Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Īsti produkti virtuālajā tirgū

Pieci jautājumi internetveikala Svaigi.lv idejas radītājām.

Steidzīgajā pasaulē aizvien lielāka loma cilvēka dzīvē ir sava laika taupīšanai. Aug arī cilvēku prasības pēc tādiem produktiem, kuru dzīves ceļš no zemnieka saimniecības līdz paša pusdienu šķīvim ir zināms. To apzinoties, Diāna Dzindule un Elīna Novada radīja svaigo produktu virtuālo iepirkšanās vietni Svaigi.lv, kur katrs produkts ir izlolots, aprūpēts un ar tīru sirdsapziņu nogādāts līdz pircēja namdurvīm. Abas Svaigi.lv saimnieces spēj ne tikai nodrošināt īstas un bioloģiskas pārtikas radītāju un tās ēdēju sastapšanos, bet ar savu ideju arī iedvesmot pārmaiņām ēdienkartē, plānojot to soli uz priekšu, vairāk sezonālu un racionālāku.

Kā pēdējos gados mainījušies pārtikas produktu iegādāšanās paradumi Latvijā?

Pircējs ir kļuvis izglītotāks pārtikas jomā, tāpēc novērtē īstus produktus un meklē iespējas iegādāties tīru pārtiku. Ir kļuvušas aktuālas rūpes par savu ķermeni ne tikai ārēji. Zinošs pircējs saprot, kas ir veselīgi un kvalitatīvi, tāpēc domā par to, ko ēd šodien un kā tas ietekmēs organismu rīt.

Aizvien vairāk cilvēku savu laiku vērtē kā resursu, ko labprāt izmanto svarīgām savas dzīves jomām: ģimenei, karjerai, izaugsmei un attīstībai. Tieši tāpēc patērētājs novērtē virtuālās pasaules priekšrocības arī pārtikas iegādē – dažu minūšu laikā iespējams iepirkties visai nedēļai un saņemt preces ar piegādi līdz pat durvīm.

Vai un kā ar savu Svaigi.lv piedāvājumu varat ietekmēt pircēju izvēli?

Lielveikalā visu gadu pieejamie produkti radījuši ilūziju, ka dārzeņu sezona ilgst no marta līdz novembrim. Latvijā nav tādas sezonas, kur nu vēl bioloģiskajā lauksaimniecībā. Gribēt Latvijas ziedkāpostus aprīlī ir tikpat nesaprātīgi kā centrālo apkuri pieslēgt jūlijā! Ikviens iedzīvotājs zina, ka apkures sezona ilgst no oktobra beigām līdz martam, bet nezin kāpēc pieņem, ka ziedkāpostus var iegādāties gandrīz jebkurā gadalaikā, kaut arī šo dārzeņu sezona jeb novākšanas laiks Latvijā ir no jūnija līdz oktobrim.

Virtuālā tirgus piedāvājumu veidojam izteikti sezonālu, mērķtiecīgi popularizējot produktus, kas pie mums ir sezonāli vai seni, taču mūsdienās piemirsti. Ik nedēļu mēs stāstām un rādām īpašus produktus un kā tos pagatavot – vēlamies, lai mūsu pircēji tos ieviestu ēdienkartē. Vēlamies, lai ikvienā virtuvē nonāk mūsu pašu zemē audzēti, ražoti un sarūpēti produkti, tādējādi dodot darbu daudzām jo daudzām ģimenēm. Lielākā daļa no mūsu saimniecībām ir ģimenes uzņēmumi, un ikviens pircējs ar savu izvēli ikdienā iepirkties Svaigi.lv dod darbu ne tikai mums, bet arī mūsu pārstāvētajām saimniecībām un to ģimenēm.

Kuri ir populārākie produkti pircēju vidū,  kuri – nepieejamākie no ražotāju puses?

Populārākie produkti – noteikti gaļa, pēc tam dārzeņi un zaļumi, piena produkti, zivis, graudaugi, olas un sezonas augļi un ogas. Varam teikt, ka sezonālie produkti ir ārkārtīgi populāri, taču īsu laika sprīdi – sezona daudziem produktiem pie mums Latvijā ir samērā īsa.

Ir pircēji, kas pērk tikai atsevišķas produktu grupas, iespējams, tāpēc, ka pašiem ir iespēja no laukiem iegūt daļu no produktiem, piemēram, dārzeņus vai gaļu. Ir tādi, kam šādu iespēju nav, un tāpēc pirkumu grozs tiek veidots, to pakārtojot ģimenes ēšanas paradumiem un sezonalitātei.

Tā kā esam aizvadījušas uzņēmumā jau vairākas dārzeņu un ogu sezonas, varam teikt, ka visgrūtāk ir produktus uzglabāt pavasarim – saglabāt tos svaigus līdz nākamās sezonas pirmajiem dārzeņiem. Šogad bija izteikti vēla un mitra vasara, un jau tagad zinām, ka liela daļa produktu sapūs, tāpēc pavasarī būs izteikts dārzeņu deficīts.

Arī bioloģiski sertificētiem gaļas produktiem līdz patērētājam ir garš ceļš ejams – saimniecībā pilnīgi visi procesi jāsertificē: gan audzēšana, gan kaušana, gan gaļas sadale katrā posmā. Tas ir iemesls, kāpēc joprojām daļu no gaļas produktiem, piemēram, vistas vai trušus, piedāvājam nedalītus. No otras puses, priecājamies, ka tas rosina fantāziju un ēdienu dažādību virtuvē, jo iegādātais racionāli jāizmanto.

Kāda ir Svaigi.lv izmantotā iepakojuma politika? Ko vērojat piegādātāju ieradumos tieši iepakojuma izvēlē?

Ir dažas saimniecības, kas produktus saiņo tikai dabai draudzīgos iepakojumos, to attiecīgi norādām ražotāja aprakstā, un pircēji, kam tas ir svarīgi, var garantēti saņemt produktus dabai draudzīgā iepakojumā. Ir taču patīkami sviesta paciņu saiņot no īsta sviestpapīra vai pienu saņemt stikla pudelē gluži kā senos laikos. Arī mēs produktus piegādājam ērtās kartona kastēs, tās pieņemam atpakaļ, lai izmantotu atkal un atkal.

Mēs atbalstām resursu izmantošanu ilgtermiņā un aktīvi veidojam sadarbību ar saimniecībām, kas izmanto videi draudzīgākus iepakojuma veidus, taču iepakojuma ziņā jāņem vērā arī likumu prasības un iepakojuma ērtums. Piegādātāja uzdevums ir safasēt produkciju – iepakot to un marķēt atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Ja produkcijas uzglabāšanai ir īpaši nosacījumi, tie jāievēro piegādātājiem un arī mums.

Kādi ir svarīgākie ieguvumi, izvēloties Svaigi.lv, un kādi varbūt pagaidām ir trūkumi, raugoties klienta acīm?

Latvijas pircēji nereti neuzticas tirgotājiem, ja runājam par pārtiku un tās izcelsmi, tāpēc mūsu darbs ir radīt uzticamību, lai pircēji ar savu pirkumu balsotu par bioloģiski audzētiem produktiem, kas nākuši no saimniecībām šeit pat Latvijā. 

Plānojam būt vēl tuvāki mūsu pircējiem, paplašinot gan piegāžu reģionu un pārtikas iegādes iespējas, gan piedāvājumu un pievienojot arvien jaunus produktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pavasara skrējienā: bez spriedzes un ar prieku

Parkos, dabas takās un ielās aizvien vairāk dažādu paaudžu cilvēki skrien! Arī iespēja pierādīt savu varēšanu garajā skrējienā – maratonā – aizrauj aizvien vairāk, un ne mazums ir arī tādu, kuri skri...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits