Kad ārā termometra stabiņš arvien biežāk noslīd zem nulles, pietiek niekoties ar vieglām maltītēm – jāpāriet uz kārtīgiem, sātīgiem ziemas ēdieniem. Štovēto kāpostu un kartupeļu krokešu receptēm atslēgas vārdi ir: vienkārši, bezgala gardi un varbūt ne īpaši veselīgi. Bet negatavojam jau šos ēdienus katru dienu. Taču pa laikam sevi palutināt drīkst, it īpaši, ja plānots kāds fiziski aktīvs pasākums, piemēram, slēpošana vai sniega šķūrēšana, ko jau pavisam drīz sola laika ziņotāji. Turklāt sautēto kāpostu smarža uzvedina uz domu par Ziemassvētku tirdziņiem un atgādina, ka arī paši Ziemassvētki vairs nav aiz kalniem.
Štovēti kāposti
Sastāvdaļas: 3 kg skābētu kāpostu, 700 g kūpināta speķa, 12–13 ēd.k. cukura, 4– 5 lauru lapas
1. Lielā katlā liek skābētus kāpostus bez jebkādām piedevām (burkāniem, ķimenēm, dzērvenēm).
2. Pievieno sagrieztu speķi, lauru lapas un cukuru.
3. Pirmajā reizē kāpostus tikai uzkarsē tik daudz, līdz tiem kļūst silti. Tad atstāj katlu, lai tas atdziest.
4. Nākamajā dienā katlu atkal liek uz uguns. Šoreiz pavāra 2–3 stundas un atkal atļauj kāpostiem atdzist.
5. Trešajā dienā rīkojas tieši tāpat.
6. Ceturtajā dienā kāpostus vāra, līdz tie ir mīksti un gatavi.
Frikadeļu zupa
Sastāvdaļas: 1 vidējs sīpols, 2–4 daiviņas ķiploka, 1 vidējs burkāns, 1 vidējs kartupelis, 100 g maltās gaļas (cūkas vai liellopa), sāls, pipari pēc garšas, šķipsna cukura, 4–6 ēd.k. kausētā siera, 1 maza ola, šķipsna buljona garšvielu, pētersīļu zaļumi
1. Burkānu, kartupeli nomazgā, nomizo un liek vārīties ūdenī ar buljonu.
2. Sīpolus un ķiplokus sakapā, apcep uz pannas, liek buljonā, visu uzvāra.
3. Malto gaļu samīca ar sāli, pipariem un olu viendabīgā masā.
5. Veido mazas bumbiņas, liek buljonā ar dārzeņiem un vāra 5–10 minūtes.
6. Nosmeļ putas, pievieno kausēto sieru un zaļumus un servē galdā.
Kartupeļu kroketes ar sieru
Sastāvdaļas: 350 g (divi vidēji) kartupeļu, vēlams miltainās šķirnes, 30 g Holandes siera, 1 olas dzeltenums + 1 ola, 60 g rīvmaizes, 25 g miltu, 200 ml eļļas, sauja (12 g) lociņu, naža gals rīvēta muskatrieksta, sāls, pipari pēc garšas, 1/2 citrona, salātlapas pasniegšanai
1. Kartupeļus nomazgā, nomizo, sagriež mazos gabaliņos un liek vārīties.
2. Pa to laiku sarīvē sieru, nomazgā un sakapā lociņus.
3. Kad kartupeļi izvārījušies biezeņa konsistencē, nokāš lieko ūdeni, saspaida tos viendabīgā masā un atdzesē.
4. Atdzisušajiem kartupeļiem pievieno sāli, piparus, muskatriekstu, sarīvēto sieru, lociņus, vienu olas dzeltenumu un visu samīca viendabīgā mīklā.
5. No gatavās masas veido apaļas vai ovālas bumbas un liek traukā.
6. Miltus ieliek atsevišķā traukā. Rīvmaizi arī ieber atsevišķā traukā. Vēl citā bļodā sakuļ olu.
7. Iepriekš sagatavotās bumbas apviļā vispirms miltos, tad olā un rīvmaizē. Tā atkārto, kamēr visas kroketes nopanētas.
8. Eļļu uzkarsē katliņā līdz cepšanās temperatūrai (pārbaudot ieber nedaudz no pāri palikušās rīvmaizes – ja tā cepas un čurkst, var cept kroketes).
9. Kroketes fritē 3–5 minūtes, līdz tās kļūst viegli zeltainas.
10. Gatavās kroketes liek uz salvetes, lai nosusinātu liekās taukvielas. Pēc tam kārto uz šķīvja ar zaļumiem – salātlapas pārslaka ar olīveļļu un citronu.