Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Dienas receptes: Konservi no visa, kas dārzā

Kad tomāti, gurķi un kabači ražo pa diviem spaiņiem dienā, noderēs dažas gardas receptes.

Zaļo dārzeņu mērce ir perfekta pie desiņām, falafeliem, mīklā ceptiem dārzeņiem u. tml. Vislabāk dārzeņus rīvēt uz rīves, kas veido salmiņus (kā korejiešu burkānu salātiem), bet, ja tādas nav, rīvējiet uz rupjās dārzeņu rīves.

Tomātu sviests ir saldskābs, pikants un krēmīgs – garšos uz grauzdiņiem, ceptām siermaizēm, pildītā lavašā, kā piciņa krēmzupas vidū utt. Garšvielu daudzumu varat variēt pēc savas patikas, bet tām jābūt pietiekami daudz, lai neiznāktu vienkārši kečups.

Vidusjūras salāti nepasterizēti ledusskapī glabājas vairākus mēnešus un ir piemēroti pat svaigēdājiem (ja liek kabaci vai gurķi, nevis baklažānu). Bet var arī pasterizēt (dārzeņu izskats, garša un konsistence mainīsies), un tad tie istabas temperatūrā glabāsies aptuveni gadu. Svarīgākais – lai, pildot burkās, nepaliek gaisa burbuļi, tad salāti sapelēs.

Vidusjūras salāti

Sastāvdaļas 2 burkām (pa 0,7–1 l katra): 1,2 kg tomātu (der gan zaļi, gan gatavi), 1 baklažāns vai kabacis, vai pāraudzis gurķis, 1 sīpols, 2 sarkanās paprikas, 3–4 seleriju kāti, 1 glāze olīvu bez kauliņiem (der gan zaļās, gan melnās), 5 ķiploka daiviņas, 300 ml sarkanvīna etiķa vai balzametiķa, 300 ml olīveļļas, 1 ēd. k. sāls, 1 tējk. svaigi maltu melno piparu, čili pēc vēlēšanās, Provansas zaļumu maisījums pēc vēlēšanās

1. Ja lieto zaļos tomātus, tos sagriež, apsāla, ļauj pa nakti atsuloties, tad noskalo un notecina. Gatavos tomātus vienkārši sagriež un lieko sulu sietā notecina.

2. Ja lieto baklažānu, to sagriež strēmelēs, apsāla un ļauj atsuloties (aptuveni 20–30 minūtes), tad noskalo un blanšē – piecas minūtes patur verdošā ūdenī, tad iemet aukstā. Nospiež visu lieko mitrumu.

3. Ja izmanto kabačus vai gurķus, pēc vēlēšanās mizo, sagriež strēmelēs.

4. Sīpolu nomizo, sagriež četrās daļās, tad plānās ripiņās.

5. Seleriju kātus sagriež plānās šķēlītēs. Papriku iztīra, sagriež strēmelītēs. Olīvas pārgriež uz pusēm vai sagriež ripiņās.

6. Visas sastāvdaļas samaisa ar eļļu, etiķi, sāli un garšvielām, pilda sterilizētās burkās, cieši jo cieši sablīvējot un visu laiku pakratot – svarīgi, lai starp dārzeņiem nepaliktu gaisa burbulīši.

7. Pāri var pārliet eļļas kārtiņu. Aizvāko, liek ledusskapī vai pasterizē 15–20 minūtes 95 grādos (dārzeņiem jāizsilst līdz pat burkas vidum – ja burkas resnākas, apaļīgākas, jāpasterizē ilgāk, ja slaidākas – mazāk).


Zaļo dārzeņu mērce

Sastāvdaļas 0,4–0,5 l burkai: 1 glāze rīvētas zaļās paprikas, 1 glāze rīvētu gurķu vai kabaču (var būt pārauguši, mizošana – pēc vēlmēm), 100 ml rīvētu sīpolu, 80 + 80 ml ābolu etiķa, 70–85 ml cukura (atkarībā no tā, cik saldi konservi garšo), 10 g sāls, 1 tējk. sinepju sēklu,1/6 tējk. seleriju sēklu, kaltēts čili pēc garšas

1. Sarīvētos dārzeņus pārlej ar 80 ml etiķa, uzvāra, ik pa brīdim apmaisot, vāra kādas 15 minūtes, līdz dārzeņi maina krāsu.

2. Liek sietā, notecina, liek sauso masu atpakaļ katlā, pārlej otrus 80 ml etiķa, pieliek cukuru, sāli, garšvielas, pavāra piecas minūtes.

3. Blīvi pilda pasterizētās burkās, aizvāko.

4. Ēdami jau tajā pašā dienā, bet ledusskapī glabājas vairākus mēnešus. Ja jāglabā istabā vai ilgāku laiku, tad pasterizē 10 minūtes 95 grādos.


Tomātu sviests

Sastāvdaļas 200–300 ml gatavā sviesta: 1 kg gatavu tomātu, 80 ml medus, 50 ml cukura (vēlams, brūnā, būs labāka garša), 20 ml malta kanēļa, pa 1/2 tējk. malta muskatrieksta, krustnagliņu un čili pulvera, rīvēta miziņa no puscitrona, 30 ml citronu sulas

1. Tomātus blanšē – divas minūtes (vai kamēr saplaisā miziņa) patur verdošā ūdenī, tūdaļ liek aukstā ūdenī.

2. Tad tomātiem novelk miziņu, pašus sagriež gabalos. Liek katlā un uzvāra. Līdzko tomāti atsulojas (šķidrums tos gandrīz nosegs), met sietā, notecina.

3. Notecinātos tomātus liek atpakaļ katlā un, ik pa laikam apmaisot, vāra uz mazas uguns apmēram četras stundas (laiks atkarīgs no tā, cik daudz tomātu vienā reizē vārīsiet), līdz tomāti novārās aptuveni uz pusi.

4. Tad samaļ blenderī viendabīgā masā. Ja vēlas, lai sviestā nav tomātu sēkliņu, izberž masu caur sietu (es atstāju ar visām sēkliņām – nav ne vainas!).

5. Liek vēlreiz katlā, pievieno medu, cukuru, visas garšvielas, uzvāra, vāra, līdz vēl mazliet sabiezē (cik biezu masu vēlaties), pilda sterilizētās burkās un aizvāko.

6. Ledusskapī glabājas vairāk nekā mēnesi (iesaku pārliet ar plānu eļļas kārtiņu, lai glabājas vēl ilgāk), taču ēdams jau tajā pašā dienā. Ja jāglabā istabā vai ilgāku laiku, pasterizē 10 minūtes 95 grādos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Atvasaras kokteiļi

Septembris mūs šogad lutina ar siltu sauli un īstu atvasaru, tāpēc, turpinot rakstu sēriju par kokteiļiem, piedāvāšu augļu kokteiļus atvasaras izbaudīšanai. To sastāvā izmantojami augļi, kas tagad...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko