Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vēlēšanas ziemas priekšvakarā

Pēc mēneša – 25. septembrī – Itālijā ir gaidāmas parlamenta ārkārtas vēlēšanas (tiks vēlēti gan 400 parlamentāriešu, gan 200 senatoru), kuru rezultātā pie varas ar gana augstu ticamības pakāpi nāks labējā koalīcija. Savukārt uz lielāko vēlētāju atbalstu ne bez iemesla cer iepriekš mazāk zināma nacionāli konservatīva partija Itālijas brāļi (Fratelli d’Italia, FdI)

Kā norāda izdevums Foreign Policy (FP), FdI un tās politiskie sabiedrotie – bijušā Itālijas iekšlietu ministra Mateo Salvīni vadītā Līga un ekspremjera Silvio Berluskoni vadītā apvienība Uz priekšu, Itālija (Forza Italia) – kopā var cerēt uz vairāk par 45% vēlētāju atbalstu, ar ko būs pietiekami koalīcijas valdības izveidei. Jaunās valdības priekšgalā, visticamāk, stāsies FdI līdere Džordža Meloni, bet FP, ņemot vērā gaidāmo koalīcijas dalībnieku "prokrieviskos noskaņojumus", pauž bažas, ka vēlēšanu iznākums būs Krievijas prezidenta Vladimira Putina "uzvara" un "papildu iespējas" Maskavai.

Virkne citu plašsaziņas līdzekļu un ekspertu tikmēr satraucas, ka ticamākajā gadījumā, ja Itālijas vēlēšanās uzvarēs labējie, apvienotās Eiropas trešā lielākā ekonomika pievienosies Ungārijai, padarot gandrīz neiespējamu jaunu sankciju noteikšanu pret Krieviju. Budapešta, jāatgādina, nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā un neiebilst pret sankcijām, taču tikai ar nosacījumu, ka tās nerada zaudējumus Ungārijas tautsaimniecībai. Līdzīgu nostāju pauž arī Itālijas potenciālās nākamās valdošās koalīcijas dalībnieki, turklāt, kā liecina nesen veikta YouGov aptauja, pret kādu jaunu sankciju noteikšanu ir 59% valsts iedzīvotāju, kamēr tādas atbalsta tikai 27% itāļu.

Galvenie iemesli, kamdēļ pieņemas spēkā šādi viedokļi, protams, ir pieaugošās ekonomiskās problēmas un pirmkārt jau energoresursu cenu dramatiskais kāpums. Itāļi, kuriem jau iepriekš netrūka savu problēmu, vienkārši nevēlas valsts kopumā un daudzu pilsoņu atsevišķu slīgšanu aizvien dziļākā ekonomiskajā bedrē.

Kā attīstīsies turpmākie notikumi Itālijā, kļūs redzams jau pāris mēnešu laikā, tomēr galvenais, ka Itālijas parlamenta ārkārtas vēlēšanas acīmredzami ir pirmais nopietnais brīdinājums Eiropas politiķiem, ka ievērojama vai pat lielākā daļa vēlētāju, pat ja viņi principā nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, nav gatavi maksāt par cīņu pret šo iebrukumu ar sava labklājības līmeņa krišanos, ekonomiskajām grūtībām u. c. Un jo tuvāk nāks ziema un attiecīgi Eiropas enerģētikas problēmas, jo vairāk kļūs arī neapmierināto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē