Garšaugus ilgstošai glabāšanai parasti sagatavojam kaltējot, sasmalcinot un ziemas sezonā pa šķipsnai pievienojot ēdieniem. Vislabāk tie, protams, garšo svaigi, tikko plūkti garšaugu dārziņā, kurš ierīkots kaut vai uz palodzes. Veikalos šie smaržīgie stādi ir pieejami visu gadu, taču, lai tie būtu spēcīgi, izskatīgi, audzēšanas gaitā tie saņem ne tikai intensīvu apgaismojumu, bet arī mēslojumu. Bieži vien, atnesti mājās un nokļuvuši dabiskos apstākļos, šie dēsti savu dzīvi ātri beidz, nemaz nepagūstot nonākt ēdiena traukos.
Vasaras otra puse ir aktīvākais ražas laiks arī garšaugu dobēs. Ir izaugušas dilles un jau zied. Daļai to var ļaut izziedēt un sēklas novākt, saglabājot nākamā gada dārza darbiem. Pārējās liekam glabāšanā ziemai. Dilles var kaltēt, taču īpaši aromātiskas un gluži kā svaigas tās ir sasaldētas. Diļļu pušķīti smalki sagriež, pirms tam noskalojot, ja nepieciešams, un apžāvējot lieko ūdeni uz dvieļa vai papīra salvetes. Liek kastītē nesapresējot un ievieto saldētavā. Ziemā ņem pa šķipsnai vai karotei un pievieno ēdieniem. Dilles sasalstot nesaplok, nesalīp, ja nav slapjas, un ir viegli dozējamas.
Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 1. augusta, numurā! Ja ir vēlme laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!