Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Padari pastaigu interesantāku - izmanto veselības maršrutu

Lai veicinātu iedzīvotāju fizisko aktivitāti, Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs šogad realizēja kampaņu Aktīva ik diena! Tajā tika izveidoti pieci veselības maršruti dažādās Latvijas pilsētās - Ogrē, Jūrmalā, Tukumā, Cēsīs un Varakļānos.

Vidēji divus kilometrus garajos maršrutos ir izvietoti informatīvi plakāti ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām, tajā skaitā senioriem. Plakātos parādīts, kā un cik daudz katrai vecuma grupai jāveic konkrētais vingrojums. Uz plakāta ir arī uzdevums atmiņas uzlabošanai - ejot līdz nākamajam stendam, vingrotājam jānosauc pēc iespējas vairāk vārdu, kas sākas ar konkrētu burtu. Visus vingrojumus izstrādājusi fizioterapeite Anna Sproģe.

Lai padarītu savas pastaigas interesantākas un izkustinātu arī muskuļus, veselības takas aktīvi izmanto gan ģimenes ar tikko staigāt sākušiem bērniem, gan cilvēki cienījamā vecumā. Fizioterapeite aicina maršrutus izmantot visu gadu, jo uzraksti uz plakātiem tiks saglabāti arī ziemas sezonā, līdz ar to var droši doties pastaigā pat aukstajā laikā. Tas pat ir vēlams!

Tiesa, pirms sportošanas nepieciešams iesildīties. Fizioterapeite Sproģe norāda, ka iešana kā tāda jau ir iesildīšanās pirms vingrojumiem, tāpēc iesaka uz veselības takām doties kājām. Ja pirms vingrojumiem nepieciešams vairāk iesildīties, var veikt apļveida kustības visās locītavās 10 reižu ar diviem piegājieniem vai arī vienkārši raiti soļot uz vietas. Sproģe arī uzsver, ka vissvarīgākais ir piemērots apģērbs, ziemā neaizmirstot par cepuri, cimdiem un šalli, kā arī atbilstošiem apaviem, lai nenosaltu un nesaslimtu. Tikai jāatceras, ka kustoties var kļūt par siltu, tādā gadījumā kādu apģērba gabalu var arī novilkt vai iet nedaudz lēnāk. Galvenais - pēc aktīvas pastaigas uzreiz neapstāties, bet turpināt iet, tikai lēnākā tempā, kamēr elpošana un pulss normalizējas.

Kā Senioru Diena novēroja, izstaigājot veselības taku Jūrmalā, to iecienījuši arī vecākās paaudzes cilvēki. "Pastaigās gar jūru eju gandrīz katru dienu, dažkārt pat spītējot laikapstākļiem, jo tā jūtos labāk, esmu izkustējusies. Taču veselības taka ar tās uzdevumiem man šīs pastaigas padarījusi aizraujošākas. Tikai sākumā pašai smiekli nāca, kad no viena līdz nākamajam informatīvajam plakātam kā dzērve gāju, augsti cilājot kājas, bet zem deguna murminot vārdus, kas sākas ar burtu I. Man bija jautri un šurp Jaungada svētkos atvedīšu arī mazbērnus," priecājas Jūrmalas veselības takā satiktā seniore Valentīna. Kāpēc gan jauno, 2016. gadu nesākt uz veselīga dzīvesveida takas?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits