Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēness aptieka: Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju ģimenes lokā pārrunā jautājumus par veselīgu dzīvesveidu

Vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju ģimenes lokā pārrunā jautājumus par veselīgu dzīvesveidu un dalās ar informāciju, liecina Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja.

“Sievietēm jautājumi par veselīgu dzīvesveidu ir aktuālāki – uz jautājumu: “Vai jūs ģimenes lokā mēdzat pārrunāt dažādus aktuālus jautājumus par veselīgu dzīvesveidu?” aptaujā apstiprinoši atbildējuši 60% sieviešu un 49% vīriešu. Sievietes bieži vien ir tās, kuras arī pamudina vīrus, dēlus, tēvus vai citus radiniekus savlaicīgi ieturēt maltīti, izvēlas tai produktus, iesaka lietot vitamīnus, izgulēties, pastaigāt svaigā gaisā, doties pie ārsta, veikt laboratoriskus izmeklējumus utt. Tas ir labi, ja ģimenē šie jautājumi tiek aktualizēti, tādējādi veselīgos paradumus no vecākiem pārņem bērni, vai arī – tieši otrādi – jaunie cilvēki ir vairāk informēti un var dalīties ar vecākiem vai vecvecākiem,” saka internās medicīnas ārste „Veselības centru apvienībā” Inga Orleāne.

„Protams, katrā ģimenē dzīvesveids ir atšķirīgs, bet arī mēs aptiekā redzam, ka sievietes ir tās, kas vairāk rūpējas par veselību sev un ģimenei, ir arī vairāk informētas. Veselības jautājumus ģimenē pārrunāt vajadzētu plašāk nekā to liecina aptaujas datos paustais. Reizēm varbūt speciālistiem pietiek sniegt labu padomu vienam, lai to ņemtu vērā un kādu veselīga dzīvesveida paradumu ieviestu arī pārējie. Pozitīva ir tendence, ka gados jaunākie ir aktīvāki pārrunām par veselības jautājumiem ģimenes lokā,” vērtē „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone. 

Kopīgi ģimenē pārrunāt jautājumus par veselīgu dzīvesveidu un dalīties ar informāciju visaktuālāk ir jaunākās grupas respondentiem – 59% atbildējuši apstiprinoši, nedaudz mazāk pārējās vecuma grupās, bet vismazāk vecumā no 50-59 gadus veco aptaujas dalībnieku vidū – 48%. Pierīgas iedzīvotāji visaktīvāk veselīga dzīvesveida jautājumus apspriež ģimenē – 61% no aptaujātajiem atbildējis apstiprinoši. Zemgalē uz šo jautājumu apstiprinoši atbildēja 57% respondentu, Rīgā 54%, Kurzemē un Latgalē 52%, bet Vidzemē tikai 45%.

23% aptaujas dalībnieku sacījuši, ka par veselības jautājumiem īpaši nerunā ģimenē, bet cenšas ievērot veselīgu dzīvesveidu. Šeit vismazāk – tikai 17% apstiprinoši atbildējuši jaunākajā (18-29 gadu) vecuma grupā esošie respondenti, bet pārējās vecuma grupās no 20-25% respondentu.

18% aptaujas dalībnieku teikuši, ka īpaši nedomā par veselīga dzīvesveida apspriešanu ģimenē – vīriešu vidū šāda atbilde bijusi populārāka, nekā starp sievietēm. Vēl 5% no aptaujātajiem uz jautājumu: “Vai jūs ģimenes lokā mēdzat pārrunāt dažādus aktuālus jautājumus par veselīgu dzīvesveidu?” nav varējuši atbildēt.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja „Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru „Norstat” 2023. gada februārī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti aptaujā snieguši atbildes uz četriem jautājumiem, izvēloties vairākus atbilžu variantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits