Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Trīs ideālas kartupeļu biezputras

Kartupeļu talku laikā jāvāra kartupeļu biezenis. Būs garšīgi un sātīgi!

Var teikt – kurš gan neprot pagatavot parastu kartupeļu biezputru: izvāra kartupeļus, saspaida, pielej pienu vai saldo krējumu, un putra gatava. Tomēr tik vienkārši vis nav. Jāievēro daži noteikumi. Vārot kartupeļu biezeni, jāizvēlas atbilstošas šķirnes kartupeļi – dzeltenie, miltainie kartupeļi, teiksim, Adretta, Agrie dzeltenie, Mirabella. Nederēs salātu kartupeļu šķirnes, kas nešķīst, piemēram, Laura. Biezputra sanāks garšīgāka, ja tai dažādus garšaugus pievienosiet, jau kartupeļus vārot, nevis vārīšanas beigās. Visgaršīgākā ir tikko gatavota biezputra – karsta un svaiga. Sildīta biezputra vairs tik labi negaršo. Vislabāk tā garšo ar apceptām sēnēm, kuru patlaban laikam netrūkst nevienam, kam nav slinkums ieiet mežā, vai vistas gaļu. Biezputra labi garšo arī kopā ar apceptiem dārzeņiem vai svaigiem salātiem.

Kartupeļu biezputra ar olīveļļu un zaļumiem

Sastāvdaļas: 4 kartupeļi, 2 daiviņas ķiploka, rozmarīna zariņš, 1 sīpols, zaļumi (dilles, pētersīļi, lociņi), 1 tējk. maigu sinepju, šķipsna rīvēta muskatrieksta, sāls pēc garšas, 2‒4 ēd. k. olīveļļas

1. Kartupeļus noskalo un nomizo (ja uzreiz neliek katlā vārīties, tie obligāti jātur aukstā ūdenī – ja neieliksiet ūdenī, kartupeļos esošā ciete padarīs tos tumšus).

2. Kartupeļus sagriež vienādos gabaliņos (ja tos sagriezīs nevienādi, viena daļa kartupeļu izvārīsies ātrāk, cita – vēlāk, un biezputra sanāks kunkuļaina).

3. Katlu liek uz uguns, ieber kartupeļus un pārlej ar ūdeni tā, lai kartupeļi ir nosegti.

4. Katliņā ieliek rozmarīna zariņu, pāris daiviņu ķiploka, pieber šķipsniņu sāls.

5. Vāra, līdz kartupeļi mīksti (tā, lai, iebakstot kartupelī, var just, ka tas sāk šķīst).

6. Kamēr kartupeļi vārās, pannā nelielā eļļas daudzumā apcep baravikas un bekona vai šķiņķa šķēlītes, pirms tam apkaisot ar sāli un pipariņiem.

7. Katliņā ielej olīveļļu (ņem pusi vai tik daudz ēdamkarošu, cik daudz kartupeļu vārās, piemēram, ja vāra sešus kartupeļus, ņem sešas ēdamkarotes olīveļļas) un ieber sasmalcinātus sīpolus. Katliņu liek uz uguns un sīpolus eļļā viegli apbrūnina.

8. Kartupeļus nokāš, izņem ķiploku daiviņas un rozmarīna zariņu.

9. Ar stampu saspaida kartupeļus, tad pievieno apceptos sīpolus ar visu eļļu, ēdamkaroti maigo sinepju un pierīvē nedaudz muskatrieksta.

10. Biezputrai piekaisa sasmalcinātas dilles, pētersīļus un lociņus. Visu ar stampu atkal kārtīgi saspaida, līdz veidojas viendabīga biezputra. Ja nepieciešams, pēc garšas pievieno nedaudz sāls.

11. Pasniedz siltu kopā ar apceptām baravikām un šķiņķa vai bekona šķēlītēm. Pārkaisa ar timiāna lapiņām.


Krāsnī ceptu kartupeļu biezputra

Sastāvdaļas: kartupeļi, piens, saldais krējums, muskatrieksts, timiāns, ķiploks, sāls, eļļa

1. Ņem diezgan palielus kartupeļus un noskalo, lai tie nebūtu zemjaini.

2. Kartupeļus ar visu mizu kārto uz cepešpannas un liek cepeškrāsnī – 180–200 grādos cep aptuveni stundu.

3. Pēc tam kartupeļus ņem ārā, katru gareniski pārgriež uz pusēm un ar karoti izkasa mīkstumu.

4. Katliņā uzsilda pienu. Precīzu daudzumu grūti nosaukt, to redz tikai tad, kad pienu pievieno kartupeļu masai.

5. Pienam pievieno timiāna zariņu, šļuku saldā krējuma, vienu daiviņu ķiploka un pierīvē nedaudz muskatrieksta.

6. No kartupeļiem izgrebto mīkstumu liek bļodā, ar stampu saspaida un maisot pamazām lej klāt uzkarsēto pienu, līdz iegūst nepieciešamo biezputras konsistenci. Ja grib, lai biezputra būtu pilnībā bez kunkuļiem, to var izberzt caur sietu vai ar mikseri saputot.

7. Pievieno sakapātus pētersīļus. Izmaisa.


Kartupeļu biezputra Latgales vecmāmiņas gaumē

Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu, puse sīpola, 1 daiviņa ķiploka, 150 g kūpinātas gaļas, glāze piena, sāls, sviests cepšanai

1. Kartupeļus nomizo un sagriež vienādos gabaliņos. Vāra.

2. Kamēr kartupeļi vārās, sasmalcina sīpolu un kūpināto gaļu.

3. Pannā liek pikuci sviesta un apcep sīpolus un speķi (svarīgi cept uz ļoti mazas uguns, jo galvenais nav panākt, lai sīpoli apcepas brūni, bet lai tauki kārtīgi iztek).

4. Katliņā uzsilda pienu.

5. Kad kartupeļi mīksti, tos nokāš.

6. Ar stampu saspaida, pieliek daļu no apceptajiem sīpoliem un gaļas, maisot lej klāt silto pienu (ja pieliesiet aukstu pienu, biezputra visdrīzāk sanāks staipīga, klīsteraina). Visu ar stampu atkal kārtīgi samaisa, līdz veidojas viendabīga masa.

7. Pēc garšas pieber sāli.

8. Pasniedz siltu, pārlej ar atlikušo gaļu un sīpoliem. Klāt vislabāk piekost mazsālītu vai skābētu gurķi un piedzert rūgušpienu vai kefīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko