Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Mēness kalendārs dārzkopim: 27. septembris - 3. oktobris

Mēness kalendārs dārzkopim: 27. septembris - 3. oktobris.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

27. septembrī varat pārstādīt un dalīt ziemcietes, apgriezt noziedējušās puķes un dekoratīvo krūmu un koku zarus. Šajā dienā vēl var arī mēslot ziemcietes, mulčēt augsni ap tām. Jāatceras, ka, lietojot sauso mēslošanas līdzekli, piemēram, granulas, tās jāierušina augsnē un tā jāaplaista. Pēc tam var likt mulču. Neaizmirstiet puķu dobes izravēt! Apkopiet arī telpaugus. Jāsamazina mēslošanas intensitāte.

Lapu dārzeņu kopšana

No 28. līdz 30. septembrim jānovāc kāposti, pēdējie uz lauka palikušie zaļumi u. tml. Ja vien siltumnīca nav apkurināma, arī tajā augošās veltes jāsteidz novākt, jo salnu laiks ir klāt. Lapu dārzeņu kopšanai labvēlīgās dienās der pievērsties arī mauriņa kopšanai. Zālāja sagatavošana ziemas miegam ietver tā rūpīgu pļaušanu un pļautās zāles grābšanu pirms sala iestāšanās. Pļaujot zālienu rudenī, zāli var atstāt apmēram sešus centimetrus augstu. Ir piemērots laiks arī mauriņa mēslošanai, tikai raugieties, lai līdzeklis nav bagātināts ar slāpekli.

Sakņu dārzeņu kopšana

1. oktobrī jānovāc to dārzeņu raža, kas atlikta līdz salnām – puravu, rāceņu, rutku un biešu novākšana vairs nevar gaidīt! Pēc tam novāciet augu atliekas un nezāles, kuras labāk sadedzināt, nevis mest kompostā – ja nu tur ir kaitēkļi, un augsne kārtīgi jāuzrušina. Tajā var iestrādāt arī kādu vieglu kūdras maisījumu, augsnes mikrobioloģisko uzlabotāju vai pagūt iesēt rudzus zaļmēslojumam – pavasarī tos iestrādāsiet augsnē.

Augļu koku un ogulāju kopšana

2. un 3. oktobrī apgrieziet zarus augļu kokiem un ogulājiem, kuri noražojuši, mulčējiet apdobes, mēslojiet un, ja nepieciešams, aplaistiet jaunos, nesen iestādītos kociņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits