Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Portrets

Visa dzīve kortā © DIENA

Pērn Rafaela Nadala akadēmijas laukumā uzvarējusi turnīrā, kurā satikās Eiropas labākās U12 vecuma tenisistes, Keisija Bērziņa (12) šobrīd uzskatāma par vienu no talantīgākajām jaunajām spēlētājām mūsu kontinentā. Lai piepildītu sapni kļūt par Grand Slam sacensību čempioni, tenisam viņa velta visu savu laiku un kortos ir sastopama no agra rīta līdz vēlai pēcpusdienai.

Izglītība pirmajā vietā © DIENA

Mācības Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā ar nopietniem treniņiem apvieno jaunais hokejists Gustavs Spīgulis (15), kura galvenais nākotnes mērķis ir iegūt labu izglītību. Neskatoties uz rezultatīvo sniegumu, viņš nav pārliecināts, vai kļūs par profesionālu sportistu, tomēr neizslēdz iespēju, ka domas vēl mainīsies.

Lido arvien augstāk © DIENA

Viens no vizuāli iespaidīgākajiem sporta veidiem vasaras olimpisko spēļu programmā ir vingrošana uz batuta, atlētiem lidojot pat vairāk nekā desmit metru augstumā un tur izpildot apbrīnojamus trikus. Latvija līdz šim šajā sporta veidā nebija guvusi panākumus elites grupā, bet situācija mainījās februārī, kad vien 17 gadu vecā Darja Ovčaruka izcīnīja astoto vietu Pasaules kausa posmā. Jau šovasar sāksies atlase Parīzes olimpiskajām spēlēm un palīdzēt tai labāk sagatavoties martā Rīgā bija ieradies brits Pols Grīvss, kurš trenē vienu no pasaules vadošajām šī sporta veida atlētēm Brainiju Peidžu.

Spridzīgā sprintere © DIENA

Kaut gan vēsturiski pastāv viedoklis, ka vieglatlētikas sprintā panākumus spēj gūt tikai melnādainie skrējēji, talantīgā Beāte Buka (14) uzskata, ka šāds pieņēmums ir aplams – daudz trenējoties un tiecoties uz saviem mērķiem, ātri skriet iespējams ikvienam. Neskatoties uz daudzajiem treniņiem, jaunā sprintere allaž atrod laiku zīmēšanai un ir ļoti priecīga, ka jau pavisam drīz viņas dzimtajā Kuldīgā tiks atklāts vieglatlētikas stadions. Vairāk par sevi stāsta pati Beāte!

Pirmā lielā sporta lēdija © DIENA

XX gadsimta divdesmito gadu spilgtākā zvaigzne sportā Latvijā bija Elfrīda Karlsone. Pirmā lielā "sporta lēdija", teica organizācijas Strādnieku sports un sargs garīgais iedvesmotājs un idejiskā satura veidotājs Rainis. Viņas rezultātus vieglatlētikas disciplīnās, īpaši mešanas veidos, to gadu presē apzīmēja kā fenomenālus. Pasaules labākie rezultāti šķēpa mešanā un lodes grūšanā daudzos izraisīja sajūsmu.

Divkārtēja medaļniece © DIENA

Olimpiskajās spēlēs Tokijā Igaunijas dāmas guva divas medaļas paukošanā ar špagu. Arī Latvijā aug ļoti talantīga sportiste šajā disciplīnā – Sofija Prošina (16) jau divus gadus pēc kārtas guvusi godalgas Eiropas čempionātā vecuma grupā līdz 17 gadiem, pērn viņa izcīnīja bronzu, bet nupat februārī pievienoja arī sudrabu. Jaunietes mērķis ir paukošanu ar špagu mūsu valstī padarīt populārāku un kāpt uz goda pjedestāla 2028. gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā. Vairāk stāsta pati jaunā sportiste!

TTT pirmās komandas zelta meitene © DIENA

Ja meitene staigāt sākusi septiņu mēnešu vecumā, ir tikai loģiski, ka 16 gados jau kļuvusi par vadošo basketbola centra spēlētāju pasaulē. Trīskārtējā pasaules un pieckārtējā Eiropas čempione Skaidrīte Smildziņa-Budovska martā svin apaļu jubileju. Ar vīru Māri viņa kopā nodzīvojusi jau 55 gadus, izaudzinātas meitas Evija un Agnija, kuras gaviļniecei sarūpējušas piecus mazbērnus un arī vienu mazmazbērnu.

Deja ar zirgu © DIENA

Iemīlot zirgus jau no pirmās tikšanās reizes, par Latvijas daudzsološāko sportisti jāšanas sporta iejādē kļuvusi Patrīcija Baranovska (14). Savu kompanjonu Pūpēdi viņa sauc par zirgu ar ļoti augstu IQ, kurš allaž cenšas sevi parādīt no vislabākās puses. Tomēr Pūpēdis arī gaida, lai Patrīcija pie viņa ierastos katru dienu, citādi viņš varētu apvainoties, bet šajā sporta veidā kaut ko iespējams paveikt tikai tad, ja jātnieks un zirgs darbojas vienoti. Tālāk stāsta pati jaunā sportiste!

Latvju laušanās izkapts © DIENA

Februārī aprit 115 gadu, kopš pasaulē nāca grieķu-romiešu cīņas meistars Edvīns Bietags, kurš 1934. gadā kļuva par Eiropas meistarsacīkšu uzvarētāju, bet XI olimpiskajās spēlēs Berlīnē izcīnīja sudraba medaļas. Uz zeltīto kontinenta čempionātu rūjienietis aizbrauca par aizņemtiem līdzekļiem un viņam tika prognozēta lieliska karjera arī pēc sportošanas beigām, tomēr, kā jau daudziem, dzīvi smagi iedragāja padomju okupācija.

Dzelzs vīrs uz zemes, aktieris - gaisā © DIENA

Pēc vairāku gadu treniņiem rudenī sasniedzu Latvijas rekordu triatlona vidējā distancē jeb Ironman 70.3. Ironman seriālu esmu tā iemīlējis, ka ceru jau šogad vai nākamgad to atvest arī uz Rīgas centru.