Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Rudenīgas zupiņas

Ievadot astronomisko rudeni, gatavojam zupas no sezonas dārzeņiem.

Saules un siltuma ziņā šogad septembris mūs lutināja. Taču pēdējās dienas rāda, ka rudens mūs tomēr nav aizmirsis – tas nenovēršami tuvojas.

Tāpēc virtuvē ķeramies pie rudens dārzeņiem – ķirbjiem, puraviem – un gatavojam gardas un veselīgas zupas.

Ķirbju biezzupa

Sastāvdaļas: 1 neliels ķirbis, 3 lieli sīpoli, 3 ķiploka daiviņas, 2 kartupeļi, 200 ml saldā krējuma vai kokosriekstu piena, sāls, pipari pēc garšas, Vidusjūras garšvielu maisījums (raudene, rozmarīns, timiāns, pētersīlis u. c.), 1 tējk. karija pulvera, svaigi zaļumi un/vai grauzdētas ķirbju sēklas dekorēšanai, eļļa apcepšanai

1. Ķirbi, kartupeļus, sīpolus notīra un sagriež rupjos gabalos.

2. Lielā katlā uzkarsē eļļu, liek iekšā sagrieztos dārzeņus, sakapātu ķiploku un visu apcep.

3. Pievieno 1 litru ūdens un garšvielas un visu sautē, līdz dārzeņi mīksti.

4. Sablendē un pielej saldo krējumu vai kokosriekstu pienu. Zupu vēlreiz uzkarsē. Ja nepieciešams, pieliek vēl sāli un garšvielas.

5. Zupu lej terīnē vai izgrebtā ķirbī, pārkaisa ar zaļumiem vai grauzdētām ķirbju sēklām un ceļ galdā.


Vieglā vistas buljonzupiņa

Sastāvdaļas: 1,5 l ūdens, sauja zaļo zirnīšu, 500 g vistas muguriņu vai kaklu, 1 sīpols, 2 daivas ķiploka, 1 kartupelis, sauja makaronu vai nūdeļu, sāls, pipari, zaļumi, eļļa apcepšanai

1. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, ielej 1–2 ēd. k. eļļas un apcep vistas gabalus – izvēlas kaulainākos gabalus, jo tie buljonam piešķirs īpašu garšu. Pievieno notīrītu un sasmalcinātu sīpolu, turpina apcept vēl 3–4 minūtes. Pievieno sakapātu ķiploku un maisot apcep vēl 1 minūti.

2. Pielej ūdeni, uzvāra un uz lēnas uguns vāra, līdz vistas gaļa gatava. Izņem gabalus no katla un notīra gaļu no kauliem, noliek malā.

3. Notīra kartupeli un liek zupā, pavāra 5 minūtes.

4. Tad zupai pievieno nūdeles vai makaronus, zaļos zirnīšus, sāli, piparus.

5. Kad kartupeļa gabaliņi un makaroni mīksti, zupā atpakaļ liek no kauliem notīrītos gaļas gabaliņus. Uzvāra, katlu ņem nost no plīts.

6. Pasniedz, pārkaisot ar svaigiem zaļumiem.


Dārzeņu un svaigā siera krēmzupa

Sastāvdaļas: 500 g rīvētu burkānu, 1 sīpols, 2 daiviņas ķiploka, 2 puravi (baltā daļa), 2 kartupeļi, 1 paciņa svaigā siera, eļļa apcepšanai, sāls, pipari pēc garšas, 1–2 tējk. svaigi sarīvēta ingvera

1. Puravu, sīpolu notīra un sagriež gabalos. Ķiploku notīra un sakapā. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos.

2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolu un puravus.

3. Katlā lej ūdeni vai buljonu, liek sarīvētos burkānus, sagrieztos kartupeļus un apceptos puravus, sīpolus. Visu vāra, līdz dārzeņi mīksti. Zupai pievieno saspiestas ķiploka daivas, sāli, piparus un visu sablendē.

4. Zupu lej atpakaļ katlā, iemaisa svaigo sieru un vēlreiz uzvāra, līdz zupa uzmet pirmo burbuli. Pašās beigās pievieno sarīvētu ingveru pēc garšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko