Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaule

Globālās nedrošības gadi © DIENA

Gan nule aizvadītais, gan arī jaunais, 2024. gads, visticamāk, paliks vēsturē ar globālu nestabilitāti, ģeopolitiskiem konfliktiem un mēģinājumiem mainīt pasaules kārtību. Kuri ir galvenie notikumi un procesi, kas bija uzmanības centrā aizvadītajā gadā un būs aktuāli arī šogad? Un kādi ir iespējamie to attīstības scenāriji?

Ērkšķi Eiropas cīņā pret Krieviju © DIENA

Ziemassvētkos spēkā stāsies jau 12. Eiropas Savienības sankciju pakete pret Krieviju saistībā ar lielvalsts iebrukumu Ukrainā. Kamdēļ jau līdz šim noteiktie ierobežojumi izrādījušies maz efektīvi un arī no Eiropas valstu puses turpinās to apiešana? Ko un vai iespējams darīt, lai situācija mainītos?

Čaks Noriss un Texit jaunās vecās problēmas © DIENA

Iekšpolitiskā nenoteiktība un pretrunas ASV ir novedušas pie tā, ka vairākās to pavalstīs ir ievērojami pieaudzis secesionistu jeb šo pavalstu izstāšanās no ASV piekritēju skaits. Pirmā šajā rindā ir Teksasa, kur izstāšanās ideja ir gana populāra jau vairākas pēdējās desmitgades. Kādi ir šī noskaņojuma cēloņi, un cik liela ir iespēja, ka kāda no pavalstīm tiešām varētu pamest ASV?