Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sākta reģistra veidošana valsts palīdzības saņemšanai neauglības ārstēšanai

Centralizēta informācijas reģistra veidošana par personām, kurām nepieciešama valsts apmaksātā programma neauglības ārstēšanai, ir sākta 1.februārī, pavēstījusi veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība).

Šonedēļ Saeimā notiekošajā konferencē par iedzīvotāju reproduktīvo veselību nozares ministre sacīja, ka tiek lēsts, ka Latvijā tāpat kā citās valstīs palīdzība neauglības ārstēšanai varētu būt nepieciešama astoņiem procentiem pāru. Pēc viņas norādītā, uz valsts finansēto programmu neauglīgiem pāriem varēs pretendēt sievietes līdz 37 gadu vecumam. Šāds vecuma slieksnis esot noteikts arī citās Eiropas valstīs.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Laura Lapiņa aģentūrai BNS pastāstīja, ka Veselības ministrijai (VM) ir vadības informācijas sistēma, kurā ārsti paši vada ziņas par pacientiem, kuriem konstatētas neauglības problēmas, gan sievietēm, gan vīriešiem un viņu slimības vēsturi, izmeklējumiem, kas tiek veikti. Pašiem pāriem nekur neesot jāreģistrējas.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.jūlija plānots piešķirt finansējumu no valsts budžeta neauglības samazināšanas un ārstēšanas pasākumiem Latvijā. Valsts apmaksātajos pakalpojumos tiks iekļauti neauglības izmeklējumi un apaugļošanas procedūras, savukārt kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar medikamentiem neauglības ārstēšanai.

Centralizētajā reģistrā būs personas, kam programma nepieciešama, un dzimumšūnu donori, iepriekš norādīja VM.

Kopējais nepieciešamais finansējums no budžeta mātes un bērna veselības uzlabošanas programmai nākamajiem trim gadiem lēšams 6,9 miljonu latu apmērā. Premjers Valdis Dombrovskis devis mutvārdu solījumu veselības ministrei jau no 1.jūlija minētajai programmai piešķirt 1,8 miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko