Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Pieejams atbalsts militārās nozares attīstībai

Ikviens labi atceras brīdi, kad vairākus gadus ilgušo vīrusa pandēmijas izraisīto problēmu risināšanas prioritāti strauji nomainīja Krievijas nelietīgi sāktais karš Ukrainā un ļoti plašais jaunu izaicinājumu spektrs. Kopš tā brīža viens no jautājumiem, kuru uzdod sev katra suverēna valsts un katrs tās iedzīvotājs – cik esam gatavi līdzīgam scenārijam un ko varam darīt, lai stiprinātu savas valsts aizsardzības spēju. Aprīļa beigās notika Nacionālo bruņoto spēku industrijas diena, kurā varēja redzēt, ka militārās ražošanas joma Latvijā nesnauž, demonstrējot ne tikai munīciju, dronus un pārveidotas amfībijas, bet pat pilnībā izstrādātu un komplektētu bezpilota lidaparātu, kura mērķis ir pretgaisa aizsardzība mācībās. Nozare attīstās un tai nepieciešams atbalsts.

ALTUM kā attīstības finanšu institūcijas loma ir atbalstīt Latvijai svarīgas jomas un nozares, veicināt finansējuma pieejamību uzņēmējdarbības projektiem, kas ir svarīgi valsts izaugsmei un attīstībai. Darām to ar finanšu instrumentu palīdzību, finansējot projektus gan tieši, gan partnerībā ar komercbankām un citiem privātajiem finansētājiem. Atbalstāmo nozaru loks ir ļoti plašs, normatīvie dokumenti no atbalstāmo loka izslēdz tikai dažas nozares. Tradicionāli tā ir alkohola un tabakas tirdzniecība, operācijas ar nekustamo īpašumu, arī ieroču un munīcijas tirdzniecība. Te ir būtiski apstāties un akcentēt, ka runa ir tikai par tirdzniecību, jo kopš 2019.gada, kad Ministru kabinets grozīja atbilstošos ALTUM programmu noteikumus, no izslēgto nozaru saraksta tika svītrota ieroču un munīcijas ražošanas joma. Tas nozīmē, ka šīs industrijas projekti var pretendēt uz ALTUM finansējumu. Te runa ir gan par tiešajiem aizdevumiem, kur patlaban maksimālā aizdevuma summa ir 5 miljoni eiro, gan arī garantijām, kas strādā kā atbalsta plecs bankas finansējuma saņemšanai gadījumos, kad bankai nepieciešams lielāks nodrošinājums nekā uzņēmējs tajā brīdī var sniegt.

Nesen arī Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis paziņoja, ka, apzinoties valsts drošības jautājumu aktualitāti gan Latvijai, gan Baltijas valstīm un Eiropai kopumā, komercbankas  ir gatavas plašāk finansēt militārās nozares uzņēmumus, kas attīsta un stiprina valsts aizsardzības spējas. Asociācija paudusi gatavību vēl plašāk un  sekmīgāk iesaistīties un veicināt militārās industrijas ekosistēmas attīstību Latvijā. Varu apliecināt, ka arī Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir gatava sava mandāta ietvaros darīt visu, lai veicinātu militārās nozares uzņēmumu attīstību un valsts aizsardzības spēju stiprināšanu. Līdz šim interese par ALTUM programmu izmatošanu militārās industrijas projektiem nav bijusi liela, taču jūtam, ka tā palielinās. Atbalstot eksportspējīgus vietējos uzņēmumus tiek paaugstināta konkurētspēja un celts iekšzemes kopprodukts. Līdz ar to – runa ir ne tikai par aizsardzību un drošību, bet arī ekonomikas izaugsmi kopumā, tāpēc svarīgi kopā radīt arvien jaunus ražojumus gan militārai, gan civilai jomai.

Papildus tam, ALTUM vairāk nekā gadu sadarbībā ar Aizsardzības ministriju nodrošina mājokļu garantiju programmu Nacionālo Bruņoto spēku karavīriem, kas nozīmē iespēju ar mazāku pirmo iemaksu iegādāties mājokli. Šo programmu līdz šim izmantojuši 210 karavīri un viņu ģimenes laika posmā no 2023.gada janvāra līdz šim par kopējo apstiprināto garantiju summu 2.2 milj. EUR.

Aicinu uzņēmējus attīstīties un izmantot valsts un Eiropas Savienības sniegtās priekšrocības, tādējādi stiprinot Latvijas ekonomiku, un tajā atbalsts var būt arī ALTUM.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē