Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Portrets

Mūsu pirmā olimpiskā čempione © DIENA

"Man nebija sapnis kļūt slavenai, toties ļoti patika sports. Tur bija mani draugi, tā bija mana vide" - šie vārdi pieder pirmajai olimpiskajai čempionei Latvijas sporta vēsturē, šķēpmetējai Inesei Jaunzemei (1932-2011), kura 21. maijā atzīmētu savu 90. jubileju.

Rekordu lauzējs © DIENA

Šī gada aprīlis ieies Latvijas šorttreka vēsturē, jo ventspilnieks Roberts Krūzbergs nedēļu pirms savas 21. dzimšanas dienas izcīnīja septīto vietu pasaules čempionāta kopvērtējumā. Gandrīz 20 gadu laikā, kopš Latvija sacenšas šī sporta veida elitē, neviens mūsu atlēts nebija spējis tik augstu tikt. Tomēr pašu mājās elites līmeņa sportistiem nav iespējams pilnvērtīgi trenēties, jo trūkst sparinga partneru, tāpēc abiem labākajiem Latvijas šorttrekistiem arī turpmāk nāksies gatavoties Rietumeiropā.

Spiediena cilvēks © DIENA

Pagājušajā ziemā notika pēdējo gadu skaļākais darījums Latvijas futbolā, par ambiciozās un arī prasīgās komandas Riga galveno treneri kļūstot pazīstamajam vācu speciālistam Torstenam Finkam. Kaut arī klubs pazīstams ar savu īso pacietības mēru, Finkam mūsu galvaspilsētā ir ilgtermiņa plāni. Vai šis būs laimes stāsts?

Vienkārši Uļa © DIENA

Daudzās nozarēs mūsu valstī ir cilvēki, kuru vārds plašākus komentārus neprasa, jo viņus zina gandrīz ikviens. Viena no šādiem ir pasaules basketbola leģenda Uļjana Semjonova jeb vienkārši Uļa. Pēc spožas karjeras un ilgstošas rūpēšanās par Latvijas sporta veterāniem šobrīd viņa ārstē pati savas veselības problēmas, tomēr jūtas laimīga un 9. martā svinēja 70. dzimšanas dienu.

Es sēdēju tikai vienreiz © DIENA

Viens no bijušajiem Latvijas futbola izlases līderiem Andrejs Rubins biogrāfiskajā grāmatā Es sēdēju tikai vienreiz atklāti stāsta par savu skarbo bērnību un pusaudža gadiem, kad nācās nokļūt Rīgas Centrālcietumā, spēlēšanu spēcīgos ārzemju klubos un lielā futbola aizkulisēm. Grāmatas līdzautors ir kādreizējais Sporta Avīzes žurnālists Askolds Uldriķis. Piedāvājam fragmentus no šīs grāmatas, kas kopš marta pieejama visās Latvijas grāmatnīcās.

Strādāt pie emocijām © DIENA

Vai domājat, ka daiļslidošanā vissarežģītākais ir izpildīt maksimāli grūtu lēcienu? Jaunā daiļslidotāja Nikola Fomčenkova (14) uzskata, ka sarežģītākais ir pārliecinoši izrādīt savas emocijas. 3-4 treniņi dienā un vēl mācības nebija šķērslis, lai šī gada sākumā talantīgā sportiste izlasītu trīs grāmatas nedēļas laikā. Vairāk stāsta viņa pati!

1300 sacensību galvgalī © DIENA

14. februārī atzīmējām kādreizējās Latvijas rekordistes vieglatlētikā, sporta darbinieces, Latvijas izlases vecākās treneres, jaunatnes vieglatlētikas statistiķes, lielu starptautisku sacensību sekretariāta vadītājas, Maskavas olimpisko spēļu laukuma sekretāres Irmas Jaunzemes (1922-2019) simto dzimšanas dienu. Sava ilgā mūža laikā viņa rūpējās par rezultātu uzskaiti vairāk nekā 1300 sacensībās. Publikācijā izmantoti Irmas Jaunzemes privātā arhīva un Latvijas Sporta muzeja krājuma materiāli.

Olimpiskā tramplīna gaidās © DIENA

Esmu ceļā uz to, lai kļūtu par pirmo Latvijas ziemeļu divcīņas sportistu kopš 1936. gada, kurš piedalījies olimpiskajās spēlēs, – atlase turpināsies līdz janvāra vidum un šobrīd atrodos kvalifikācijas zonā [jau pēc žurnāla iznākšanas kļuva zināms, ka Markuss ir kvalificējies Pekinas spēlēm - red.]. Ceru, ka mana aizbraukšana uz spēlēm veicinās tramplīnlēkšanas un ziemeļu divcīņas popularitāti Latvijā.

Aci pret aci ar Rakitiču © DIENA

Jau ilgus gadus savas futbola prasmes attīstu ārpus Latvijas un šosezon spēlēju Spānijas ceturtās spēcīgākās līgas komandā Andratx. Decembrī Spānijas Karaļa kausa otrās kārtas spēlē sacentāmies ar visā Eiropā labi zināmo Sevilla vienību, piedzīvojot zaudējumu vien pēcspēles sitienu sērijā.

Vienmēr jāpiesprādzējas © DIENA

Jau vairākus gadus basketbolu spēlēju Valkā, un tas liek, kā minimums, reizi pāris nedēļās ar autobusu doties uz Rīgu. To darīju arī šī gada 1. decembrī, kad autobuss iekļuva smagā ceļu satiksmes negadījumā. No traumām mani paglāba piesprādzēšanās, ko jau no bērnības uztveru kā pilnīgi pašsaprotamu darbību.