2. Gatavo atkal sofrito itāļu gaumē – sīki, sīki sakapā sīpolus, burkānus un seleriju kātus. Sākumā uz mērenas uguns eļļā apsautē sīpolus (tikai tie nedrīkst apbrūnēt!), tad noregulē mazu karstumu, liek klāt selerijas un burkānus un cep apmēram 40 minūšu. Ik pēc piecām minūtēm apmaisa. Bez stresa sagaida, kamēr garšaugi sāk apcepties un karamelizēties, tad tie ir arī izdalījuši saldumu un labo aromātu. Noliek malā.
3. Vienīgais stresainais posms – pannā stipri sakarsētos taukos vai eļļā apcep gaļu. Pa porcijām, lai nav pārāk daudz un nesulojas, bet smuki apcepas.
4. Tad katlā apcep tomātu pastu ar pūdercukuru, kamēr mazliet pierauj, ko apdzēš ar konjaku. Samaisa, pakasa nost piecepumu un pakāpeniski lej klāt vīnu. Kādas 10 minūtes pavāra, līdz izveidojas smuka, nedaudz bieza mērce.
5. Tad liek klāt sofrito, gaļu, garšvielas, piesardzīgi arī sāli un pārlej buljonu. Vāku virsū un 20 minūšu pavāra, lai garšvielas atveras. Tad pārvieto katlu uz krāsni, kur 80 grādos tas var dzīvot sešas septiņas stundas, bet jums nekas vairs nav jādara, tikai pēc tam jāēd!
Piparkūku siera kūka
Elementāra un vienkārša, un ar svētkiem piestāvošu piparkūku tematiku. Pamatnei vēlams izvēlēties tādas kraukšķīgas, drupenas un ne pārlieku cietas piparkūkas – lai vieglāk saberzt drupačās.
Vajadzēs: 60 g izkausēta sviesta, 1 glāzi (250 ml) saberztu piparkūku cepumu, 450 g krēmsiera – Kāruma, Baltā u. c., 240 g iebiezinātā piena ar cukuru, 1 tējk. vaniļas cukura, 1½ tējk. ingvera pulvera, ½ tējk. kanēļa pulvera, ¼ tējk. maltu krustnagliņu, 1 ēdamk. laima vai citrona sulas, smukumus dekoram.
Gatavošana
1. Cepamformas (20 cm, ar noņemamām malām) pamatni izklāj ar cepampapīru un uzliek malas.
2. Ar smalcinātāju samaļ vai saberž ar piestu bļodā cepumus smalkās drupačās. Pielej izkausēto sviestu un ar pirkstiem cītīgi un vienmērīgi sajauc. Cepumu masu izspaida pa cepamformas pamatni un ieliek saldētavā uz 10 minūtēm, lai sastingst.
3. Bļodā sajauc krēmsieru ar kondensēto pienu, pievieno vaniļas cukuru, garšvielas, pielej citrona sulu un rāmi samaisa.
4. Lej pildījumu cepamformā, ar lāpstiņu izlīdzina, pārsedz formu ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz četrām stundām atpūsties. Var arī uz nakti. No rīta ceļ ārā un dekorē pēc sirds patikas. 20 minūšu + 4 stundas ledusskapī viegli 6 porcijas
Siltumā gatavo kūku gan ilgi nevar turēt, citādi pildījums zaudē formu. Ieteikums: pirms pasniegšanas to uz pusstundiņu var ievietot arī saldētavā.