Nu reiz ir klāt tas gada mēnesis, kad jāēd dārzeņi kamēr tie vēl sulīgi, kraukšķīgi, pilni aizgājušās vasaras saules siltuma. Pēc pāris mēnešiem, nostāvējušies pagrabos un noliktavās, tie vairs nebūs tik aromātiski un kārdinoši tad sāks gribēties pavasara zaļumu.
Bet pagaidām slēdzam iekšā cepeškrāsni un cepam ķirbjus un kartupeļus kaut katru vakaru. Pamainot garšvielas un griezuma formu, ik reizi iegūsim pavisam citu ēdienu. Kabaču lazanja prasa mazliet ilgāku virtuvē pavadīto laiku, bet tas ir tā vērts. Kabaču vietā pēc šīs pašas receptes varat gatavot arī baklažānu lazanju.
Cepti kartupeļi ar romiešu ķimenēm
Sastāvdaļas: 600 g kartupeļu, 2 tējk. olīveļļas, 3 ķiploka daiviņas, 1/2 tējk. romiešu ķimeņu (kumina), sāls šķipsna
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C grādiem.
2. Ķiploku smalki sakapā.
3. Kartupeļus sagriež daivās, šķēlēs vai gabalos, sajauc ar olīveļļu, kuminu un sasmalcinātu ķiploku. Labi sakrata.
4. Uz cepampannas uzklāj cepamo papīru, uzber kartupeļus, cep apmēram 35 minūtes, līdz tie brūni zeltaini.
5. Pasniedz nekavējoties ar cepeti vai vienus pašus ar zaļajiem salātie
Kabaču lazanja
Sastāvdaļas: 1 liels kabacis; pildījumam 200 g svaigā siera, 1 liels sīpols, 2 daivas ķiploka, 300 g konservētu, sasmalcinātu tomātu savā sulā, 2 lielas olas, 3‒4 saulē kaltēti tomāti, 1‒2 tējk. kaperu, ½ paprikas, 2 ēd. k. sakapātu pētersīļu, 3 ēd. k. miltu, 100 g labi kūstoša siera, šķipsna oregano, sāls, pipari, eļļa apcepšanai
1. Kabacim nogriež galus un sagriež gareniski apmēram vienu centimetru biezās šķēlēs.
2. Uz plīts pannā uzkarsē eļļu un apcep kabača šķēles no abām pusēm, līdz tās mīkstas. Uzmanīgi izņem no pannas un noliek malā.
3. Sīpolu un ķiploku notīra un sakapā. Paprikai izņem sēklas, sagriež gabaliņos. Arī saulē kaltētos tomātus sasmalcina. Pannā ielej vēl nedaudz eļļas, uzkarsē un apcep tajā sīpolu un papriku, līdz sīpoli mīksti un caurspīdīgi, ‒ cep apmēram piecas minūtes. Pēc tam pievieno ķiploku un turpina maisot apcept vēl vienu minūti. Noņem no pīts.
4. Bļodā liek svaigo sieru, sakuļ kopā ar olām, pievieno tomātus un pārējās pildījuma sastāvdaļas. Visu izmaisa un atstāj uz 15 minūtēm, lai milti uzbriest. Ja šķiet, ka masa par šķidru, tad iemaisa vēl ēdamkaroti miltu. Masai jābūt skābā krējuma biezumā. Iemaisa pusi sarīvēta cietā siera.
5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cepamplāti ar augstām malām izklāj ar cepamo papīru. Ieeļļo.
6. Uz cepamplāts vienā kārtā cieši citu pie citas liek apceptās kabača šķēles.
7. Bagātīgi pārziež ar sagatavoto pildījumu un liek otru kārtu kabača. Pārziež ar atlikušo pildījumu.
8. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 40 minūtes, līdz virsiņa sāk kļūt brūna. Izņem, pārkaisa ar atlikušo sarīvēto sieru un liek krāsnī vēl uz 10 minūtēm.
9. Pasniedz nekavējotie
Garšaugos ceptas ķirbja šķēles
Sastāvdaļas: 2 kg sviesta ķirbja, garšvielas (vai nu koriandra, fenheļa, kumina sēklas, čili pārslas, vai rozmarīns un čili pārslas), 3‒4 ķiploka galviņas vai daiviņas, sāls, pipari, olīveļļa
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
2. Ķirbīti gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež vidēji biezās šķēlēs.
3. Piestā saberž garšvielas/garšaugus, pievieno olīveļļu, samaisa. Ar šo maisījumu apsmērē ķirbja gabalus.
4. Liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru un liek uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram pusstundu, līdz ķirbja šķēles mīkstas un apcepušās zeltainas. Pasniedz nekavējotie