Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mēness kalendārs dārzkopim: 14.-20.septembris

Mēness kalendārs dārzkopim: 14.-20.septembris

Augļu koku un ogulāju kopšana

14. un 15. septembrī sakopiet zemeņu dobes. Pēdējais laiks, kad izgriezt stīgas un aprušināt zemeņu cerus, ja augi šajās pašās dobēs paliks vēl kādu gadu. Varat noņemt arī apkaltušās, bojātās lapas. Vienā un tajā pašā vietā zemenes ražīgi aug aptuveni četrus gadus, pēcāk vajadzētu pārstādīt – atjaunot zemeņu cerus no svaiga stādmateriāla un vietu mainīt, jo zemenes no augsnes paņem ļoti daudz resursu. Stādiņa lapām jābūt zaļām, bez redzamiem slimību bojājumiem, bet saknēm viegli mitrām, neiekaltētām un gaiši brūnām. Sakņu garums nav pārāk nozīmīgs, pat dažus centimetrus garas tās ieaugsies ļoti labi. Augsni nepieciešams kārtīgi samēslot, izmantojot kūtsmēslus vai kompostu. Kur ņemt dēstus? No jau esošo zemeņu atvasēm, ja bija garšīgas ogas. Ja ne, tad meklējiet stādu tirgos un audzētavās. Zemenes var stādīt visu veģetācijas sezonu, nekas nebūs nokavēts arī pavasarī. 

Šajās dienās ievāciet un konservējiet gurķus, patisonus, arī ķirbji, ja nogatavojušies, var jau doties uz mājām.

Sakņu dārzeņu kopšana

No 14. līdz 17. septembrim novāciet sīpolus, burkānus, bietes, selerijas, kartupeļus un citus sakņaugus. Labāk to darīt tad, kad apstākļi sausi un saulaini, un pirms novietošanas ziemas krājumos tiem jāļauj mazliet apžūt – lai netrūd. 

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

No 17. līdz 19. septembrim jāpadomā par daudzgadīgo augu sagatavošanu ziemošanai, kā arī jāpārskata esošie stādījumi un, ja nepieciešams, jāveic to pārveidošana un uzlabošana. Jāatbrīvojas no kaitēkļiem un nezālēm, noziedējušām ziemcietēm jānogriež vecās ziedkopas. 

Lapu dārzeņu kopšana

19. un 20. septembrī jānovāc gatavie lapu dārzeņi – kāposti, skābenes ziemas krājumiem, garšaugi – tiem jau kļūst par vēsu! Zālāju samēslojiet ar fosfora un kālija mēslojumu, lai tas veiksmīgāk pārziemotu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits