Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Starp 3x3 un 5x5

Daudzi jaunie Latvijas sportisti, kaut gan rudens un pavasara sezonā trenējas klasiskajā basketbolā, ar apbrīnu skatās uz mūsu 3x3 spēlētāju olimpiskajiem panākumiem un sapņo tos atkārtot. Viena no visvairāk titulētajām jaunatnes 3x3 basketbola komandām Latvijā spēlē ar nosaukumu Tallinas kvartāls un Ghetto Basket turnīra superfinālā spējusi triumfēt piecas reizes. Par saviem mērķiem stāsta vienības basketbolisti Sandijs Zujevs, Edijs Začs, Jānis Kalniņš (visiem – 17 gadu). Sastāvā spēlē arī Markuss Akmeņlauks.

"Draugs, kurš jau trenējās basketbolā, pasauca mani vienkārši pamētāt bumbu. Sāku to darīt katru dienu, tad arī apmeklēt treniņus, un tā viss aizgāja," atceras Sandijs Zujevs. Komandas biedri atklāj, ka mēģināts arī futbols, dažādi cīņas veidi, bet visvairāk iepaticies basketbols. Viņi nenoliedz, ka agrā bērnībā nav paticis pavadīt laiku treniņos, tomēr aptuveni desmit gados iestājies lūzums un basketbols ticis iemīlēts.

Vasarā jaunieši ļoti lielu uzmanību pievērš tieši 3x3 basketbolam, sakot, ka tajā ir vairāk jautrības, spēle ir ātrāka, nepārtraukti kaut kas notiek, visu laiku jābūt gatavam, bet arī uz pleciem gulstas lielāka atbildība. "Slinkot nedrīkst," uzsver puiši, kuri ierasti trenējas piecas reizes nedēļā. Treniņi ir ļoti svarīgi, jo nepieciešama laba fiziskā sagatavotība, lai var izturēt visu spēli un pieņemt adekvātus lēmumus, jo bieži vien gadās, ka esi nospēlējis četras minūtes un vairs nevari paelpot.

"Stiprākā puse ir mans metiens, ne velti mani saukā par Kariju," Sandijs atklāj. Viņu daudzi pa jokam salīdzinot ar vienu no pasaules labākajiem spēlētājiem Stefenu Kariju, tomēr puiši nenoliedz, ka jāturpina strādāt un pielikt visās komponentēs – treniņu nevar būt par daudz. Turklāt jāuzlabo ne tikai fiziskās un tehniskās īpašības, bet arī basketbola zināšanas, lai saprastu, ko konkrētajā mirklī darīt.

Kā grūtāko basketbolā viņi nosauc prasmi nenokārt galvu, atrodoties lielos mīnusos. Dažreiz tādējādi izdodas lauzt cīņas gaitu, uzvarēt un tad ir īpaši liels prieks. Jaunie spēlētāji sapņo par spēlēšanu gan Latvijas 3x3 izlasē, gan arī klasiskā basketbola valstsvienībā – sākumā jaunatnes vecumā un pēc tam arī pieaugušo līmenī.

Labam basketbolistam nepieciešams cīņasspars, mērķtiecība, disciplīna, uzskata puiši, kuri par saviem līdz šim lielākajiem panākumiem klasiskajā basketbolā sauc jaunatnes līgas čempionu titulu. Vasarās Ghetto Games superfinālā komanda Tallinas kvartāls uzvarējusi piecas reizes. Šogad gan nācās palikt otrajā vietā un bez galvenās balvas – Kristapa Porziņģa dāvāta brauciena uz Nacionālās basketbola asociācijas spēli. 

Parīzes olimpiskajās spēlēs Latvijas 3x3 izlasei pietrūka veiksmes, pārliecības un savstarpējas komunikācijas, secina jaunieši, kuri sapņo, ka kādu dienu ies šo spēlētāju pēdās. "Pēc septiņām uzvarām laikam bija aizdomājušies par lietām, ko grib sasniegt, un nebija tik ļoti fokusējušies uz tagadni," secina Tallinas kvartāla spēlētāji, par savu elku 3x3 basketbolā nosaucot Nauri Miezi, kurš, viņuprāt, ir šī sporta veida pats labākais spēlētājs pasaulē, bet klasiskajā basketbolā – Jani Adetokunbo.


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze septembra numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Antidopinga sistēma

Tiesības atrasties starptautiskajā sporta apritē, piedaloties svarīgākajos Eiropas un pasaules čempionātos vai kausos, nāk ar pienākumiem un atbildību kā dažādos praktiskos, tā juridiskos asp...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā