Laikā, kad piemājas siltumnīcās nogatavojas pirmie tomāti, bet dārzos kabači aug ātrāk, nekā vispār spējam tos apēst, laiks aizmirst par nesaprātīgajām cenām lielveikalos. Metam tiem veikaliem līkumu, cepam un vārām to, kas izaudzis pašiem!
Kabaču lazanju pēc šīs receptes brīvdienās pagatavoju radu saietam. No galda tā pazuda neticami ātri.
Par tomātu pīrāgu teikšu divas lietas: pirmā – uzmanīgi ar sāli, jo anšovi ir sāļi; otrā – ja tomāti ļoti sulīgi, ilgāk tos pasutiniet uz pannas, lai liekais šķidrums iztvaikotu un pīrāga pildījums nesanāktu šķidrs!
Savukārt tomātu gaspačo visgardāk garšo, pilnībā atdzesēta, tāpēc pirms malšanas vari tai pievienot ledus gabaliņus. Maizi var nevis ieblendēt zupā, bet apgrauzdēt uz pannas vai tosterā un tad iedrupināt jau gatavā zupā.
Tomātu un grieķu jogurta gaspačo
Sastāvdaļas: 200 ml grieķu jogurta, 600 g tomātu, 1 paprika, 1 sīpols, sauja bazilika, sauja pētersīļu, 3 ēd. k. extra virgin olīveļļas, 4 ķiploka daiviņas, sāls, pipari pēc garšas, auksts ūdens pēc nepieciešamības, 2 šķēles vakardienas čabatas vai citas baltmaizes
1. Noskalo dārzeņus, nomizo un sagriež palielos gabalos.
2. Tomātiem noņem mizu, ja tā ir pārāk cieta. To noņem, blanšējot tomātus karstā ūdenī aptuveni 30 sekundes.
3. Maizi apgrauzdē tosterā, salauž gabaliņos.
4. Visas sastāvdaļas, izņemot jogurtu, liek traukā un sablendē. Pēc tam sablendētajā masā iemaisa jogurtu. Pēc nepieciešamības pievieno dzeramo ūdeni.
5. Pasniedz nekavējoties.
Kabaču lazanja
Sastāvdaļas: 3 vidēji kabači; pildījumam – 1 ola, 2 ēd. k. miltu, 2 ēd. k. skābā krējuma, 1 ēd. k. kaperu, 200 g krēmsiera, 200 g fetas tipa siera, 200 g pikanta labi kūstoša siera (Čedaras vai cita līdzīga), 200 g tomātu savā sulā, 2–4 saulē kaltēti tomāti, 2–3 ķiploka daiviņas, šķipsna oregano, baziliks, pētersīlis, lociņi, sāls, pipari pēc garšas, eļļa apcepšanai
Pagatavošana
1. Kabačus nomazgā un sagriež gareniskās šķēlēs.
2. Pannā uzkarsē eļļu, liek kabačus, mazliet pārkaisa ar sāli un apcep no abām pusēm zeltaini brūnus.
3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
4. Sagatavo pildījumu. Sakapā zaļumus, sarīvē pikanto sieru. Sasmalcina saulē kaltētos un konservētos tomātus.
5. Bļodā kopā sajauc krējumu, olu, svaigo sieru un fetas tipa sieru. Iemaisa sakapātos zaļumus, pievieno oregano, garšvielas, tomātus, kaperus, ķiplokspiedē izspiestu ķiploku un miltus. Visu sajauc viendabīgā masā. Pievieno pusi sarīvētā pikantā siera.
6. Cepamformā gareniski liek kārtu ar apceptajām kabača šķēlēm. Pāri pārliek pusi pildījuma. Tad liek otru kārtu ar kabača šķēlēm un pāri pārliek atlikušo pildījumu.
7. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 30–40 minūtes.
8. Izņem no krāsns, pārkaisa ar atlikušo sarīvēto sieru un liek atpakaļ krāsnī uz kādām 10 minūtēm, līdz siers izkusis.
9. Mazliet atdzesē un pasniedz.
Tomātu pīrāgs
Sastāvdaļas: 2 plāksnes saldētas kārtainās vai sāļās smilšu mīklas, 2–3 tomāti, 2 daivas ķiploka, sāls, pipari, šķipsna oregano, 2 bumbas mocarellas siera, 4–5 anšovi, sauja bazilika, 1 sīpols, eļļa apcepšanai
Pagatavošana
1. Kārtaino mīklu nedaudz atlaidina un izrullē cepamformas izmērā, paredzot arī maliņas.
2. Tomātus noblanšē, noņem miziņu, sakapā vai ar rokas blenderi viegli sablendē. Sīpolu sasmalcina, ķiploku sakapā. Bazilika lapiņas saplucina. Mocarellas bumbas sagriež gabaliņos.
3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
4. Izrullēto mīklu liek cepamformā, piespiež pie maliņām, sadursta ar dakšiņu. Liek krāsnī uz kādām 12–15 minūtēm, lai mīkla nedaudz apceptos.
5. Pa to laiku uz plīts pannā uzkarsē eļļu, liek tajā apcepties sīpolus. Maisot apcep apmēram 3 minūtes. Pievieno ķiploku un maisot turpina cept vēl 1 minūti. Tad pievieno sasmalcinātos tomātus un turpina karsēt vēl 3–4 minūtes, lai tomāti mīksti un liekais šķidrums nedaudz iztvaikotu.
6. Uz apceptās mīklas ar karoti liek pannā apceptos tomātus. Pārber ar mocarellas gabaliņiem, pārliek ar anšovu filejām un baziliku.
7. Liek krāsnī un cep apmēram 15–20 minūtes, līdz mīkla zeltaini brūna un siers izkusis.
8. Nedaudz atdzesē un pasniedz.