Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aizsardzības ministrija: VAD rekrūšu izlozes sarakstā iespēju iejaukties no ārpuses nav

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) rekrūšu izlozes sarakstu veidos ierobežots darbinieku skaits un iespēju iejaukties kādam no ārpuses praktiski nebūs, trešdien aizsardzības nozares portāla Sargs.lv rīkotajā diskusijā pauda Aizsardzības ministrijas VAD departamenta Iesaukšanas plānošanas nodaļas vadītājs Kristers Grauze.

Gala sarakstu veidos ierobežots aizsardzības resora darbinieku skaits un saraksts netiks sūtīts uz āru nevienai citai iestādei. "Nav pamats uzskatīt, ka kāda persona varētu individuālā kārtā ar zvanu, e-pastu vai īsziņu ietekmēt saraksta veidošanu," solījās Grauze.

Grauze pastāstīja, ka konkrētais izlozes dators būs atslēgts no jebkādiem tīkliem, kas nozīmē, ka iespēja tehniski kaut ko ietekmēt no ārpuses nav iespējama. Arī programmatūra no speciālistu puses ir atzīta par drošu. Programmatūra arī spējot tehniski konstatēt, ja gadījumā kāds tomēr mēģinātu veikt izmaiņas sarakstā.

Izlozes procesu klātienē uzraudzīs nevalstiskās organizācijas un speciāla atlases komisija.

Jautāts par sankcijām un iespējamo izvairīšanos, Grauze atgādināja, ka iesaucamajam par neierašanos uz viņam noteiktajām pārbaudēm Aizsardzības ministrijas pavēstē norādītajā vietā un laikā bez attaisnojoša iemesla var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 350 eiro.

Ja jaunietis sodu samaksā un turpina neierasties, tad ir iespēja atkārtoti uzlikt sodu. Ja tiek mēģināts apiet sistēmu ar neskaitāmām maksāšanas reizēm, tad administratīvā pārkāpuma lieta tiek nodota vērtēšanai Militārajai policijai.

Jau ziņots, ka 1.decembrī, noslēdzās pieteikšanās trešajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kuram brīvprātīgi pieteicās 515 Latvijas pilsoņi.

Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskatīs saņemtās pieteikuma anketas, lai izvērtētu pilsoņa atbilstību Valsts aizsardzības dienesta likumā noteiktajiem kritērijiem. Ja netiks konstatēti šķēršļi dienestam, tiks veikta veselības pārbaude - katram pilsonim tiks sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem.

Savukārt, ja pēc pieteikuma anketu izskatīšanas nepieciešamais brīvprātīgo karavīru skaits valsts aizsardzības dienesta 11 mēnešu dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks konstatēts, iztrūkstošo skaitu nodrošinās ar atlasi pēc nejaušības principa, kas notiks 2024.gada 23.janvārī. Šādā gadījumā precīzs valsts aizsardzības dienestā iztrūkstošo iesaucamo skaits būs zināms pēc tam, kad noslēgsies brīvprātīgo pieteikumu anketu izvērtēšana.

Iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā ir pakļauti Latvijas pilsoņi - vīrieši, kuri dzimuši pēc 2004.gada 1.janvāra.

2024.gada jūlija iesaukuma 11 mēnešu ilgajā dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos tiks uzņemti 480 valsts aizsardzības dienesta karavīri, kuri dienestu īstenos Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē militārajā bāzē "Ādaži".

Šovasar pirmajā VAD iesaukumā zvērestu nodeva 251 jaunietis. Savukārt otrajā iesaukumā, kas noslēdzās šovasar, reģistrēti 139 rekrūši. Viņi armijā pieteicās brīvprātīgi. No tiem 122 dienēs 11 mēnešus NBS, bet 17 piecus gadus Zemessardzē. Jauniešiem dienests sāksies janvārī Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā.

Trešo VAD iesaukumu bija plānots veidot no 480 jauniešiem.

Viens no trim dienesta veidiem ir 11 mēnešu ilgs dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Tāpat, piesakoties brīvprātīgi, jauniešu var arī dienestu pildīt Zemessardzē, kopumā dienot piecus gadus un ik gadu apmācībā piedaloties 28 dienas. Tāpat jaunieši - augstākās izglītības iestāžu studenti - var brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta rezerves virsnieka apmācības kursam, kas ilgs piecus gadus.

Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskata saņemtās pieteikuma anketas, kā arī pārbauda katra pilsoņa sodāmību Sodu reģistrā. Ja netiek konstatēti šķēršļi dienestam, veic veselības pārbaudi. Katram pilsonim tiek sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē