Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvplānā

Kurš nozvejos nācijas laimi? © DIENA

Kompaktākais? Viennozīmīgi. Skandalozākais? Mums ir visas tiesības to teikt. Dārgākais? Ko tik neiztērēsi futbola popularizēšanas labad. Spēcīgākais? Lai futbola Dievs dod vēl kādam pēdējā brīdī nesatraumēties. Gaidītākais? Varbūt, jo ierasto četru gadu vietā gaidīt sanāca četrarpus. Pasaules kausa finālturnīrs Katarā ir ieradies mūsu visu mājās.

Augstāk nav kur kāpt © DIENA

"1995. gada 14. maijā, stāvot Everesta virsotnē ne gluži vairs uz cilvēku zemes un ne pa īstam arī vēl dievu debesīs, uz četrdesmit piecām minūtēm divi latvieši pirmo reizi kļuva par visaugstākajiem cilvēkiem pasaulē." Tā teikts grāmatas par Teodoru Ķirsi un Imantu Zaulu Ceļš nekad nebeidzas priekšvārdā, kura nākamajā teikumā uzsvērts: "Šo brīdi deviņu vīru komanda bija gatavojusi turpat divus mēnešus, pusi laika pavadot necilvēcīgos augstumos virs 6400 metriem, apstākļos, kuros izdzīvot vien jau ir sasniegums.""

Pirmā iespēja © DIENA

Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlasēm šomēnes gaidāmas svarīgas spēles cīņā par kvalificēšanos attiecīgi Pasaules kausa un Eiropas čempionāta finālturnīriem. Abām mūsu valstsvienībām ir ļoti laba iespēja ceļazīmi nodrošināt savu skatītāju priekšā, savukārt, ja to šoreiz neizdosies paveikt, vēl viens mēģinājums notiks nākamā gada februārī. Par gaidāmajām spēlēm stāsta Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Svētki ar zemtekstu © DIENA

Jau šomēnes, pavisam neierastā gada laikā, sāksies daudzu uzskatā lielākais sporta notikums – Pasaules kausa finālturnīrs futbolā. Tomēr paralēli svinībām nedrīkstam aizmirst par neskaitāmo cilvēktiesību pārkāpumu zemtekstu sacensības organizējošajā Katarā.

Kā pārvarēt neveiksmes © DIENA

Sportā piedzīvotās neveiksmes sāp. Dažreiz mums, sportistiem, šķiet, ka esam parādījuši un izdarījuši visu, ko spējām, tomēr mērķis vai vēlamais rezultāts tāpat nav sasniegts. Labākajā gadījumā tas slikti liek justies visu atlikušo dienu, bet sliktākajā, saskaroties ar neveiksmēm ilgstošā posmā, atlēts ar laiku atvadās no aktīvās karjeras.

Kad mainīt apavus © DIENA

Nekas nav mūžīgs. Lai cik skaisti un ar neizdzēšamām atmiņām saistīti tavi mīļākie skriešanas apavi, pienāk brīdis, kad tie jāmaina pret jauniem. Viss atkarīgs, kā un kur tos valkā, kā kopj un galvenais - cik daudz kilometru ar tiem noskriets. Labi skriešanas apavi var samērā kvalitatīvi kalpot līdz tūkstotim vai pat nedaudz vairāk veiktiem kilometriem. Jo īpaši svarīgs šis jautājums ir rudenī un ziemā - auksts laiks nav iemesls nedoties skriet, bet tam nepieciešams sagatavoties iepriekš.

Svara samazināšana... kā tiešsaistes bizness © DIENA

Atbrīvojies no desmit kilogramiem trīs nedēļu laikā, izturi 21 dienas uztura izaicinājumu, "jauns tu" pēc mēneša. Sociālie mediji ir pārpilni ar šādiem piedāvājumiem. Ideja vienkārša - samaksā naudu, iestājies slēgtā komūnā, izpildi dotos uzdevumus, un liekie kilogrami pazūd kā Latvijas vasara. Cilvēkiem, šķiet, patīk, tomēr uztura speciālistiem ne visai.

Dzīves modelis - dambrete © DIENA

Viņš bija ģēnijs un varēja kļūt par visu laiku izcilāko. 17. oktobrī savu 80. dzimšanas dienu atzīmētu trīskārtējais pasaules čempions dambretē Andris Andreiko, kura dzīve pārtrūka karjeras pilnbriedā. Tas notika tik mistiski un krimināli, ka sportista ilggadējais treneris Pēteris Freidenfelds arī tagad, 46 gadus vēlāk, nav gatavs atklāti runāt par nāves apstākļiem.

Ferrari fiasko © DIENA

Kļūdas, kas atkārtojas ar apskaužamu regularitāti, nav ierasta lieta vadošo Formulas 1 komandu darba kultūrā. Šis sporta veids ir skarbs bizness, kurā katru nedēļas nogali komandai visas pasaules priekšā atkal un atkal jādemonstrē savs progress un spēja panākt vēlamo rezultātu. Tas tiek nofilmēts no visiem iespējamiem rakursiem, palēlināts, izķidāts un komandas vadībai neskaitāmas reizes publiski jāatskaitās par paveikto un kļūdām. Tikmēr miljoniem "dīvāna ekspertu" ir tiesības apšaubīt, kritizēt un pamācīt, jo viņi taču savā darbā nekad nav pieļāvuši kļūdas. Protams, tas viss nav attaisnojums Ferrari komandas kļūdu sērijai, jo turpat kaimiņos Red Bull vai Mercedes tādos pašos apstākļos operē gandrīz nevainojami.

Tiesāšana kā māksla © DIENA

Nupat beidzies Eiropas basketbola čempionāta finālturnīrs, kas arī Latvijā noteikti neatstāja vienaldzīgos basketbola līdzjutēju saimē - turnīra gaitā ne viens vien mūsu fans it kā pielaikoja, kā šajā forumā izskatītos Latvijas izlase ar Porziņģi un brāļiem Bertāniem ierindā. It īpaši pēc spīdošās uzvaras 10 000 skatītāju klātbūtnē pār Turciju. Šis jautājums tā arī paliks neatbildēts, jo mūsējie uz kontinenta lielāko turnīru netika, tomēr absolūti bez Latvijas čempionāts neiztika, jo sacensības apkalpoja uzreiz četri mūsu tiesneši - Mārtiņš Kozlovskis, Oskars Lucis, Andris Aunkrogers un Gatis Saliņš. Tieši soģu darbs šajā čempionātā izraisīja skaļākās diskusijas.