Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tas, ko elpojam, sēžot korķī

Ja, sēžot savā automašīnā satiksmes sastrēguma laikā, turēsiet logus aizvērtus un auto ventilatorus izslēgtus, toksisku izgarojumu ieelpošanas riskam būsiet sevi pakļāvuši par 76% mazāk, rāda pētījums, kas nesen veikts Sarejas Universitātē Lielbritānijā.

Iespējams, tā ir daudziem autovadītājiem jau sen zināma gudrība, taču pirmo reizi pētnieki saistībā ar satiksmes un gaisa piesārņojumu tik detalizēti testējuši dažādus automašīnu ventilācijas sistēmu variantus.

Otra iespēja, pēc viņu teiktā, ir uz sastrēguma laiku pārslēgt ventilatorus vai auto kondicionieri režīmā, kas nepiegādā gaisu no ārpuses, bet gan ņem to no mašīnas salona. Tāpat lietderīgi ir arī palielināt attālumu starp savu un priekšā braucošo automašīnu.

Pētījuma autori piefiksējuši, ka laiks, ko Lielbritānijas iedzīvotāji pavada, braucot ar auto ikdienas darīšanās (piemēram, uz un no darba), gadu gaitā pieaudzis – saskaņā ar 2013. gada datiem tā ir apmēram stunda. Līdzīgs skaitlis attiecas arī uz ASV iedzīvotāju ikdienu.

Gaisa piesārņojums, kā norāda Pasaules Veselības organizācija, ir starp Top 10 veselības riskiem, ar ko nākas sastapties planētas iedzīvotājiem, un katru gadu tas izraisa aptuveni septiņus miljonus priekšlaicīgu nāvju. Īpaši nopietna šī problēma ir lielpilsētās, kur bieži ir satiksmes sastrēgumi, bet krustojumi, kur auto pārvietojas lēni un ar pauzēm, tiek saukti par gaisa piesārņojuma epicentriem.

Pērn pētnieki konstatēja, ka autovadītāji, kas ielās iestrēgst pie luksoforiem, ir pakļauti 29 reizes kaitīgākām gaisa piesārņojuma daļiņām nekā tie, kas ar mašīnām pārvietojas brīvi plūstošā satiksmē, raksta portāls Health.com. Amerikā gaisa piesārņojums ir astotais izplatītākais mirstības iemesls, savukārt, piemēram, Londonā tas nogalina desmitreiz vairāk cilvēku, nekā iet bojā autonegadījumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Man nepatīk vārds "klients"

Par to, kas nepieciešams īpašo bērnu ģimenēm, nav lielāku ekspertu kā pašas ģimenes, saka sociālā darbiniece Dace Ikauniece

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits