Kopš dzīvoju un strādāju šeit, esmu sākusi vairāk gatavot, jo, kad esmu brīva no tiešajiem pienākumiem, varu rosīties virtuvē. Vismīļākās receptes man ir tās, kuras pati esmu atklājusi un uzlabojusi, un, ja varu tajās iemānīt Latvijas garšu, – pavisam jauki. Tā, piemēram, viesojoties pie vecākiem, vienmēr sapērkos Laimas šokolādi, ko ņemu līdzi uz Skotiju. Tāpat līdzi vedu izkaltētus garšaugus no mammas siltumnīcas, protams, var jau nopirkt veikalā arī šeit, bet man patīk tas sentiments.
Teļa aknu pastēte ar šeriju
Akniņu garša man mīļa kopš bērnības – mans tētis bija feinšmekers un pats gatavoja dažādas pastētes. Šī, pateicoties šerija notij un garšvielām, ir viena no manām mīļākajām (var gatavot arī no vistas vai truša aknām). Īpaši man patīk pastēti uzziest uz grauzdētām maizītēm vai krekeriem pēcsvētku brokastu rītā.
30 minūšu / vienkārši / 3 nelieli trauciņi
Vajadzēs:
- 50 g sviesta
- 1 sīpolu
- 350 g teļa aknu
- 60 ml šerija (vislabāk medium sherry, bet šerija vietā var arī izmantot uz pusi mazāku
- daudzumu brendija vai konjaka)
- mīļākās garšvielas – es parasti pieberu kaltētu rozmarīnu vai salviju
- 100 ml saldā krējuma (var arī vairāk, skatoties, cik biezu vēlas pastēti)
- 15 ml balzametiķa
- sāli, piparus
Gatavošana:
1. Sīki sagriež sīpolu. Aknas attīra no cīpslām un sagriež palielos gabalos. Pannā izkausē lielāko daļu sviesta, pievieno sīpolus, aknas un garšvielas. Maisot cep, līdz aknas apbrūnē un iekšpusē vairs nav rozā.
2. Pielej šeriju un kādu laiciņu pavāra, līdz šķidrums nedaudz reducējas, tad pielej saldo krējumu, minūti pavāra un pievieno balzametiķi pēc garšas. Noliek malā, lai padziest, tad pārliek virtuves kombainā, pievieno vēl mazliet sviesta un visu sablenderē viendabīgā masā (var blenderēt arī kādā traukā ar rokas blenderi).
3. Tad pagaršo un, ja vajag, pievieno vēl sāli un piparus. Gatavs! Pilda trauciņos un, ja grib uzglabāt ilgāk, uzlej uz pastētes izkausēta sviesta kārtiņu.
Mājas šokolāde
Vienkārši runājot – šī ir pārkausēta šokolāde, bet gudri izsakoties – temperēta šokolāde. To savulaik iemācījos konditorejas kursos, un doma ir tāda: pareizi pārkausēta šokolāde ir labā konsistencē, gluda un spīdīga. Turklāt šādi var iegūt dažādu formu šokolādītes, izdekorēt tās, ielikt eglītē vai dāvināt svētkos.
Ātri / 4-5 plāksnītes / viegli
Vajadzēs:
- 250–300 g šokolādes*
- šķipsniņu čili pulvera
- šķipsniņu kanēļa pulvera
- dekorēšanai – rozīnes, sukādes, riekstus,
- bezē un visu citu, kas labi garšo kopā ar šokolādi
- var nopirkt arī speciālus krāsainus cukura dekoriņus
Gatavošana:
1. Plāna metāla bļodā liek šokolādes čipsus vai gabaliņos salauztu šokolādi. Bļodu liek lielākā traukā ar karstu ūdeni un, nedaudz ar koka karoti apmaisot, silda, kamēr viss smuki izkūst. Piemaisa čili un kanēli.
2. Tad uzsildīto šokolādi padzesē līdz 27 ºC. Temperatūru aptuveni var noteikt, pieliekot šokolādes masu pie lūpām. Padzisušai šokolādei jābūt silti remdenai – apmēram kā ūdenim peldbaseinā.
3. Kad šokolāde padzisusi, to atkal liek karstā ūdens peldē un uzsilda līdz 32 ºC – pieliekot pie lūpām, sajūta gandrīz nekāda, jo temperatūra tuvu tāda pati kā cilvēka ķermenim.
4. Uzsildīto šokolādi lej sagatavotos trauciņos – labi noder dažādu trauku vāciņi, tikai svarīgi, lai tiem būtu gludas malas, citādi pēc tam nevarēs izdabūt laukā. Ja šokolādes masa paliek pāri, var to ieliet kādā bļodiņā un izmantot citā reizē. Dekorē vēl siltu un pēc tam ieliek ledusskapī atdzesēties. Ja vajag ļoti ātri, tad uz īsu brīdi saldētavā. Svinam svētkus!
*Vislabāk kausēšanai derēs šokolādes čipsi – nelielas ripiņas, kuras uz svara var nopirkt konditorejas veikalos un dažos lielveikalos. No tāfelītēm labas ir tumšās ar daudz kakao sastāvā, piemēram, Laimas rūgtā šokolāde ar 70% kakao.
iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu:
CASILLERO DEL DIABLO DARK RED
Augstas kvalitātes sarkanvīns no Čīles, Maule ielejas, tā īpašais blends veidots no dižciltīgiem vīnogulājiem, piešķirot vīnam intensīvu rubīnsarkanu krašu.
Vīna buķetē jūtama sarkano un melno augļu, piemēram, saldo zemeņu, nogatavojušos ķiršu, upeņu, plūmju un vaniļas nianses, pateicoties nogatavināšanai franču un amerikāņu ozolkoka mucās.
Vīns ir zīdains un labi sabalansēts. ieteicams baudīt kopā ar sarkanās gaļas ēdieniem, bārbekjū.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Apčidrinskis
Bunto