LAI gan ļoti kārojas pirmo svaigo pavasara zaļumu, līdz pašu audzētajiem kāds laiks vēl jāgaida. Tāpēc mēģinām izlāpīties ar lociņiem no palodzes un vieglām jogurta mērcēm. Bet, piemēram, garšvielu plātsmaizei pagaidām izlīdzieties ar žāvētām aprikozēm. Taču tiklīdz sāksies rabarberu sezona, aprikozes var droši aizstāt ar rabarberiem. Vienīgi cukuru iespējams nāksies pievienot vairāk. Par siļķu salātiem ieteikums – gatavojot mājas viesības, šīs pašas salātu sastāvdaļas jūs varat pasniegt uz mazām rupjmaizītēm. Tikai tad kartupeļus un olas negrieziet gabaliņos, bet šķēlītēs un lieciet uz maizes. Jogurta mērces vietā uz maizītes varat uzsmērēt sviestu. Košākai dekorācijai izmantot jaunās biešu lapiņas. Būs garšīgi un izskatīsies grezni.
Viegla vistas zupiņa
Sastāvdaļas: 2 l buljona, 2‒3 vistas stilbiņi, 1 burkāns, 1 kartupelis, puse sīpola, sauja smalko makaronu, sauja saldētu zaļo zirnīšu, sāls, pipari pēc garšas, zaļumi dekorēšanai, eļļa apcepšanai
1. Visus dārzeņus notīra un sagriež. Zaļos zirnīšus atlaidina.
2. Katliņā, kurā tiks vārīta zupa, ielej mazliet eļļas un apcep sīpolu, līdz tas caurspīdīgs.
3. Pievieno vistas stilbiņus un maisot turpina apcept, līdz tie viegli zeltaini.
4. Pievieno buljonu, sāli, piparus un vāra kādas 20 minūtes.
5. Katliņā liek kartupeļus, burkānus, makaronus un vāra vēl 10‒12 minūtes. Pievieno zaļos zirnīšus, pavāra vēl dažas minūtes. Pārbauda, vai dārzeņi mīksti. Ņem katlu nost no plīts.
6. Pasniedzot pārkaisa ar lociņiem vai citiem zaļumiem.
Garšvielu plātsmaize bez olām
Sastāvdaļas: 400 g žāvētu aprikožu, 400 g miltu, 1 tējk. kardamona, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. kurkumas, 1,5 tējk. garšvielu maisījuma Garam Masala, 2 ēd. k. cepamā pulvera, 200 g brūnā cukura, 300 ml bezpiedevu jogurta, 125 ml piena, 100 g sviesta; drupačām ‒ 150 g miltu, 100 g sviesta, 150 g brūnā cukura, 2 tējk. kanēļa
1. Aprikozes aplej ar siltu ūdeni un vismaz pāris stundas mērcē. Pēc tam sagriež salmiņos.
2. Sagatavo drupačas ‒ bļodā ieber miltus, cukuru un kanēli.
3. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu vai sarīvētu sviestu. Masu sajauc ar pirkstu galiem, līdz veidojas drupačas.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
5. Plātsmaizei paredzēto sviestu patur istabas temperatūrā un, kad tas mīksts, sajauc ar cukuru. Pievieno miltus, garšvielas, cepamo pulveri, jogurtu un pienu.
6. Mīklu labi sajauc un lej lielā plātsmaižu pannā, kas izklāta ar cepamo papīru. Virsū kārto sagrieztās aprikozes un pārber ar drupačām.
7. Plātsmaizi liek cepeškrāsnī un cep 30‒40 minūtes.
Pavasarīgie siļķu salāti
Sastāvdaļas: 400 ml bezpiedevu jogurta, 200 g novārītu, atdzesētu jauno kartupeļu, sauja sasmalcinātu zaļumu, 3 cieti vārītas olas, 200 g marinētas siļķes, 1 ēd. k. sinepju, 1 sarkanais sīpols, malti melnie pipari, sāls pēc garšas
1. Kartupeļus sagriež gabaliņos, sīpolus plānās ripiņās, siļķi gabaliņos, olas ‒ četrās daļās.
2. Pagatavo mērci ‒ jogurtu sajauc ar sinepēm, daļu zaļumu un mazliet sāli ‒ ar to uzmanīgi, jo savu sāļumu jau dos siļķe.
3. Traukā kārto salātu sastāvdaļas un pārlej ar mērci.
4. Dekorē ar atlikušajiem zaļumiem un pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem.