Kad beidzot ilgi gaidītais pavasaris ir klāt, ar steigu gribas mainīt arī ēdienkarti. Tāpēc šoreiz piedāvāju trīs pavasarīgu salātu receptes. Grūbu salātiem var pievienot arī olīvas vai mocarellas sieru. Ja tos uzglabāsiet ledusskapī, salāti saglabāsies svaigi divas trīs dienas. Šādi salāti var tikt pasniegti ne tikai kā vakariņu pamatēdiens, bet arī kā uzkoda pirms pusdienu maltītes.
Spinātu salāti ar šķiņķi, zilo sieru un bumbieriem būs piemērotāki neparastāku garšu cienītājiem, lai gan Vidusjūras reģiona zemēs zilā siera un bumbiera salikums ir klasika.
Visbeidzot – trešajiem zaļajiem salātiem dūšas piesiešanai pievienojam avokado un apgrauzdētu lavašu. Šīs piedevas radīs arī sāta sajūtu.
Grūbu salāti ar tomātiem, baziliku, rukolu
Sastāvdaļas: 150 g grūbu, sauja ķirštomātu, 1 gurķis, ½ dzeltenās paprikas, ½ sarkanās paprikas, sauja rukolas, sauja bazilika, rīvēts cietais siers, sāls, olīveļļa
1. Grūbas uz dažām stundām liek mērcēties aukstā ūdenī.
2. Kad grūbas uzbriedušas, tās novāra sālsūdenī līdz al dente stadijai ‒ kad tās nav pārāk mīkstas, lai sakožot var sajust starp zobiem.
3. Kamēr grūbas vārās, bļodā palielos gabalos (4‒6 daļās) sagriež tomātus, gurķi, papriku. Pievieno rukolu, baziliku.
4. Kad grūbas gatavas, tās nokāš, atdzesē vai noskalo aukstā ūdenī un ieber salātos.
5. Pasniedzot pārrīvē ar sieru un pāršļaksta ar eļļu.
Jauno spinātu salāti ar šķiņķi un bumbieriem
Sastāvdaļas: 150 g svaigu spinātlapiņu, 2 bumbieri, 50 g plāni sagrieztas šķiņķa šķēles, 1 tējk. sviesta, 2‒3 ēd. k. sojas mērces, naža gals maltu piparu, 1/2 citrona, šļuka olīveļļas, 70 g zilā siera (pēc izvēles)
Pagatavošana
1. Bumbieriem izņem serdes un sagriež palielās daiviņās.
2. Pannā izkausē sviestu un bumbierus mazliet tajā karamelizē.
3. Pievieno sojas mērci un piparus, nogriež uguni uz minimālo un nedaudz sautē, kamēr bumbieri mīksti, taču vēl stingri.
4. Izspiež citrona sulu un sajauc ar olīveļļu.
5. Spinātus kārto šķīvī un pārslaka ar olīveļļas un citrona mērci.
6. Virsū kārto šķiņķi, bumbierus un pēc vēlēšanās ‒ zilo sieru (var arī nelikt).
7. Ja zilo sieru neizmanto, tad pikantumam pārslaka ar mērci, kas palika uz pannas, kurā sautējās bumbieri. Ja zilo sieru izmanto, tad, iespējams, mērci nevajadzēs ‒ var sanākt par daudz pikantuma.
Zaļie salāti ar avokado un lavaša čipsiem
Sastāvdaļas: 1 plānais lavašs vai tortiļa, 200 g zaļo salātu, 1 jaunais burkāns, sauja zaļo lociņu, 1 avokado, 0,5‒1 tējk. sakapāta svaiga čilli pipara, 2 ēd. k. olīveļļas, ½ laima, eļļa apcepšanai, sāls, svaigi malti pipari
1. Lavašu sagriež ar šķērēm vai salauž vidēji lielos gabalos.
2. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un no abām pusēm apcep lavašu. Vēl labāk, ja pietiek laika to izdarīt cepeškrāsnī.
3. Rīkojas līdzīgi ‒ uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepampannu iesmērē ar eļļu vai ieklāj cepampapīru un liek sagrieztos lavaša gabalus apcepties.
4. Lociņus sīki sakapā.
5. Avokado sagriež nelielos gabaliņos.
6. Burkānu sarīvē garās, plānās strēmelēs.
7. No laima izspiež sulu un sajauc ar olīveļļu un izvēlēto garšvielu maisījumu.
8. Traukā kārto visas salātu sastāvdaļas un pārliek ar lavaša čipsiem