Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dienas receptes: Ziemassvētku galdam

Bez svētku rasola un pīrādziņiem nu nekādi!

Lai cik neparastus gardumus svētkiem plānotu gatavot, ir dažas pamatlietas, bez kurām Ziemassvētku galds nav iedomājams. Viens no tādiem ēdieniem ir rasols. Šī recepte ir no kādas pēckara pavārgrāmatas. Sastāvdaļu daudzumu varat palielināt atbilstoši gaidāmo viesu skaitam. Galvenais, lai saglabājas proporcija.

Saskaņā ar recepti rasolam tiek pievienota arī siļķe, nēģi un bietes. Mēs savā rasolā bietes nelikām, taču jūs varat izmēģināt ar arī tām.

Par pīrādziņiem – no dotā mīklas daudzuma sanāk apmēram 60 pīrādziņi. Miltu daudzums ir mainīgs, jo atkarīgs no maluma, kviešu šķirnes u. c. niansēm. Tāpēc sāciet ar mazāko daudzumu un, ja nepieciešams, pievienojiet vairāk pēc saviem ieskatiem.

Garšvielas – kardamonu vai muskatriekstu var arī nelikt, taču tas piedod mīklai patīkamu aromātu. 

Svētku rasols

Sastāvdaļas: 200 g kartupeļu, 50 g cūkas cepeša gaļas, 50 g skābētu gurķu, 50 g svaigu gurķu, 100 g konservētu zaļo zirnīšu, 3 vārītas olas, 2 burkāni, 1 skābs ābols, 30 g siļķes, 50 g nēģu; mērcei ‒ 150 g skābā krējuma, 1 tējk. sinepju, 1 tējk. mārrutku, 0,5 tējk. cukura, 1 tējk. etiķa, sāls, pipari

Pagatavošana

1. Kartupeļus, burkānus nomazgā un novāra ar visu mizu. Atdzesē un sagriež kubiņos.

2. Cieti novāra olas. Atdzesē un sagriež.

3. Sagriež arī pārējās sastāvdaļas.

4. Pagatavo mērci – krējumu sajauc ar sinepēm, mārrutkiem, pievieno sāli un piparus, mazliet etiķa un cukura.

5. Sagrieztās sastāvdaļas sajauc ar mērci un rūpīgi samaisa.

6. Pirms pasniegšanas ļauj rasolam pāris stundu pastāvēt ledusskapī, lai garšas savelkas.


Pašu cepti pīrādziņi

Mīklai. 750 g – 1 kg miltu, 42 g svaigā rauga vai 1 paciņa (14 g) sausā rauga, 4 ēd. k. cukura, 1 tējk. smalkā sāls, 150 ml silta ūdens, 100 g sviesta, 0,5 l piena, 1‒2 olas pārsmērēšanai, šķipsna malta kardamona vai muskatrieksta (pēc izvēles)

Pildījumam. 300 g kūpināta cauraudzīša, 1 sīpols, svaigi malti pipari Pagatavošana.

1. Vispirms sagatavo raugu. Svaigo raugu sadrupina bļodiņā, aplej ar remdenu/siltu ūdeni, pievieno ēdamkaroti cukura, pārkaisa ēdamkaroti miltu un gaida, kamēr tas uzburbuļo. Sauso raugu vienkārši piejauc miltiem.

2. Uzsilda pienu (tik siltu, lai, iemērcot tajā pirkstu, piens nešķistu par karstu). Pienā izkausē sviestu un ieber trīs ēdamkarotes cukura.

3. Lielā bļodā vai katlā iesijā (sijāšana ir svarīga, lai milti sajaucas ar gaisu) 750 g miltu, pievieno sāli, muskatriekstu vai kardamonu (ja nolemts tos izmantot). Pielej atdzīvināto raugu un silto pienu. Visu labi samaisa.

4. Mīca mīklu ar roku vai pārtikas kombaina bļodā ar mīklas āķi, līdz mīkla atlec no rokām un bļodas malām. Mīklai vajadzētu būt drīzāk mīkstai nekā blīvai – tad pīrāgi sanāks pufīgāki.

5. Ja šķiet, ka vajag vēl miltus, pieber tos klāt pamazām, taču rēķinās, ka vēl, veidojot pīrāgus, mīklai tiks pārkaisīts mazliet miltu. Pārāk daudz miltu padarīs mīklu pārāk cietu.

6. Samīcīto mīklu pārklāj ar tīru dvieli un liek siltā vietā uzrūgt – sākumā 1‒1,5 stundas, līdz tā dubultojas apmērā. Tad to sabaksta atpakaļ bļodā, viegli pārmīca un liek rūgt vēlreiz, tagad ap 30–45 min.

7. Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pildījumu. Smalki sagriež kūpināto cauraudzīti un sīpolu. Pievieno svaigi maltus piparus un visu labi samaisa.

8. Kad mīkla gatava, veido pīrāgus. Darba virsmu apkaisa ar miltiem. Mīklu izrullē vai vienkārši izspaida vienmērīgi plānu.

9. Ar glāzi izspiež pīrādziņu, ar tējkaroti vidū liek pildījumu, pārloka mīklu pāri, saspiež. Izmēri ir katra paša ziņā, galvenais, lai pīrāgi būtu apmēram vienāda izmēra.

10. Uz plāts pīrāgus liek ar "šuves" vietu uz leju, lai cepoties nesprāgst vaļā. Liek uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu.

11. Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Visgaršīgākie tie ir karsti. Bet tos var uzglabāt arī katliņā, uzliekot tam vāku.


Burkānu un valriekstu svētku kūka

Sastāvdaļas: 375 g miltu, 540 g burkānu (tīrais svars), 250 ml augu eļļas, 145 g cukura, 3 olas, 110 g valriekstu, 2 ēd. k. cepamā pulvera, 0,5 tējk. dzeramās sodas, 2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, koriandrs), ievārījums pēc izvēles (brūkleņu, dzērveņu, aprikožu) un/vai maskarpones krēms, dzērvenes un putukrējums dekorēšanai

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu izklāj ar cepamo papīru, maliņas ietauko ar sviestu vai eļļu.

2. Nomizo un uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Valriekstus apgrauzdē uz sausas pannas un sakapā.

3. Kopā saputo eļļu, cukuru un olas. Pievieno burkānus un valriekstus un visu samaisa.

4. Citā bļodā kopā samaisa sausās sastāvdaļas ‒ miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās garšvielas.

5. Sausās un slapjās sastāvdaļas pakāpeniski sajauc un samaisa vienmērīgā mīklā.

6. Mīklu lej iepriekš sagatavotajā cepamformā, izlīdzina virspusi un cep krāsnī apmēram vienu stundu 15 minūtes. Biskvīts ir gatavs, kad, iedurot koka irbuli, tas nāk ārā sauss.

7. Atdzesējiet piecas minūtes, izņemiet no formas un atdzesējiet pilnībā.

8. Ar nazi uzmanīgi pārgriež ripu plakaniski uz pusēm. Vienu ripas daļu (ar griezuma vietu uz augšu) pārsmērē ar izvēlēto ievārījumu un/vai maskarponi un liek virsū otru ripu.

9. Dekorē ar glazūru un sakapātiem riekstiem. Glazūru pagatavo, saputojot 30 g sviesta istabas temperatūrā ar 80 g krēmsiera, pievieno vienu tējkaroti citrona miziņas. Pakāpeniski maisot, pievieno 240 g pūdercukura. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko