Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Politologs: Izdarīt prognozes par vēlēšanu aktivitāti no pirmās dienas nevar

Balstoties uz vēlētāju aktivitāti 14.Saeimas vēlēšanu pirmajā dienā, kad balsi varēja nodot glabāšanā, nevar izdarīt prognozes par balsotāju aktivitāti vēlēšanās kopumā, sarunā ar aģentūru LETA pauda politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Viņš sacīja, ka vēlētāju aktivitāti pirmajā balsošanas dienā viņš vērtē ar piesardzīgu optimismu. Rajevskis norādīja, ka, kopš valstī ir ieviesta iespēja nodot savu balsi glabāšanā pirms vēlēšanu dienas, ir tendence uztvert pirmo dienu aktivitāti kā ļoti pozitīvu signālu, taču vēlāk ir izrādījies, ka šie cilvēki ir tie paši, kas parasti dodas vēlēt vēlēšanu dienā.

Tas, ka iedzīvotāji piedalās vēlēšanās pirmajās dienās, ir pozitīvi, taču tas nav vērtējams kā signāls, ka vēlēšanās kopumā būs liela aktivitāte, uzskata Rajevskis. Viņš paļaujas uz socioloģiskajiem pētījumiem, kuros tiek prognozēts, ka vēlētāju aktivitāte svārstīsies robežās starp 40 un 50%.

Kā ziņots, pirmajā dienā, kad atsevišķos vēlēšanu iecirkņos bija iespēja nodot glabāšanā balsi 14.Saeimas vēlēšanās, šo iespēju ir izmantojuši 0,73% jeb 11 316 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Līdz ar to šajās parlamenta vēlēšanās pirmajā dienā, kad iespējams balsi nodot glabāšanā, aktivitāte ir bijusi augstāka nekā 12.un 13.Saeimas vēlēšanās.

12.Saeimas vēlēšanās pirmajā dienā savu balsi glabāšanā nodeva 6730 pilsoņi jeb 0,43% no balsstiesīgajiem, bet 13.Saeimas vēlēšanās šādu iespēju izmantoja 7868 cilvēki jeb 0,51% no toreizējā vēlētāju kopskaita.

14.Saeimas vēlēšanās pirmdien Rīgas vēlēšanu apgabalā savu balsi nodevuši glabāšanā 5142 cilvēki jeb 0,91% balsstiesīgo. Vidzemē pirmajā dienā nobalsojuši 3352 cilvēki jeb 0,85% balsstiesīgo, Kurzemē - 1003 cilvēki jeb 0,56% balsstiesīgo, bet Zemgalē 1054 cilvēki jeb 0,51% balsstiesīgo. Viszemākā aktivitāte bijusi Latgalē, kur nobalsojuši 765 cilvēki jeb 0,39% balsstiesīgo.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē