Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Jāgatavo zemeņu laikā

Trīs deserti, ko noteikti vērts pagatavot karstākajā zemeņu sezonā.

KAD beigsies zemeņu laiks, šajās receptēs varat izmantot citas ogas, kas ienāksies vēlāk vasarā – avenes, kazenes, mellenes, ķiršus.

Bet patlaban, kamēr zemenes dobēs vissaldākās, ēdiet tās pilnām mutēm svaigas un, kad apnīk, gatavojiet no tām garšīgus saldos ēdienus! 

Zemeņu Pavlova

Sastāvdaļas bezē daļai:

  • 4 olu baltumi, šķipsna sāls,
  • 250 g smalkā cukura,
  • 1 tējk. baltvīna etiķa vai citrona sulas,
  • 1 tējk. kukurūzas miltu,
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta (pēc izvēles);

pildījumam:

  • 600 g zemeņu,
  • 3 ēd. k. cukura,
  • 350 ml saldā krējuma

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem.
2. Ņem cepampapīru, uz tā augšpēdus uzliek pusdienu šķīvi un ar zīmuli apvelk tam apli.
3. Olu baltumiem piemet mazu šķipsnu sāls un saputo stingrās putās. Turpina putot, pa vienai ēdamkarotei pakāpeniski pieliekot visus 250 g cukura. Saputotais olbaltums izskatīsies spīdīgi gluds.
4. Iecilā vīna etiķi, kukurūzas miltus un, ja vēlas, vaniļas ekstraktu.
5. Izvieto olbaltuma masu uz cepampapīra uzzīmētā apļa iekšpusē. Cenšas izveidot tādu kā krāteri – vidus dziļāks, bet ārējās malas augstākas.
6. Liek cepeškrāsnī un cep 1 stundu. Tad plīti izslēdz, bet bezē atstāj turpat cepeškrāsnī, lai tas pilnībā atdzistu.
7. Zemenes sagriež un sajauc ar 2 ēd. k. cukura.
8. Saldo krējumu saputo ar 1 ēd. k. cukura.
9. Saldo krējumu liek uz bezē. Virsū kārto zemenes.


Zemeņu tiramisu

Sastāvdaļas:

  • 30 cepumu «Dāmu pirkstiņi»,
  • 400 g rikotas siera vai biezpiena,
  • 500 ml saldā krējuma,
  • 1 tējk. vaniļas esences,
  • miziņa no 1 apelsīna,
  • 4 ēd. k. cukura (+1–2 ēd. k., ko pievienot zemeņu masai),
  • 500 g zemeņu,
  • 50 ml apelsīnu sulas (ja tiramisu ēd tikai pieaugušie, var ņemt liķieri),
  • zemenes dekorēšanai

1. Zemenes sagriež lielākos gabalos, pievieno apelsīnu sulu vai liķieri un 1–2 ēdamkarotes cukura. Ja zemenes ir saldas, cukuru var vispār nelikt. Visu blenderī samaļ viendabīgā masā.
2. Ja izmanto biezpienu, nevis rikotu, to virtuves kombainā samaļ, lai nebūtu tik graudains.
3. Saldo krējumu saputo.
4. Putukrējumam pievieno rikotu vai samalto biezpienu, tējkaroti vaniļas esences, sarīvētu apelsīnu miziņu (no 1 apelsīna) un aptuveni 4 ēdamkarotes cukura. Visu samaisa.
5. Ņem dziļu trauku ar augstām malām un plakanu dibenu. Trauka apakšā klāj pirmo cepumu kārtu.
6. Cepumu kārtu pārziež ar zemeņu masu (tā palīdzēs cepumiem samirkt). Nākamajā kārtā liek biezpiena un putukrējuma masu.
7. Tad liek otru cepumu kārtu un atkal pārziež ar zemeņu masu. Pa virsu liek atlikušo biezpiena un putukrējuma masu.
8. Atstāj uz nakti, lai cepumu kārtas samirktu un tiramisu ievilktos


Zemeņu mafini

Sastāvdaļas:

  • 175 g miltu,
  • 115 g cukura,
  • 2 olas,
  • 100 g grieķu jogurta,
  • 115 g sviesta (izkausēts un viegli atdzesēts),
  • 2 tējk. cepamā pulvera,
  • 100 g zemeņu

1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
2. Mafinu plāts iedobēs ieliek 12 papīra formiņas.
3. Bļodā kopā sajauc cukuru, cepamo pulveri un miltus.
4. Citā bļodā kopā sakuļ olas, jogurtu, izkausēto un atdzesēto sviestu.
5. Olu un jogurta masu pa daļām liek un pakāpeniski iemaisa sausajās sastāvdaļās. Samaisa viendabīgu mīklu.
6. Notīra un smalki sagriež 100 g zemeņu un iemaisa mīklā.
7. Ar mīklu piepilda iepriekš sagatavotās mafinu formiņas. Katru formiņu piepilda par trīs ceturtdaļām.
8. Mafinus cep 25–30 minūtes vai līdz brīdim, kad tie kļūst zeltaini un tajos iespraustais koka irbulis nāk ārā sauss. Noliek, lai atdzistu, tad pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko