Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Masks apgalvo, ka novērsis Ukrainas uzbrukumu Krievijas flotei

ASV miljardieris Īlons Masks ceturtdien apgalvoja, ka pērn novērsis Ukrainas uzbrukumu Krievijas flotes bāzei Sevastopolē, okupētajā Krimā, noraidot Kijivas lūgumu aktivizēt interneta piekļuvi Melnajā jūrā Krimas piekrastē.

Satelītinterneta tīkls "Starlink", ko pārzina Maskam piederošais uzņēmums "SpaceX", sāka darboties Ukrainā drīz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma.

"Bija valdības iestāžu ārkārtas lūgums aktivizēt "Starlink" līdz pat Sevastopolei. Acīmredzamais nodoms bija nogremdēt lielāko daļu noenkurotās Krievijas flotes," sociālajā tīklā "X", kas vēl nesen bija pazīstams ar nosaukumu "Twitter", paziņoja Masks.

"Ja es būtu piekritis šīm lūgumam, tad "SpaceX" tiešā veidā būtu līdzvainīgs lielā karadarbībā un konflikta eskalācijā," savu redzējumu skaidroja tehnoloģiju magnāts.

Ar šo ierakstu Masks reaģēja uz amerikāņu žurnālista Voltera Aizeksona sarakstītās viņa biogrāfijas fragmentu, kas nule publicēts laikrakstā "Washington Post".

Fragmentā cita starpā apgalvots, ka Masks saviem inženieriem licis atslēgt "Starlink" pārklājumu 100 kilometru attālumā no Krimas krasta.

Ierakstā platformā "X" Masks noraidīja šādu versiju.

""Starlink" reģioni, par kuriem ir runa, nebija aktivizēti. "SpaceX" neko nedeaktivizēja," apgalvoja Masks.

Miljardieris ceturtdien arī aicināja Krievijas-Ukrainas karā vienoties par pamieru.

"Abām pusēm vajadzētu piekrist pamieram. Katrā dienā, kas paiet, arvien vairāk ukraiņu un krievu jauniešu mirst, lai iegūtu vai zaudētu mazus zemes gabalus, robežām tikpat kā nemainoties. Tas nav viņu dzīvības vērts," norādīja Masks.

Kā apgalvots Aizeksons grāmatas fragmentā,  Masks 2022.gadā devis rīkojumu atslēgt interneta pakalpojumu sistēmu "Starlink" krievu okupētās Krimas piekrastē, lai tādējādi izjauktu ukraiņu uzbrukumu Krievijas karaflotei Sevastopolē.

Grāmatā, kas tirdzniecībā nonāks 12.septembrī, Aizeksons raksta, ka Masks esot devis slepenu rīkojumu sava uzņēmuma inženieriem atslēgt satelītu sakaru tīklu "Starlink", lai izjauktu ukraiņu iecerēto uzbrukumu krievu kuģiem Sevastopoles ostā, izmantojot tālvadības zemūdens šāviņus.

Žurnālists apgalvo, ka ukraiņu zemūdens šāviņi esot "pietuvojušies krievu flotei", taču pēc tam "izmetušies krastā", nenodarot tai nekādus zaudējumus.

Grāmatas autors raksta, ka Masks to darījis, baidoties no Krievijas atbildes trieciena. Uzņēmuma "SpaceX" dibinātājs esot kontaktējis ar krievu amatpersonām un šajās sarunās guvis pārliecību, ka Krievija pēc šāda uzbrukuma var pielietot kodolieročus.

Aizeksons citē it kā Maska teikto, ka satelītu sakari neesot domāti karam.

""Starlink" tika radīts, lai ļaudis varētu skatīties "Netflix", atslābināties, skolā pieslēgties internetam, veikt miermīlīgus darbus, nevis lai dotu dronu triecienus," esot izteicies miljardieris.

Ukraiņi esot centušies viņu pārliecināt par pretējo, taču Masks neesot padevies.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē