Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Augusta visgardākie pīrāgi

Svaigi un sulīgi ar sezonas labumiem no vietējiem dārziem.

Smeldzi, ka vasara drīz beigsies un šis fakts nekādi nav mainās, mazliet neitralizē skats, atverot ledusskapi un pieliekamo vai izejot dārzā. Nepārspīlējot – pretim birst plūmju, aprikožu, kabaču, tomātu un visu pārējo vasaras dārzeņu grēdas. Kad tad, ja ne tagad tos ēdīsim svaigus un cepsim lieliskos pīrāgos!

Lūk, trīs receptes pilnvērtīgai dārza labumu izmantošanai! 

 

Mannas kēkss ar plūmju ievārījumu

Sastāvdaļas: 2 olas, 150 g sviesta, 150 g cukura, 175 g mandeļu miltu, 70 g kukurūzas miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, šķipsna malta kardamona, šķipsna sāls, 2–3 ēd. k. plūmju ievārījuma, 1 tējk. rīvētas apelsīna miziņas, plūmes dekorēšanai

Pagatavošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamo formu ietauko vai izklāj ar cepamo papīru. 2. Lielā bļodā liek sviestu istabas temperatūrā, pievieno cukuru un kārtīgi saputo, līdz masa kļūst gaišāka un cukurs gandrīz izkusis. 3. Pa vienai pievieno olas, masu kārtīgi saputo. 4. Pievieno mandeļu miltus, kukurūzas miltus, apelsīna miziņas, kardamonu, sāli un cepamo pulveri. Visu samaisa viendabīgā masā. 5. Pēdējo pievieno plūmju ievārījumu, to viegli iecilājot un atstājot līdz galam neizmaisītu. 6. Mīklu pilda cepamajā formā. Virsū liek sagrieztas plūmes un ievieto cepamformu krāsnī. Cep apmēram 45 minūtes vai, līdz iedurot koka irbuli, tas nāk ārā sauss. 7. Kad kēkss gatavs, to atdzesē un pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru. Var pārklāt arī ar glazūru, sajaucot 50 g pūdercukura ar 1 ēd. k. citrona sulas un atstājot, lai glazūra sacietē.

 

Sāļais kabaču un siera pīrāgs

Sastāvdaļas: 1 vidējs kabacis (apmēram 300 g) + dažas šķēlītes dekorēšanai, 1 sīpols, 150 g labi kūstoša siera + sauja pārkaisīšanai, 150 g kviešu miltu, 100 ml olīveļļas, 5 olas, sāls pēc garšas 1 tējk. Provansas garšaugu maisījuma (timiāns, rozmarīns, raudene, majorāns u. c.)

Pagatavošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 2. Kabaci nomizo un sarīvē, dažas šķēlītes sagriež ripiņās. Sieru sarīvē. 3. Sīpolu smalki sakapā. 4. Olas sakuļ ar eļļu, pievieno sāli, garšvielas, miltus. Visu samaisa. 5. Olu un eļļas masu samaisa ar kabačiem un sieru. 6. Liek cepamformā, pārliek ar kabaču šķēlītēm un pārkaisa ar rīvētu sieru. 7. Cep 20–30 minūtes. 8. Pasniedz siltu ar dārzeņu salātiem.

 

Dārzeņu un siera pīrāgs

Sastāvdaļas: 400 g sāļās smilšu vai kārtainās mīklas; pildījumam: 1 neliels baklažāns, 2 sīpoli, 1cukīni, 3 tomāti, 2 ķiploka daiviņas, 1 paprika, 2 zariņi pētersīļu, 1 ēd. k. augu eļļas, 1 zariņš svaiga timiāna, 200 g svaigā siera, 2 olas sāls, pipari pēc garšas, sauja rīvēta cietā siera

Pagatavošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. 2. Cepamformu ietauko ar eļļu. Pamatnes mīklu nedaudz izrullē un ieklāj cepamformā, ar pirkstiem piespiežot pie pamatnes un augšējām maliņām. 3. Pamatni nedaudz sadursta ar dakšiņu un liek cepeškrāsnī uz apmēram 15 minūtēm, lai karstums to aprauj gaiši dzeltenu (bet neizcep līdz galam). 4. Pa to laiku parastā pannā uzkarsē eļļu un tajā apcep sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, paprikas strēmeles, pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus (mazliet atstājot dekorēšanai) un vienu uz rupjās rīves sarīvētu cukīni (dažas šķēlītes atstāj malā dekorēšanai). 5. Svaigo sieru sajauc ar olām, sakapātiem zaļumiem, sāli, pipariem un pievieno apceptos dārzeņus. 6. Uz pīrāga pamatnes liek pildījumu, izlīdzina. 7. Atlikušo baklažānu sagriež šķēlēs un kārto uz pamatnes virsmas, nedaudz iespiežot to pildījumā. Dekorē ar malā atliktajām tomātu pusītēm, cukīni šķēlītēm un pārkaisa ar cieto sieru. 8. Cep cepeškrāsnī, kamēr pildījums zeltains un arī pīrāga maliņas zeltaini brūnas. Nedaudz atdzesē un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko