Nelietis kovids svētku prieku šogad, protams, bojā pamatīgi. Vēl nemaz nevar zināt, kā drīkstēsim svinēt un cik droši jutīsimies Ziemassvētku laikā. Tomēr, pat ja šogad nevarēsim svētkus svinēt, sanākot visa dzimta kopā, bet tikai savas ģimenes ietvaros, svētki būs. Te piedāvāju trīs receptes to ieskaņai. Īpašs sakāmais man ir par auna zirņiem – tie, protams, nav latviešu tradicionālais Ziemassvētku ēdiens. Taču ar tiem labi var aizstāt treknos un ierastos zirņus ar speķi. Auna zirņi nerada tādu smaguma sajūtu. Turklāt, ja izvēlēsieties liesu malto gaļu, nebūs arī daudz lieku un neveselīgu kaloriju.
Zirņi bez speķa – vieglā versija
Sastāvdaļas: 300 g auna jeb turku zirņu, 200 g maltās gaļas, 400 g tomātu savā sulā, 1 sīpols, 2 daivas ķiploka, sāls, pipari pēc garšas, eļļa apcepšanai
1. Auna zirņus iepriekšējā vakarā iemērc aukstā ūdenī. 2. Nākamajā dienā novāra zirņus sālsūdenī. 3. Pannā uzkarsē eļļu un apcep tajā gabaliņos sagrieztu sīpolu un ķiploku. 4. Apceptajiem sīpoliem pievieno malto gaļu un visu apcep, līdz gaļai iztvaikojis šķidrums un tā kļuvusi brūna. 5. Pieliek tomātus, sāli, piparus. Izmaisa un vēl kādas 10–15 minūtes pasautē. 6. Pasniedz kopā ar novārītajiem zirņiem.
Piparkūkas
Sastāvdaļas: 1/3 glāzes tumšā cukursīrupa (vai iesala ekstrakts, vai melase), 1/3 glāzes medus, 1 glāze brūnā cukura, pusglāze sviesta, 3 ēd. k. cūku tauku, 2,5 glāzes + 2,25 glāzes miltu, pa 1 tējk. malta kanēļa un ingvera pulvera, pa pustējkarotei maltu melno piparu, krustnagliņu, muskatrieksta, kardamona, koriandra, 2 olas, 0,5 tējk. sodas, 1,5 tējk. cepamā pulvera
1. Cukursīrupu, medu, brūno cukuru, sviestu un cūku taukus liek katliņā. Silda uz mazas liesmas, nepārtraukti maisot, līdz viss ir izkusis. Kausē uzmanīgi un neļauj masai piedegt. Ja tā piedegs, piparkūku mīkla vēlāk neturēsies kopā. 2. Noņem masu no uguns. Pieber 2,5 glāzes miltu un visas garšvielas. Labi samaisa un ļauj kādu pusstundu mīklai padzist. Ik pa brīdim apmaisa. 3. Mazliet sakuļ olas, pievieno tās mīklai, labi samaisa un ļauj mīklai atdzist pavisam. 4. Sajauc kopā 2,25 glāzes miltu ar sodu un cepamo pulveri. 5. Pakāpeniski pieber mīklai miltus, maisot ar karoti, kamēr tas iespējams, pēc tam mīcot ar rokām. Sākotnēji mīkla lips kā līme, bet, pamazām pievienojot miltus, tā kļūs gluda un spīdīga. 6. Kad mīkla ir kļuvusi spīdīga, pārklāj to ar mitru dvieli un ļauj stundu atpūsties. 7. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. 8. Pārkaisa galda virsmu ar miltiem un izrullē mīklu krietni plānu. Izspiež piparkūkas, liek tās uz pannas (pannu ietaukot nav nepieciešams). 9. Cep 10 minūšu, līdz piparkūku maliņas kļūst brūnas, bet pašas piparkūkas – zeltainas. Izņem no plīts un ļauj atdzist, piparkūkas atdziestot sacietēs un pašas noslīdēs no pannas. 10. Atlikušo mīklu rūpīgi pārklāj ar foliju un glabā ledusskapī. Izņemot no ledusskapja, tā būs ļoti cieta, bet atliek mazliet pamīcīt, un tā atkal būs gatava cepšanai.
Mājas kūka ar vārīto krēmu
Sastāvdaļas: 1 biskvītam (pavisam vajadzīgi trīs): 3 lauku olas, 120 g cukura, 150 g kviešu miltu; vārītajam krēmam: 0,5 l piena, 4 lauku olas, 150 g cukura, 180 g miltu, 1 paciņa (200 g) mīksta sviesta, 1 ēd. k. vaniļas cukura; brūkleņu vai dzērveņu ievārījums
1. Vispirms pagatavo biskvītus. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. 2. Baltumus saputo stingrās putās. Dzeltenumiem pievieno cukuru un saputo, tad pieber miltus un saputo. 3. Baltumu iecilā dzeltenumā un liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos. Cep aptuveni 10–12 minūšu. 4. Šo pašu recepti atkārto 3 reizes, lai sanāk trīs biskvīti. 5. Pēc tam gatavo vārīto krēmu. Olas saputo ar cukuru un pievieno miltus. 6. Pienu uzvāra un tam pievieno saputoto masu, maisot iegūst viendabīgu masu. 7. Atdzesē un pievieno sviestu – saputo. 8. Izcepto un atdzesēto biskvītu apziež ar krēmu. Pēc tam to pārsmērē ar ievārījumu. 9. Liek virsū nākamo biskvītu, atkal pārsmērē ar krēmu un ievārījumu. Šo pašu atkārto vēl trešo reizi. 10. Kūku dekorē pēc saviem ieskatiem.