Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Čakša apņēmusies trīs gadu laikā palielināt pedagogu atalgojumu

Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) pirmie darbi jaunajā valdībā būs saistīti ar jauna programmu finansēšanas modeļa izstrādi, kas palīdzēs nodrošināt pedagogu atalgojuma pieaugumu trīs gadu laikā, izteicās politiķe.
"Mans plāns šajā laikā ir panākt, lai laba skolotāja atalgojums sasniegtu konkurētspējīgu līmeni - 2500 eiro mēnesī," apņēmusies Čakša.
 
Viņa norādīja, ka lielākie izaicinājumi izglītības nozarē nemainās, uzsverot nepieciešamību uzlabot izglītības kvalitāti visos izglītības posmos Latvijā un ar to saistītā finansējuma palielināšanu. To nevarot skatīt atrauti no izglītības satura izstrādes, "kas savukārt prasa ne tikai papildu finansējumu, bet arī nozīmīgu laika resursu".
Kā izaicinājumu Čakša saredz arī vienotas skolas veidošanu Latvijā, kuras ieviešana tika uzsākta ar 1.septembri.
"Bērnu segregācija skolās ir jāpārtrauc. Dažādās pašvaldībās situācija ir atšķirīga. Visiem jāsaprot, ka nekādas atkāpes un acu pievēršanas uz faktisko situāciju skolās vairs nebūs," uzsvēra ministre, piebilstot, ka latviešu valodas ieviešanai skolās, kuras iepriekš realizēja mazākumtautību programmu, gan šobrīd, gan arī nākotnē tiks nodrošināts valdības atbalsts.
 
No jaunās valdības deklarācijas izriet, ka plānots arī piedāvāt sporta izglītības finansēšanas modeli, kas sniedz plašākas iespējas bērniem un jauniešiem, un iespēju attīstīt profesionālo klubu sistēmu atbilstoši starptautiskajām tendencēm.
Tāpat valdība apņēmusies uzsākt pāreju uz institucionālo finansējuma modeli zinātnes universitātēs, kā arī nodrošināt profesionālās izglītības atbilstību darba tirgus prasībām, mūžizglītības un darba vidē balstītas mācību pieejas īstenošanu.
Valdības deklarācijā pieminēta arī iekļaujošas un vienojošas izglītības vides nodrošināšana, kā arī digitālo un STEM kompetenču integrēšana tajā, lai panāktu, ka vidējā termiņā Latvija dubulto augstākās izglītības absolventu īpatsvaru STEM jomās.
 
Kā vēstīts, no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai "Jaunajai vienotībai" (JV), pieci - Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), bet trīs - "Progresīvajiem".
 
Izglītības un zinātnes ministra amats atkārtoti tiks uzticēts Čakšai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē