Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mūsējie somu teritorijā

No 1.novembra latviešu dizaineru kolekcijas būs nopērkamas veikalā StockmanFestivāla Dizains. Nākotne 2009 laikā universālveikalā Stockmann tiek rīkots vēl līdz šim nebijis projekts — veselu mēnesi (no 1. līdz 30.novembrim) te būs nopērkamas sešpadsmit pašu mājās un ārzemēs novērtētu Latvijas dizaineru kolekcijas: tērpi, mājas aksesuāri, interjera priekšmeti un pat Latvijā radītas mēbeles.

Projekta idejas autore Latvijas Modes fonda valdes locekle Inita Saulīte-Zandere stāsta: "Es ļoti ceru, kādreiz arī Latvijā, tāpat kā Skandināvijā, būs pašsaprotami lepoties ar to, ka valkājam Latvijas dizainu un mājās lietojam Latvijas dizainu." Projektā iesaistītas arī dizaineres Terēze Gruntmane, Dana Podkalne-Lūsēna (abu izstrādājumi būs nopērkami bērnu apģērbu nodaļā) un sieviešu tērpu dizainere Baiba Ripa.


Iedvesmoja pašas bērni

Latviešu dizainere Terēze Gruntmane, kura pašlaik dzīvo Dalasā un pazīstama arī kā zīmola ZAZA Couture radītāja, epasta vēstulē no tālās zemes raksta: "Šis piedāvājums ir fantastisks! Tā kā jau gadiem ilgi strādājam ar veikaliem, kuri mūsu kolekcijas iepērk ASV, šis ielūgums mums bija kā lieliska iespēja parādīt ZAZA plašākai publikai Latvijā." T.Gruntmane atgādina, ka jau ilgāku laiku Raiņa bulvārī atvērts veikals ZAZA Couture, kam daudzi iet garām, acīmredzot domājot, ka tas ir kaut kas ļoti ekskluzīvs un cenu ziņā nepieejams. "Tik traki nemaz nav — mūsu veikalā cenas ir ļoti pieejamas," apgalvo Terēze. Viņa uzsver, ka tas attieksies arī uz bērnu precēm — rudens un ziemas kolekciju kopā ar zeķbiksēm, cepurēm, šallēm un somām —, kas būs nopērkamas Dizaina mēnesī. "Cenas būs draudzīgas, turklāt esam paredzējuši pārsteigumu — pirmajiem 30 pircējiem būs maza iepazīšanās dāvaniņa," vilina Terēze Gruntmane.
Kas dizaineri iedvesmo radīt kolekciju? "Mana lielākā iedvesma ir audumi. Katru sezonu braucot uz audumu izstādi Parīzē, man nav pat priekšstata, kādas būs nākamās sezonas kolekcijas," atzīst Terēze Gruntmane. Viņa uzskata, ka galvenā ir audumu kvalitāte, kā arī tas, lai tie būtu mīksti, mīlīgi, labi valkātos, tajā pašā laikā audumiem jābūt efektīgiem. Protams, veidojot tērpus, māksliniecei prātā ir nākamie valkātāji. Kad Terēze Gruntmane sāka ZAZA, viņas meitiņai Luīzei bija divi gadi. Dizainere skatījās, kas bērnam labāk piestāvētu un patiktu: "Sākumā daudzi modeļi bija ar volāniem, bantītēm un rišiņām. Tad viņa auga, un kolekcijai nāca klāt vecumam
atbilstoši modeļi." Kad pagājušā gada janvārī Terēzes un viņas vīra Uģa ģimenē ienāca mazais Teodors, dizainerei nekas cits nav atlicis, kā beidzot sākt puiku līniju, kam tika dots nosaukums ZA boy by ZAZA Couture.


Kolekcija Latvijas rudenim
Vienisprātis ar savu kolēģi ir dizainere Dana Podkalne-Lūsēna, kura šim projektam piedāvājusi savu bērnu apģērbu kolekciju Something cozy. Piedāvājums nācis tieši laikā, jo dizaineres darinātā bērnu apģērbu kolekcija tirgū joprojām ir jaunienācēja. "Man šķiet, tā ir laba iespēja — piedāvāt nopirkt latviešu dizaineru darinājumus līdzās citiem zīmoliem. Latvijā ar saviem darinājumiem iekļūt kādā lielveikalā latviešu dizaineriem ir tikpat kā neiespējami. Ar mums diemžēl neviens gan nav gatavs sadarboties, tikai butiki un mazie veikaliņi."
Nu, izmantojot izdevību, Dana Podkalne-Lūsēna Stockmann apmeklētājiem piedāvās kolekciju, kas paredzēta bērniem līdz četru gadu vecumam. "Vairāk būs adījumu un trikotāžas — lietas, kas piemērotas Latvijas ziemai un tik mīļajam rudenim. Jūs jau paši zināt, ka laika apstākļi pašlaik ir tādi, kādi tie ir, tādēļ centos radīt apģērbus, kas derētu tieši šim trakajam gadalaikam," Podkalne-Lūsēna smaidot skaidro.
"Pats galvenais — darinot šo kolekciju, esmu domājusi par kvalitāti un to, lai izmantotie materiāli nebūtu sintētika," uzsver māksliniece. Viņa uzskata, ka apģērbi ir "normāli" un valkājami, nevis kaut kāds "dizaina brīnums".
Līdzīgi kā Terēzi Gruntmani, arī Danu veidot kolekciju bērniem iedvesmojuši pašas bērni. "Tā nu ir sanācis, ka man ir divas atvases. Tieši viņu dēļ man neatlika laika t.s. lielajai modei, bet, meklējot veikalos apģērbu saviem bērniem, secināju, ka trūkst daudz nepieciešamu lietu, un radās ideja, ka vajadzēga lielāka bērniem domāta kolekcija."
***


Cer uz ilgāku sadarbību
Sieviešu apģērbu kolekcijas autore Baiba Ripa teic — nekas īpašs Stockmann projektam radīts netika, jo samērā nesen viņa pabeigusi veidot savu gadskārtējo rudens—ziemas kolekciju: svārkus, bikses, jakas, topiņus. Mēteļu šoreiz nebūs. Tā lēmusi dizainere pati, kopā ar veikala pārstāvjiem atlasot pārdošanai domātos apģērbus.
Viņasprāt, piedalīšanās šādā projektā nav nekas ārkārtējs, jo apģērbu dizaineri nepārtraukti piedalās starptautiskos gadatirgos un modes skatēs, prezentējot savu veikumu. "Tā bija veiksmīga sakritība, jo tikko palaidām ražošanā manu jauno rudens—ziemas kolekciju. Tādējādi tas bija vienkāršāk mums visiem," pauž Baiba Ripa.
Tomēr viņa, tāpat kā abas pārējās kolēģes, neslēpj, ka ir priecīga par šādu iespēju savu veikumu parādīt Latvijas pircējiem. "Nav noslēpums, ka visā Eiropā lielie veikali sadarbojas ar vietējiem dizaineriem, sortimentā iekļaujot viņu preci. Tādēļ man ļoti gribas cerēt, ka šī sadarbība būs ilgāka par projektu, kas notiks tikai mēnesi." Vaicāta par cenām, dizainere teic — cenas ir tādas, kādas tās ir dizaina produktiem. Šīs lietas ir unikālas, izgatavotas nelielos daudzumos, nevis tūkstošos eksemplāru saražotas Ķīnā vai Taivānā. "Mūsu dizaineru precēm ir daudz tehniski sarežģītu detaļu, kas šos apģērbus padara valkātājam pievilcīgākus. Ir taču atšķirība, vai tu valkā apģērbu ar odziņu vai tomēr masu produkciju," uzskata Baiba Ripa.
Vērtējot jauno projektu, dizainere teic: tas ir labs eksperiments, kas atbilst Eiropas tendencēm — arī tur pašreiz lielie universālveikali cenšas atrast kopsaucēju ar savas un citu Eiropas valstu dizaineriem. "Rīgas tirgus ir specifisks, tādēļ ir jādod iespēja mūsu cilvēkiem novērtēt to, ko dara mūsu tērpu mākslinieki. Citādi mums pašiem ir grūti saprast, kas īsti notiek." Tomēr, ja arī šis eksperiments Stockmann būs īslaicīgs, Baiba Ripa un viņas kolēģi turpinās meklēt noieta tirgu citur Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko