Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Dienas receptes: Joprojām kabači un tomāti

Spirdzinošas aukstās zupas un kabaču deserts.

Jau iepriekšējā reizē receptēs spiedu uz tomātiem un kabačiem un turpinu to darīt arī tagad. Kad tad, ja ne augustā tos ēdīsim!

Šoreiz piedāvāju divas aukstās zupas – dārzeņu gaspačo neierastāku garšu piešķirs kumīns, savukārt kabaču auksto zupu atsvaidzinās piparmētra, bet asumiņu piešķirs čili.

Par uzputeni teikšu tā – lūk, vēl viens veids, kā notiesāt kabaču ražu! Citrona sulu lejiet klāt pēc garšas, arī cukuru – tas ir labākais veids, kā noteikt skābuma un salduma proporciju. 

Dārzeņu gaspačo

Sastāvdaļas: 1 l tomātu sulas, 1 bundža konservētu tomātu, 3 svaigi tomāti, 2 gurķi (vidēji), 1–2 paprikas, 1 sarkanais sīpols, 1 laima sula, 1 liela ķiplokdaiva, 1 čili (neliels; var izmantot pusi), 1/2–1 tējk. sāls, 1 tējk. maltu melno piparu, 1/2 tējk. kumīna, 2 tējk. balzametiķa, 2 tējk. Vusteršīras mērces, 2–3 ēd. k. olīveļļas, šķipsna cukura, bazilika lapas (pievieno gatavai zupai)

1. Bļodā ielej tomātu sulu, pievieno gabaliņos sasmalcinātus konservētos tomātus.

2. Svaigos tomātus verdošā ūdenī noblanšē, novelk miziņu, sagriež mazos gabaliņos un arī liek tajā pašā bļodā.

3. Ķiploku saspiež ķiplokspiedē. Čili sakapā.

4. Pannā uzkarsē kumīnu, lai tam atbrīvotos ēteriskās eļļas (sāk smaržot virtuve).

5. Sagriež mazos gabaliņos pārējos dārzeņus: sīpolu, gurķus, paprikas. Visu ber zupas bļodā.

6. Zupai pievieno visas garšvielas, arī laima sulu, olīveļļu. Visu samaisa.

7. Zupas katlu liek ledusskapī uz pāris stundām, lai garšas savilktos. Visgardākā tā būs nākamajā dienā. Pirms pasniegšanas rotā ar bazilika lapiņām.


Kabaču aukstā zupa

Sastāvdaļas: 1 kabacis, 3 gurķi, sauja piparmētru lapiņu, šķipsna čili pārslu, 3 ēd. k. olīveļļas, sāls, pipari, 200 ml grieķu jogurta, eļļa apcepšanai, 2 ķiplokdaivas

1. Kabaci un gurķi sagriež gabaliņos. Ja vēlas, pirms tam nomizo.

2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep kabaci. Pievieno ķiplokspiedē izspiestu ķiploku un pacep vēl minūti. Noliek malā atdzesēt.

3. Blendera traukā liek atdzesēto kabaci, pievieno gurķus, sakapātas piparmētras lapiņas, eļļu un visu sablendē viendabīgā masā.

4. Iemaisa jogurtu un pasniedz. Ļoti karstās dienās zupu var pasniegt ar ledu.


Kabaču uzputenis

Sastāvdaļas: 1 kabacis, 1 citrons, 100 g cukura, manna (70–75 g uz 1 litru kabaču masas), ūdens, svaigas ogas pasniegšanai

Pagatavošana

Kabaci nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un liek katlā.

Kabacim pievieno citrona sulu un cukuru.

Pārlej ūdeni tik daudz, lai kabači būtu nosegti, un vāra, līdz tie mīksti.

Nepārtraukti maisot, ber klāt mannu un pāris minūšu pavāra, līdz manna uzbriest.

Masai sākumā jābūt diezgan šķidrai.

Masu atdzesē un saputo, līdz tā kļūst gaisīga.

Uzputeni pasniedz ar svaigām sezonas ogām. Var pasniegt arī tradicionālā veidā – ar aukstu pienu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko